Vila vzdorující městskému chaosu
Architektonickým principem domu jsou dva základní objemy – kvádry, které jsou položené kolmo na sebe. V přízemí se tak vytváří příjemné zastínění pro pobyt venku v blízkosti bazénu. Kombinace dřeva a světlého betonu vede vizuálně lahodící dialog s bujnou vegetací v zahradě.
Místo klasických oken je ve vile řešeno celoplošné zasklení, které umožňuje prostor kdykoli přímo spojit se zahradou.
Jednou z hlavních myšlenek konceptu vily je princip biofilie, tj. těsného spojení s přírodou. Rozmístění jednotlivých rostlin na pozemku je pečlivě promyšleno zahradních architektem.
Dřevěné panely v prvním patře se mohou úplně uzavřít, a poskytnout tak privátním místnostem, které jsou zde situovány, naprosté soukromí a zastínění.
Pod objemem horního patra vzniká příjemný venkovní pobytový prostor s bazénem. Dřevěné panely v horním patře se dají podle potřeby uzavírat a otevírat tak, aby se prostor ložnic a soukromých pokojů vždy perfektně přizpůsobil svým obyvatelům.
Architekti vily pracovali se základními objemy a hmotami, kontrastujícími s bujností okolní zahrady. Vzniká tak oáza pro zdravý a klidný život uprostřed velké metropole São Paula.
Rezidence je umístěna zhruba tři metry nad úrovní chodníku. K hlavnímu vchodu se tedy vystupuje po rozměrném schodišti. V přímém spojení s ulicí jsou pouze parkovací místa pro auta.
Díky brazilskému tropickému počasí je většina společenských prostor, situovaná mimo vilu do zahrady. Tím vznikají klidná a stinná místa pro odpočinek nebo pro společné rodinné jídlo.
Vertikální dřevěné panely horního patra vytvářejí specifický kontrast s horizontální betonovou konstrukcí, která je skvěle doplněna okolními přírodními elementy
Základní hmotu domu tvoří dva kvádry ležící kolmo na sobě, které jsou zasazené do zahrady. Autoři se snažili vytvořit městskou rezidenci, vytvářející pocit venkova a spojení s přírodou.
Nechybí ani zázemí pro barbecue, které je přímo propojené s venkovním posezením. Při přípravě jídla se tak mohou obyvatelé domu kochat bujným zeleným porostem přímo před sebou.
Díky celoprosklené stěně, která se dá během několika okamžiků odsunout, se vnější prostor krásně prolíná s vnitřním. Obývací pokoj i jídelna jsou tedy nedílnou součástí zahrady a naopak.
Nezbytnou součástí venkovního vybavení vily je také bazén, který zde odděluje společenský venkovní prostor domu od zbytku zahrady, vděčící za svůj půvab zahradnímu architektovi.
Stylovým designovým prvkem interiéru je schodiště vedoucí do prvního patra. Kovová konstrukce s dřevěnými nášlapnými deskami spolu s betonovou stěnou provrtanou malými čtvercovými okny rozehrávají dynamickou tvarovou hru s materiály a světlem.
Interiér vily je řešen velmi sofistikovaně. Tvar střešního světlíku se opakuje ve tvaru dřevěného stolu umístěného v kuchyni, ze které je volný přístup do společenských místností i do zahrady.

Architektura rezidence Cidade Jardim využívá princip biofilie – intenzivního propojení s přírodou –, aby se tak vytvořila klidná a zdravá oáza pro život uprostřed klokotající brazilské aglomerace.

Koncept domu se soustředí na vytvoření venkovského pocitu v rušném městském prostředí.

Pozemek, na němž dům stojí, se rozkládá na téměř 1200 metrech čtverečních a celý se svažuje.

Základní architektonická myšlenka vychází ze spojení přírodních elementů s přirozeně ozdravujícím účinkem a citlivě a minimalisticky navrženými základními objemy stavby.

Autory konceptu jsou odborníci z ateliéru Perkins + Will, jehož historie sahá až do roku 1935. V současnosti tato významná a velká architektonická společnost sbírá jedno ocenění za druhým a myšlenkově propojuje lokální brazilská centra s globálním světem.

Cidade Jardim (v překladu Městská zahrada) je velkolepá vila stojící v São Paulu, největším městě Brazílie. Prašnost rušné městské ulice je tlumena tři metry vysokým betonovým soklem, na němž

vila stojí a který zároveň poskytuje obyvatelům pocit bezpečí. Hmota domu je rozdělena do dvou podlouhlých kvádrů, stojících kolmo na sobě. V přízemí se tím vytváří přirozeně zastíněná místa, vhodná pro odpočinek a relaxaci.

Oba kvádry jsou téměř celé prosklené, horní je navíc vybaven svislými dřevěnými latěmi, poskytujícími potřebné soukromí.

Panely se dají buďto úplně otevřít a propojit dům se zahradou, nebo uzavřít po celé ploše tak, aby měli obyvatelé maximální zastínění před ostrým jihoamerickým sluncem.

Tento prvek je navíc charakteristickým vizuálním vyjádřením architektury celého domu – svislé dřevěné latě dodávají svižný rytmus, kontrastující s horizontální a statickou betonovou hmotou konstrukce. Tím je zajištěno komfortní vnímání měřítka stavby.

Spodní patro rezidence je klasicky určeno pro společenské vyžití. Nacházejí se zde obývací pokoj, jídelna, kuchyně, prostor pro grilování, bazén a samozřejmě zahrada. V horním patře jsou situovány soukromé místnosti a ložnice.

Soukromí hrálo důležitou roli i při rozvržení přízemí. Parkování pro auta a vchod

pro hosty leží v přímém spojení s ulicí. Do domu se pak vstupuje impozantním schodištěm, jež hosty zavede do přijímací místnosti. Zde je umístěn také nápadný designový prvek celé vily – schodiště vedoucí do prvního patra.

Jeho kovová konstrukce je protiváhou dřevěným nášlapným deskám. S pomocí betonové stěny v pozadí, pokryté malými čtvercovými okénky, se tu rozehrává důmyslné

divadlo hmot, měkkého světla, materiálů a tvarů. Interiér domu vyjma tohoto expresivního momentu je však řešen velmi minimalisticky a klidně.

Projekt využívá materiály, jako jsou dřevo, beton, omítka nebo mastek, přinášející příjemný teplý pocit, aniž by na své vizuální kráse ztratila sofistikovanost základních objemů vily.

Také zahrada je organickou součástí architektury a naplňuje jeden z požadavků majitelů – poskytuje uklidňující a ozdravné prostředí pro pobyt a odpočinek. Rozložení bujné lokální vegetace v okolí domu navrhl zahradní architekt Gil Fialho.

Vytvoření městské zahrady – Cidade Jardim – ostatně bylo výchozím bodem této úchvatné architektury, vytvářející náležitě komfortní a bezpodmínečně krásné prostředí pro život.

Text: Nikol Vlčková, Foto: PERKINS+WILL’S STUDIO

Kontakt: Perkins+Will’s studio (architektonický návrh), Rua dos Pinheiros, 54 – conj. 3 CEP 05422-010 São Paulo t. +55 11 3083 7399, www.marqueterie.com.b