Ve víru moderny i tradice
Zajímavostí hlavního obývacího pokoje je osvětlení. Designérka Margi Rose si pohrála především s nepřímým osvětlením v podobě zabudovaný LED pásů do policové sestavy po obou stranách krbové římsy.
V původním krbu jsou umístěna stylová krbová kamínka značky Jotul, která ohřívají nejenom obývací pokoj, ale současně přivádějí teplo i do horního patra. Modrá barva sem vnáší svěžest a vytváří klidnou atmosféru.
Stěna v levé části obývacího pokoje, která sousedí se vstupní halou, byla v rámci rekonstrukce opatřena prosklenou výplní. Díky ní se do místnosti dostává ještě více světla.
V kuchyni se využil i původní komínový odtah pro instalaci moderní digestoře, která není prakticky vidět. Doplňuje ji retro kombinovaný sporák v efektním bílém provedení.
Dominantou kuchyně spojené s jídelním koutem je okno ve stylu crittal, jenž je pro tuto nemovitost typický. Osvěžující prvkem sněhově bílého kuchyňského nábytku zhotoveného na míru jsou černé úchyty.
Příjemné posezení navazující na kuchyňský a jídelní kout zaujme hlavně částí proskleného stropu, kterou do interiéru proniká dostatek přirozeného světla. Dalším oživením jsou niky v levé části. Sedací komfort zajišťují pohodné čalouněné pohovky.
Zajímavostí hlavního obývacího pokoje je osvětlení. Designérka Margi Rose si pohrála především s nepřímým osvětlením v podobě zabudovaný LED pásů do policové sestavy po obou stranách krbové římsy.
Součástí vestavěné stěny v jednom z dětských pokojů jsou skříňky, police a také pracovní stůl se zásuvkami. Stěna za ním je opatřená tapetou s koláží z různých map.
Této ložnici kraluje nesmrtelná černo-bílá kombinace. Její lehce strohý výraz zjemňuje přírodní dub, z něhož je vyrobený rám zrcadla, police a další skříňky. Severskou atmosféru místnosti dodává úložný prostor s masivním dřevem.
Dětský pokoj je určený pro dva chlapce. Komín dostal chevronový obklad od výrobce Marca Corona. Tóny přírodního dřeva se potkávají ve svěžím kontrastu s černým kovem, který dodává místnosti lehce industriální charakter. Svěžest a pocit hravosti pak dodávají žluté akcenty.
Nejenom této místnosti vládne severský styl, který se vyznačuje světlými tóny masivního dřeva, převažující bílou a jemnými pastelovými barvami. K pohodové atmosféře přispívá i velké množství přirozeného světla.
Dětský pokoj pro dceru majitelů domu slouží nejenom jako pracovna a herna, ale i ložnice s boxspringovou postelí. Designové tapety od značky Arte osvětlují dvě závěsné lampy se stínítky z peří.
Do tmavé vstupní haly bylo třeba dostat více přirozeného světla. Tomu napomohla prosklená dělící příčka a stavební otvor u vchodových dveří.
Jelikož dům není zas tak velký, designérka Margi Rose se snažila využít každý kousek hluchého prostoru. Tento nabídl místo pro další toaletu.
Malý prostor vyžaduje chytrá řešení, třeba vestavěné úložné prostory jako v případě této toalety. Zrcadlová skříňka s osvětlenými poličkami působí efektně a je praktická pro lepší orientaci ve tmě.
Zdánlivou nudu minimalisticky pojatého sprchového koutu rozbíjí prosklené dveře ve stylu crittall, který se prolíná celým domem.
Kombinace obkladů s mramorově šedým zbarvením a černé prvky dodávají této koupelně nadčasový vzhled. Materiály a vybavení pocházejí od firmy TBT.

Bydlení, kterému vládne lehkost, svěžest, barvy a rustikální charakter, ve vás vyvolá dojem, že jste se ocitli na venkově. Jenže i tak může vypadat městský interiér, jehož majitelé fandí minimalismu a skandinávskému způsobu života.

Tento moderní dům se čtyřmi ložnicemi, který se nachází v srdci londýnského Chelsea, je skvělou ukázkou toho, jak dokonale lze skloubit přírodní materiály s moderním designem.

Jako tenká červená nit, propojující jednotlivé části interiéru, působí přírodní dub, jenž dokonale stmeluje příjemnou a uvolněnou atmosféru všech místností.

Významný prvek tvoří velké bezrámové střešní okno, kterým proniká na schodiště i do jeho okolí spousta přirozeného světla.

K faktu, že celá nemovitost působí světlým a prostorným dojmem, přispívají i okna, dělicí příčky a dveře ve stylu crittall, jejichž autorem je Francis Henry Crittal, obchodník se železářským zbožím v anglickém Essexu, který v roce 1860 vymyslel postup výroby oken s ocelovými rámy.

I když se jedná o architektonický prvek, starý už sto šedesát let, přesto je stále moderní jako v době svého vzniku. Zdánlivou jednotvárnost bílých stěn rozbíjejí v hale, ložnici majitelů a v dětských pokojích tapety, které jim dodávají další designový rozměr.

Zatímco zmíněný přírodní dub celkovou atmosféru zjemňuje, černé prvky jí dodávají elegantní švih.

Jelikož je dům poměrně atypický a majitelé si přáli zachovat prostor stejně jako dostatek úložných ploch, bylo třeba oslovit zakázkové truhlářství, které většinu vybavení vyrobilo na míru.

Celkový vzhled interiéru je dílem designového studia Margi Rose Design, které se specializuje na luxusní nemovitosti a byty. Rukopisem hlavní designérky Margi Rose jsou méně obvyklá řešení, která dodávají prostoru další přidanou hodnotu.

V této realizaci se soustředila na niky, vestavěné úložné prostory a využila i další prvky, které nabízí tato tradiční anglická nemovitost. Výsledkem je krásné moderní, a hlavně bezchybné bydlení.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: Margi Rose desings, www.margirosedesigns.com

KONTAKT: MARGI ROSE DESIGNS (návrh interiéru), e-mail: margi@margirosedesigns.com, www.margirosedesigns.com