„Crazy“ bydlení pro technaře
Jednotlivé prvky modulární pohovky Pixel, kterou pro Saba Italia navrhl designér Sergio Bicego, lze díky speciálnímu systému libovolně kombinovat a propojovat. Za jejím maximálním komfortem stojí rafinovaná ergonomie.
Extravaganci minimalistického obytného prostoru podtrhují také svítidla Tied-Up Romance od značky BOMMA, navržená designérkou Kateřinou Handlovou. Jejich provokativní estetika zdůrazňuje křehkost i pevnost skla.
Klient si přál, abych byla v bytě použita netradiční exotická dýha s výraznou kresbou. Bylo nutné udělat skeny dřeva a precizně vyskládat vzor na nábytkových plochách tak, aby maximálně vynikl.
Kvůli atypičnosti výsledného obytného prostoru bylo nutné vsadit především na nábytek, vyrobený na zakázku. Realizace interiéru je převážně dílem společnosti Brick.
Jednotlivé prvky modulární pohovky Pixel, kterou pro Saba Italia navrhl designér Sergio Bicego, lze díky speciálnímu systému libovolně kombinovat a propojovat. Za jejím maximálním komfortem stojí rafinovaná ergonomie.
Místo pracovny v bytě logicky zaujímá studio s dýdžejským pultem. Majitelovo vášnivé zaujetí pro elektronickou hudbu dokumentuje rovněž neonový nápis „I love techno“.
Dalším nezpochybnitelným prvkem, vypovídajícím o zaměření investora, je stolek s potiskem X raydio z kolekce Diesel, designované pro značku Moroso. Ocelový rám nese vrchní desku v plochém skle, potištěnou motivem DJ platformy na modrém pozadí.
V koupelně určitě zaujmou vyzývavá závěsná svítidla Shibari od české sklářské značky BOMMA, jejichž autorkou je opět designérka Kateřina Handlová. Doplňují je industriální úchytky od londýnské značky Buster+Punch a nerezové vypínače GIRA.
Další inspirace industrialismem má formu posuvného plechového prvku, který odděluje koupelnu a ložnici. Perforovaný dekor kopíruje vzorek odkoukaný z košile jednoho z architektů.

Klub, hotel, nebo byt? Od každého něco. Nový rezidenční projekt ateliéru Perspektiv dokonale

odráží osobnost majitele: je odvážný, extravagantní, nebojí se neotřelých kombinací ani dlouhých večírků.

Exotickou dýhu střídá perforovaný kov. Tam, kde byste hledali pracovnu, je dýdžejský pult. Stěn je tu jenom minimum, prostorem se klidně můžete protančit. Tohle bydlení je nespoutané, přesně tak, jak si to majitel přál.

„Vede mezinárodní společnost, hodně cestuje, má rád atmosféru designových hotelů. A doma chtěl mít pocit, jako kdyby byl tak trochu na dovolené,” vysvětlují architekti Ján Antal a Martin Stára ze studia Perspektiv zadání, které od investora dostali.

Svoboda, která jde ruku v ruce s globalizací světa, prostoru zpočátku chyběla. Tvůrci projektu proto nejdřív zásadně změnili původní nepřehlednou

dispozici, zbavili ji přebytečných příček a otevřeli ji. „Jednotlivé zóny a účely tak na sebe plynule navazují, místnosti oddělují pouze posuvné skleněné dveře. I ty však lze skrýt do vestavěných skříní, takže zcela zmizí,“ popisují.

Kontinuitu prostoru architekti ještě podpořili litou šedou podlahou, kterou použili po celé ploše bytu. Jednotlivé funkce tak definují nikoli zdi, ale materiály.

Právě vzdušnosti bytu a možnosti jednoduše měnit jeho dispozici pomocí posuvných prvků si cení investor nejvíc. „Věděl jsem, že půjde o náročnou realizaci, protože mnou požadované řešení je velmi atypické.

V tom se nejvíc projevila přidaná hodnota práce architektů, kteří dokázali najít inovativní

přístup. Samotného by mě tak razantní změna půdorysu nenapadla“, říká. Spojujícím prvkem všech částí bytu jsou rovněž industriální doplňky a detaily. Studio Perspektiv pracovalo s drátosklem, kovem, zdivem natřeným nabílo a tmavými panely.

Do prostoru však architekti museli na přání klienta zakomponovat ještě exotické dřevo v podobě propracované dýhy. Hlavně tu ovšem najdete plně vybavené zázemí s dýdžejským pultem, které nachází uplatnění především v teplých částech roku.

Na byt totiž navazuje prostorná terasa, která se dokáže bleskurychle proměnit v taneční plochu. Bydlení pro technaře zároveň zahajuje novou etapu ateliéru Perspektiv.

Architekty sice proslavily zejména komerční projekty, především cenami ověnčené návrhy kanceláří, teď se ale Ján Antal a Martin Stára začínají zaměřovat také na rezidenční objekty, kvůli nimž založili odnož Perspektiv Living. Aktuálně pracují

na interiéru bytového domu v centru Českých Budějovic, navrhují byt v samém srdci Bratislavy a v rakouském Veldenu zase mění tvář chaty ze 70. let. Při práci vycházejí z poslání, jemu mají konkrétní prostory sloužit, ctí osobnost jejich majitelů.

Ateliér respektuje rovněž udržitelnost, nadčasovost designu v prémiové kvalitě či chytré technologie. Výsledné návrhy vznikají na základě dlouhých konzultací s investorem tak, aby výsledek zohledňoval všechny jeho potřeby.

Text: Alena Müllerová, FOTO: BoysPlayNice

Kontakty: STUDIO PERSPEKTIV (projekt), Belgická 32, Praha 2 – Vinohrady, www.perpektiv.cz

BRICK (realizace interiérů), Kolbenova 159, Praha 9 – Vysočany, tel.: 266 033 810, www.brickpraha.cz