Strohý beton, oživený designovými kousky
Architekti z českého studia Formafatal záměrně ponechali betonové stěny vily holé. Doplnili je výraznými tvary nábytku a lomenými odstíny pastelových, či naopak výrazných barev.
Velkolepé vstupní foyer se honosí mohutným kulatým stropním svítidlem, které se odráží ve vodní hladině stejně tvarovaného bazénku. Prosklené stěny nechávají interiér dýchat.
Architekti z českého studia Formafatal záměrně ponechali betonové stěny vily holé. Doplnili je výraznými tvary nábytku a lomenými odstíny pastelových, či naopak výrazných barev.
Interiér je vybaven atypickým nábytkem, který byl navržen jihoamerickými designéry a vytvořen místními řemeslníky. Originalitu konceptu podporuje i ručně malovaný obklad za kuchyňskou linkou.
Teplé a světlé odstíny barev perfektně doplňují strohou přísnost pohledového betonu. Příjemnou atmosféru domu zajišťuje také dokonalé prosvětlení interiéru.
Prosklené stěny dovolují obyvatelům nechat se unášet pozoruhodným výhledem na blízký Tichý oceán. Beton sofistikovaně rámuje okolní bujná vegetace.
Vila stojí uprostřed džungle na pozemku, který je ve svahu. Terasa domu s bazénem se přirozeně otevírá do přírody a poskytuje obyvatelům klidné místo pro odpočinek.
Hlavním materiál je kromě lnu a oceli také exotické teakové dřevo, jež proplouvá celým interiérem, ať již v podobě nábytku, dveří, či detailů osvětlení.
Součástí suterénu vily je dětská herna, taneční místnost a také fitness. I čistě účelovou místnost ale architekti dokázali přetvořit v originální a inspirativní místo.
Hlavní společenské prostory začínají vstupním foyer, a rozprostírají se domem až k venkovní terase. Světlá modř sofa se opakuje ve vodní hladině bazénu a rudá záře západu slunce nad oceánem se odráží v dřevěné podlaze terasy.
Obklad za kuchyňským pultem zdobí zcela originální, ručně malovaný akvarelový motiv džungle.
Betonové stěny vily jsou ve všech koupelnách doplněny ornamentálním barevným vzorem dlaždic vyrobených v Nikaragui. Na nábytku se vždy opakují hlavní materiály – teakové dřevo, kov a len.
V domě lze najít pět ložnic, z nichž každá má svou vlastní koupelnu s dekorativními dlaždicemi a minimalistickým vybavením.
Závěsný lustr Shibari nad postelí navrhla česká designérka. Inspirovala se při tom japonskou technickou svazování. Křehkost lustru nenápadně kontrastuje s tvrdostí betonu a masivností dřevěného obložení.
Stejně jako koupelny, i ložnice zdobí dekorativní ornamentální dlaždice, pocházející z Nikaraguy. Oživeny jsou drobnými designovými doplňky ve formě lustrů nebo závěsných obrazů.
Každá z pěti ložnic ve vile se pyšní svou vlastní koupelnou. Minimalistické vybavení z teakového dřeva, skla a oceli vytváří příjemný prostor, určený k relaxaci.
Dřevo v kombinaci s betonem a vnitřní i vnější flórou zprostředkovává návštěvníkovi pocit klidu uprostřed vřavy kostarické džungle.
Mohutná, samostatně stojící kamenná vana, umístěná na subtilním dřevěném obložení, nabízí úchvatný výhled od přírody a je rozhodně místem, které se nesnadno opouští.
Šedivost pohledového betonu je precizně vyvážená užitím barevných dekorativních dlaždic, jež prostoru dodávají na pocitu útulnosti a vřelosti.
Malá vnitřní květinová oáza spojuje vstupní foyer s ostatními společenskými prostory. Dostatek slunce jí zajišťuje stropní světlík, který také přináší rozptýlené denní světlo do vnitřních prostor vily.
Díky proskleným stěnám se vila přímo otevírá do zahrady. Přesah střechy navíc zajišťuje příjemné odstínění, zaručující příjemný pobyt venku i v horkých dnech.
Tvrdé betonové tělo vily se výtečně doplňuje s okolní kostarickou flórou. Prosklené stěny umožňují přímé propojení interiéru s exteriérem kdykoli je záhodno.
Architektura vily je tvořena jednoduchými betonovými objemy, které jsou proložené skleněnými plochami. Odraz vodní hladiny a západu slunce nad přilehlým oceánem podporuje zenový pocit klidu a vnitřní vyrovnanosti.
Dům je umístěn na rozlehlém pozemku ve svahu. Díky tomu mohou mít obě patra přímý vstup do zahrady. Horní patro je určeno společenským a soukromým místnostem, dolní pak ukrývá fitness, dětskou hernu a technické zázemí vily.

Majestátní betonová Art villa je první realizací komplexu vil, umístěných v kostarické džungli s výhledem na Tichý oceán.

Hlavním architektem celého resortu je české studio Formafatal, které vtisklo finální podobu každému objektu a sjednotilo vizuální stránku projektu v jeden ucelený soubor.

Součástí tohoto celku je minimalistická Atelier villa, multifunkční tropický pavilon a pět drobných dřevostaveb Coco villas, připomínajících místní tradiční obydlí. Autory architektonického konceptu Art villy je studio Refuel Works.

Tým ze studia Formafatal se postaral o precizní zpracování interiéru, jehož neodmyslitelnou součástí se staly i některé ikonické kousky českého designu. Najdeme zde například skleněný lustr Shibari, vytvořený designérkou Kateřinou Handlovou.

Dvoupodlažní vila zaujímá prostor 570 metrů čtverečních na rozlehlém pozemku ve svahu.

Společenské prostory jsou reprezentovány foyer, hlavním obývacím pokojem, kuchyní s jídelnou a prostornou terasou s bazénem, soukromé pokoje jsou pak zastoupeny pěti ložnicemi, z nichž každá má vlastní koupelnu.

V suterénu vily lze navíc najít útulnou dětskou hernu, fitness a taneční místnost, šatnu, prádelnu a nezbytné technické zázemí domu. Neoddělitelnou součástí vily je i úchvatný výhled na blízký oceán obklopený zdejší bujnou vegetací.

Inspirací celého konceptu designu interiéru byly práce brazilského architekta Paula Mendez da Rochy, kolorit Střední Ameriky a divokost okolní džungle.

Stěny z pohledového betonu byly záměrně ponechány v surovém stavu, aby kontrastovaly s jemností luxusního vybavení. Interiér je originálně a vkusně zařízen do posledního detailu.

Monotónní betonovou šedou ve všech ložnicích a koupelnách dynamicky doplňuje ornamentální barevná dlažba vyrobená na zakázku v sousední Nikaragui. Na keramickém obkladu kuchyňské stěny září originální, ručně malovaný akvarelový motiv džungle.

Veškerý dřevěný, ocelový a čalouněný nábytek v domě byl navržen jihoamerickými designéry či architekty a vyroben místními řemeslníky. Některé kusy pak byly dovezeny i z Čech.

Prostory Art villy díky tomu ladně snoubí dvě zcela odlišné kultury a přístupy k designu v jeden bezchybný celek.

Šedivou masu betonových stěn kromě dekorativních obkladů záměrně zjemňují také lomené pastelové, ale i výrazné a živé barvy použité na atypickém nábytku.

Spolu s hlavními materiály – teakovým dřevem, kovem a lnem, se vytváří příjemný a harmonický prostor, který plně souzní se svým okolním prostředím.

Dialog živosti a jemnosti se ostatně ocitá v jádru řešení designu interiéru a propůjčuje vile její neopakovatelný a luxusní výraz.

TEXT: Nikol Vlčková, FOTO: BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com

KONTAKTY:

FILIP ŽÁK, filip@kalup.me, hello@artvillas.com, +420 602 205 474, +506 840 170 42 www.artvillas.com, https://www.instagram.com/artvillascostarica/,                             https://www.facebook.com/artvillascom/

FORMAFATAL, s.r.o. (architektonický návrh), Ing. arch.

Dagmar Štěpánová (hlavní architekt), Jaromírova 431/29, 128 00Praha 2, Czech Republic, E: formafatal@formafatal.cz, www.formafatal.cz

REFUEL WORKS (architektonický koncept Art Villa), Malenická 1784/2, 148 00 Praha 11-Chodov, www.refuelworks.com

ARCHWERK(architektonický koncept Coco Villa), Beranových 223, 199 00 Praha 9, www.archwerk.cz

ATELIER FLERA (zahradní architektura), Kotevní 1277/2, 150 00 Praha 5, www.flera.cz