Nepravidelný dřevěný hybrid
VÝSTAVBA TŘÍPATROVÉHO DOMU na ploše o rozloze téměř 470 m2 probíhala v letech 2007–2013.
PROJEKT VZIKL v extremních podmínkách na horském svahu v Kanadském Whistleru, který po značnou část roku zavátý sněhem.
SAMOTNÝ POZEMEK byl pro architekty také oříškem, nakonec se však podařilo vtěsnat základy do klínovitého tvaru stavební parcely.
Z NEPRAVIDELNÉHO TVARU STAVBY vychází na straně natočené do údolí prostor pro terasu krytou sešikmenou střechou.
PEVNOST OCELOVÉ KONSTRUKCE zajišťuje kombinace tlačených a tažených prvků, jejíž principy byly konzultovány se společnostmi Equilibrium Consulting Inc a Spratt Emanuel Engineering Ltd. 2 | PODÉL NEJNIŽŠÍ
PEVNOST OCELOVÉ KONSTRUKCE zajišťuje kombinace tlačených a tažených prvků, jejíž principy byly konzultovány se společnostmi Equilibrium Consulting Inc a Spratt Emanuel Engineering Ltd. 2 | PODÉL NEJNIŽŠÍ
PEVNOST OCELOVÉ KONSTRUKCE zajišťuje kombinace tlačených a tažených prvků, jejíž principy byly konzultovány se společnostmi Equilibrium Consulting Inc a Spratt Emanuel Engineering Ltd.
PODÉL NEJNIŽŠÍHO PODLAŽÍ ubíhá horizontální pásové okno, rámující fascinující výhledy na hory.
V INTERIÉRU není kromě podlah prakticky nic rovného. Průrva zaříznutá do objemu ještě umocňuje celkovou dynamiku domu.
JEDNÍM Z NEJZAJÍMAVĚJŠÍCH PRVKŮ interiéru je dřevěný most propojující místnosti v druhém patře.
VCHOD JE UMÍSTĚN na jižní stranu do vzniklé rozsedliny v sochařsky ztvárněném objemu domu.
OBÝVACÍ PROSTOR je díky velkým posuvným dveřím propojen s visutou terasou, která jako lodní příď vykukuje do krajiny.

Jako bludný balvan vytlačený ledovcem sedí dům manželů Hadawayových na severozápadním svahu jednoho z nejkrásnějších lyžařských středisek.

Díky tomu, že se pyšní jedinečnými panoramatickými výhledy na údolí Whistler v Britské Kolumbii, je horská chata ideálním útočištěm pro sportovce a milovníky přírody.

Velmi specifický projekt v obtížných stavebních podmínkách vypracovala kancelář Patkau Architects z Vancoveru. Studio založili John a Patricia Patkau již v roce 1978 a jejich portfolio je škálou nejrůznějších experimentálních projektů.

Nyní se zabývají zkoumáním kombinace materiálů a aplikací dynamiky a síly v architektuře.

Vnější forma je utvářena dvěma hlavními aspekty. Za prvé je to maximální výška a plocha určená místními regulativy a v druhé řadě neméně důležitý je ideální sklon tvarované střechy, směřující sněhové nánosy mimo oblast stavby.

Dřevěný nepravidelný hybrid je zaklíněn do úzkého skalnatého pozemku, který determinuje orientaci domu, a vstup je tak umístěn směrem do svahu, odkud vede příjezdová cesta.

Na této úrovni se také nachází průchozí garáž, která během zimní sezony perfektně slouží jako přechodná oblast mezi svahem a domem. Příchozí si v tomto prostoru mohou nechat usušit „přeskáče“

a mokré oblečení a pokračovat dál do domu bez zbytečného zašpinění interiéru.

Hlavní úroveň tvoří jeden velký obytný prostor s kuchyní, jídelnou a vestavěnou sedací soupravou v salonu se vstupem na terasu.

Do druhého patra vede dřevěné schodiště navazující na lávku, která překonává vertikální průrvu s dvojnásobnou výškou, zařezávající se do objemu domu. Chodba spojuje pracovnu a soukromou ložnici s koupelnou.

Dole na nejnižší úrovni otevřené směrem do údolí jsou soukromé prostory pro hosty se zázemím a velkým obývacím pokojem. Konstrukce je systémem monolitu a rámového skeletu.

Na ocelovou kostru přiléhají panely z exotického dřeva ipe, které je vysoce odolné a dobře se hodí do extrémních podmínek. Na rozdíl od horních dvou pater je suterén z betonu, jenž svou hmotou tlumí teplotní výkyvy uvnitř domů v různých ročních obdobích.

V létě se vnitřní prostory navíc ochlazují vzduchem, nasávaným z nižšího podlaží na severní straně.

Text: Karolína Hausenblasová, Foto: Photos James Dow/Patkau Architects

Photo of construction Peter Buchanan