Elegantní penthouse v lyžařském ráji
Hlavní společenská místnost je přímo propojená s venkovní terasou díky rozměrným francouzským oknům. Prostoru dominuje masivní černý krb, tvořící barevný akcent ke světlým odstínům podlahy, nábytku i doplňků.
Hlavní společenská místnost je přímo propojená s venkovní terasou díky rozměrným francouzským oknům. Prostoru dominuje masivní černý krb, tvořící barevný akcent ke světlým odstínům podlahy, nábytku i doplňků.
Kuchyni tvoří rozměrný středový ostrůvek, sloužící zároveň jako bar, a jednoduché skříňky v bílém a tmavě hnědém odstínu. Stejně jako obývací pokoj je i kuchyně spojená s terasou, ze které je úžasný výhled na okolní přírodu. Hravým detailem je neobvyklé stropní svítidlo.
Součástí hlavního společenského prostoru, který je možno propojit s terasou, je také jídelna. Zajímavým akcentem je závěsný lustr tvořený skleněnými šlahouny, jakoby pučícími ze základové stropní dřevěné desky.
Obývací pokoj je volně průchozí, a spojuje tak kuchyň i jídelnu v jeden celek. Prostor je krásně prosvětlený horským sluncem a světlými barvami nábytku, které jsou doplněny decentními tmavými kontrasty na krbu či v kuchyni.
V jídelně je instalována zapuštěná nika s reflexní zadní stěnou, která prostor opticky zvětšuje. Základním principem celého interiéru jsou přírodní motivy s lehkými akcenty. V tomto případě se jedná o dřevěnou desku kulatého stolu, doplněnou o šlahouny lustru, jež je v kontrastu se sytě růžovým a tvarově expresivním zrcadlem na stěně.
Okna lze během léta odsunout, a úplně tak propojit vnitřní a vnější pobytovou zónu. Interiér svým barevným řešením záměrně neruší výhledy na okolní horské masivy.
Okolní vysokohorská příroda vstupuje díky francouzským oknům také do kuchyně, kde se propisuje do materiálového zpracování skříní a stropu. Povrchová úprava pracovních ploch je řešena prakticky i elegantně zároveň deskami z nerezové oceli.
Čistý a prosvětlený prostor koupelen nabízí kromě dokonalé elegance také ničím nerušené výhledy na zdejší krajinu.
Základní barevná variace se opakuje i v prostoru pracovny. Krémové odstíny podlahy, stěn a nábytku doplňují jemné kontrasty v podobně živého obrazu na stěně nebo sytě růžového potahu pracovní židle.
Hlavní ložnice svým interiérem navazuje na společenské prostory a je rovněž přímo propojená s terasou, což umožňují posuvná francouzská okna.
Nechybí ani velkorysá šatna, jejíž úložné prostory přirozeně navazují a materiálové zpracování hlavní ložnice. Hlavními zásadami jsou zde jednoduchost a účelnost.
K technickým místnostem bytu se řadí také prádelna s pračkou, sušičkou a praktickými skříňkami pro ukládání sezonního oblečení a dalšího vybavení.
Každá ze čtyř koupelen v bytě je laděna v odlišných barvách i materiálech. Vše je ovšem vždy dokonale sladěno a tyto prostory poskytují svým obyvatelům adekvátní prostor k relaxaci.
Ložnice připomínají hotelové pokoje. Tato je laděna do šedo-bílých odstínů a důrazným a živým akcentem fialové barvy. Nádech luxusu dodává také kožené čalounění postele a reflexní povrchy nábytku, svítidel i závěsů.
Unikátní veliká terasa nabízí klidný a příjemný pobyt i v centru města. Součástí pobytové plochy je navíc vířivka, zabudovaná do dřevěného obložení, ze které je neopakovatelný výhled na příkré svahy okolních kopců.
Druhá z ložnic je laděna do teplých krémových odstínů. K oživení prostoru je využit tlumený kontrast růžového polstrování čela postele. Vytvořen je tak příjemný prostor k odpočinku.
Unikátní veliká terasa nabízí klidný a příjemný pobyt i v centru města. Součástí pobytové plochy je navíc vířivka, zabudovaná do dřevěného obložení, ze které je neopakovatelný výhled na příkré svahy okolních kopců.
Terasa bytu, situovaná do náruče okolní dechberoucí přírody, je úžasným místem odpočinku i k zábavě v každém ročním období. Druhá terasa je navíc umístěna přímo na střeše bytu, a poskytuje tak dostatečnou izolaci od ruchu domácnosti.
Ve střešním bytě jsou čtyři koupelny, z nichž každá má svůj vlastní a neopakovatelný design, navazující na interiér ložnice, ke které je přiřazena.
Stěžejní součástí hlavní koupelny je prostorná vana, poskytující unikátní výhled na hory a ničím nerušený klid a relaxaci díky naprosté jednoduchosti a elegantní vytříbenosti interiéru.

V srdci lyžařského města Aspenu v americkém Coloradu stojí dům, na jehož střeše se nachází rozlehlý luxusní byt, poskytující svým obyvatelům dokonalé místo k životu.

Čistý a vzdušný interiér, plynule navazující na terasu, září teplem a třpytivým horským sluncem.

Aspen, dnes velmi známé lyžařské středisko obklopené pohořím Rocky Mountains, vznikl původně jako místo těžby stříbra. Během devatenáctého století se díky výdělkům z dolování drahého kovu tato aglomerace rozrostla a zbohatla.

Město bylo plné hotelů, bank, obchodů a restaurací. Stříbro ovšem zapříčinilo také jeho pád během třicátých let 20. století, kdy se z této bohaté horské provincie stalo místo duchů.

V té samé době jej ovšem navštívila skupina investorů, jež si povšimla dosud nevytěženého bohatství – sněhu. Díky tomu je dnes Aspen opět na vrcholu své slávy a zároveň se honosí titulem nejdražšího lyžařského střediska na světě.

Penthouse – byt na střeše – se nachází v budově, již v roce 1969 vybudoval místní architekt Thomas W. Benton přímo v centru města na Hyman Avenue. Má rozlohu zhruba 262 metrů čtverečních a jeho součástí jsou dvě venkovní terasy.

První k němu přiléhá ze dvou stran a je přístupná ze společenských místností i z některých ložnic. Její neodmyslitelnou součástí je vířivka, integrovaná do dřevěného obložení s rostlinami.

Druhá terasa se nachází na střeše bytu a nabízí úchvatný výhled na okolní skalní masivy i na město samotné.

Srdce interiéru tvoří společenský prostor. Ten je důkladně prosvětlen velkými francouzskými okny, která se dají odsunout, a tím místnost propojit s terasou.

Podlaha, stěny i nábytek jsou provedeny ve světlých krémových odstínech, zatímco velkolepý krb v kontrastní černé barvě dodává interiéru absolutní pocit pohodlí a bezpečí.

Součástí společenského prostoru jsou obývací pokoj s pohodlnou sedací soupravou, využívající bezprostřední blízkosti krbu, jídelna s kulatým stolem a masivními židlemi a kuchyně s prostorným středovým ostrůvkem, který zároveň slouží jako bar.

Materiálově je kuchyňský prostor řešen velmi prakticky. Trvanlivá a elegantní nerezová pracovní deska se krásně doplňuje s jednotlivými skříňkam,i kombinujícími světlé a tmavě hnědé dřevo.

Unikátní je i dřevěný stropní podhled, v jehož středu je nad ostrůvkem zavěšen neobvyklý lustr. Závěsné svítidlo tvoří dutý bílý hranol, ze kterého do stran vyčnívají tyče, připomínající kusy dřev. Neotřelé světlo visí také nad jídelním stolem.

Ze stropní dřevěné desky organicky vyrůstají skleněné zelené šlahouny, připomínající pučící větve stromu.

Přírodních motivů a odkazů ke zdejšímu vysokohorskému prostředí ostatně najdeme v celém interiéru nepřeberné množství. Atmosféra bytu je tvořena využitím dřeva a skla, které kompletují sofistikované a luxusní materiály, jako jsou kov nebo nerezová ocel.

Doplněny jsou jemnými teplými odstíny krémové a pískové barvy s decentními akcenty černé či tmavě hnědé, které se opakují na nábytku, textilu i na dekoracích.

Ložnice připomínají hotelové pokoje. Každá z nich má své vlastní barevné i materiálové zpracování. Stejný princip se opakuje také u koupelen, a ačkoli zde najdeme rozličné materiály i barvy, všechny mají společný krásný a ničím nerušený výhled na hory.

Hlavní ložnice je podobně jako zbytek bytu laděna do světlých barev a má také jako jediná přímé spojení s terasou. Interiér dalších dvou ložnic pracuje s akcenty fialové a růžové barvy v kombinaci s dřevěnými povrchy. Vše je vždy důkladně sladěno, což dodává harmonii a soulad celému prostoru.

Střešní byt v Aspenu je příkladem propojení živosti a barevnosti městského života s tichou velkolepostí okolní vysokohorské přírody.

Je vzdušným místem k pobytu v létě, kdy se společenské prostory sjednotí s venkovní terasou, i příjemným prostředím k trávení dlouhých zimních večerů za přítomnosti praskání ohně v masivním krbu.  Spojení dřeva, skla, kovu a krémových barevných odstínů dosahuje perfektního souznění s úchvatnými výhledy na okolní divokou přírodní krajinu.

TEXT: Nikol Vlčková, FOTO: Douglas Elliman