Sametové art deco ve spojení s designem
Základní stylové schéma kyjevského bytu vychází ze stylu art deco, který byl v Evropě a Americe rozšířený hlavně ve 20. letech 20. století. Vyznačuje se geometrickým dekorem, luxusními materiály a okázalostí.
Základní stylové schéma kyjevského bytu vychází ze stylu art deco, který byl v Evropě a Americe rozšířený hlavně ve 20. letech 20. století. Vyznačuje se geometrickým dekorem, luxusními materiály a okázalostí.
Barevné schéma interiéru vychází z kombinace černé a bílé, jež doplňují mosazné akcenty a měkké sametové povrchy. Bohatě rytmizované povrchy se spojují v rafinované eleganci ušlechtilých materiálů.
Barevné schéma interiéru vychází z kombinace černé a bílé, jež doplňují mosazné akcenty a měkké sametové povrchy. Bohatě rytmizované povrchy se spojují v rafinované eleganci ušlechtilých materiálů.
Barevné schéma interiéru vychází z kombinace černé a bílé, jež doplňují mosazné akcenty a měkké sametové povrchy. Bohatě rytmizované povrchy se spojují v rafinované eleganci ušlechtilých materiálů.
Chodbu do soukromých prostor ukončuje vizuálně podmanivý černo-bílý panel, vytvářející optickou iluzi. Doplňují ho mosazné pásy na černé stěně u vstupu do bytu.
Kuchyně byla navržena a vyrobena na míru dle nákresu designérů. Kombinuje matný a lesklý odstín černé barvy spolu s geometrickými detaily a organickým dekorem kamenného panelu. Sametová zelená barových stoliček vytváří barevný akcent v prostoru a zároveň ho sjednocuje.
Designéři při návrhu interiéru počítali také s proměnami světla v průběhu dne a navečer. Traktování prostoru, luxusní materiály i střídmá barevnost odrážejí specifickou estetiku rafinovanosti a elegance, která je velmi blízká majitelům.
Velkorysá obývací část odráží základní barevné a materiálové schéma interiéru. Černé a bílé struktury povrchů jsou doplněny měkkými detaily čalounění nábytku a závěsů.
Kombinace geometrického dekoru a přepychových materiálů vytváří specifické charisma celého interiéru.
Za velkým sofa v obývacím pokoji je umístěn černě a mosazně zarámovaný průhled do jídelní části. Oba prostory jsou tedy odděleny, ale zachovávají si vizuální propojení a komunikaci.
Množství zrcadel umístěných v bytě jednak zintenzivňuje denní světlo procházející velkými okny a také vytváří zajímavou hru objemů a odrazů.
Obývací místnost je od chodby oddělena černými mosaznými mřížemi, které v sobě nesou přímý otisk leitmotivu bytu – stylu art deco.
Rozměrné sofa bylo vytvořeno na míru dle návrhu designérů. Barva sametu se mění během dne – v denním světle je azurově modrá a v noci sytě zelená. Konferenční stolek a čajový servis z mosazi podtrhují eleganci místnosti.
V interiéru je pečlivě rozmístěno množství detailů a dekorací, jenž vždy adekvátně akcentují daný prostor.
Kombinací lesklých a tmavých povrchů se vytváří vnitřní harmonie bytu, kterou podtrhují specifické dekorace.
Designéři hojně využívali historického štukování stěn, jehož opulentnost je v kontrastu se strohou geometrií zbytku interiéru. V soukromých místnostech byly použity hapticky teplejší parkety, nikoli kamenné podlahy
Celý prostor je nanejvýš eklektický, tedy kombinující množství různých estetických přístupů, dekorů a kompozic.
Kombinace jedinečných uměleckých děl se sofistikovanými kousky designového nábytku vytváří originální charakter bytu.
Klasické traktování stěn je adekvátně vyváženo modernistickým mosazným geometrickým dekorem a rafinovanými detaily.
Jídelní část nese nejsilněji otisk atmosféry 20. let 20. století, a to především díky okázalému lustru a rozměrnému zrcadlu. Je přímo propojená s kuchyní i s obývacím pokojem, přesto si zachovává dojem samostatné místnosti.
Díky rozměrným oknům byt absolutně nestrádá nedostatkem denního světla, které je dále rozptylováno po prostoru pomocí zrcadel a lesklých povrchů nábytku i dekorací.
Společenské části bytu jsou vzájemně propojené, a přesto má každý prostor (kuchyně, jídelna i obývací pokoj) svoje jasně definované místo a náladu.
Dámský budoár nese otisk sofistikovaného pařížského apartmá. Štukové rámování stěn skvěle akcentuje matný odstín tlumené růžové
Čelo postele vizuálně vystupuje z rytmizované stěny. Noční lampičky byly vyrobeny v Portugalsku a dodávají prostoru nádech luxusu.
Pánská koupelna je strohá a přísná. Eleganci prostoru zajišťuje kombinace černé, bílé a lesklých materiálů.
Černé lesklé obklady nejlépe odrážejí eleganci pánské koupelny a zároveň participují na celkové náladě bytu.
Dámská koupelna je oproti tomu řešena velice jemně a dekorativně. Její vyznění podtrhuje šik umyvadlo, ztělesňující francouzskou rokokovou bohatost.

Spojením moderního stylu art deco a nadčasové elegance vznikl tento úchvatný prostor, jenž  je stejně tak opojný a sebevědomý jako mírný a uhlazený.

Unikátní nádech mu propůjčuje pečlivá práce s geometrickým dekorem, který tento kyjevský byt rytmizuje a zároveň sjednocuje v jeden harmonický celek.

Na počátku návrhu 170 metrů čtverečních rozlehlého interiéru stála touha po odlišnosti a po moderní interpretaci přepychu. Designéři ze studia Alta Idea Design Studio se proto rozhodli podniknout dobrodružství a ponořit se do variací na styl art deco.

Tento opulentní styl je známý svou zálibou v eklekticismu, který spojuje přísné a ostré hrany dekoru s bujností a okázalostí drahých a třpytivých

materiálů. Současná interpretace pak dala vzniknout tomuto bytu, odrážejícímu osobnosti jeho majitelů zářivé charisma a stylovost.

Designéři vytvořili prostor, který pojímá všechny prvky zahrnující svobodný, ale elegantní životní styl.

V bytě je prostorný obývací pokoj pro koktejlové party s přáteli a oddělená soukromá část – dvě ložnice, dvě koupelny a dvě šatny, kancelář a fitness místnost. Celý interiér propojují mosazné akcenty, jež

byly pozorně umístěny na kuchyňských kabinetech, nábytku, dekorativních prvcích či nádobí tak, aby

dodávaly prostoru rafinovanost a komfort. Vstupní a obývací část se vyznačují kombinací již zmíněné

mosazi se dřevem, ušlechtilým kamenem, černou mosazí a tmavým sametem. Jelikož klienti toužili

po velkém zeleném sofa, prošli spolu s designéry tisíce vzorků látek, aby vybrali tu, která bude perfektně

ladit k parketám a ke stěnám. Stěžejní pro výběr byl také dialog světla a stínu a jejich vzájemná interakce

v prostorách bytu v průběhu dne. Sofa bylo zhotoveno na objednávku dle nákresů designérů a odstín jeho sametu se proměňuje spolu se světlem v místnosti – v denním světle je jeho odstín azurově modrý

a v noci sytě zelený. Neméně tvrdým oříškem byl také výběr, respektive zhotovení kuchyně, která je stěžejním dekorativním elementem celého interiéru. Designéři se nakonec rozhodli udělat vlastní návrh, dle nějž místnost nechali zpracovat řemeslníky.

Kuchyně v bytě vytváří adekvátní a specifickou náladu a podtrhuje jeho rafinovanost.

Základní barvou je zde černá, ovšem ve dvou variacích – jemně matná a vysoce lesklá. Kombinace struktur povrchů a mosazných profilů na dveřích kabinetů ladí perfektně dohromady a místnost díky tomu poskytuje naprostou vizuální rozkoš.

V tmavé chodbě jsou umístěn grafitová zrcadla, která ji opticky rozšiřují. Černá barva zároveň navazuje na nádech obývacího pokoje. Chodbu ukončuje nádherný panel, připomínající styl filmu Velký Gatsby, který svou vizuální kuriózností zaplavuje celý prostor.

Prvek působí doslova jako vykřičník, uvozující styl art deco, jenž se jako červená nit vine celým interiérem. Soukromé místnosti jsou rozděleny na dámský a pánský prostor. Ložnice pro ni vypadá jako sofistikované pařížské apartmá.

Stěny jsou orámovány lištami, akcentují je lampy vyrobené v Portugalsku. Na potřebném vybavení koupelny se podílelo pět různých dodavatelů, čímž vznikl rytmický geometrický prostor zcela v duchu art deco.

Šik umyvadlo společně s velkým oknem pak prostor zcelují a uzavírají do kompaktního celku. Ložnice pro něj je naopak v přísnějším stylu.

Barevné schéma je zbaveno zářivého dekoru a balancuje na pomezí bílé, černé a uklidňující pískové, která je aplikována na měkkých panelech a šatních skříních. Interiér bytu je bohatý a kontrastní stejně tak, jako je rafinovaný a elegantní.

Designéři se snažili vytvořit prostor, který by ztělesňoval moderní přepychovost a odrážel estetický cit klientů.

TEXT: Nikol Vlčková, FOTO: Andrej Avdeenko

Kontakt: ALTA IDEA DESIGN STUDIO (design interiéru), hlavní designér Julia Bajdyk, st. Business ½, Kyjev, Ukrajina 020 00, www.altaidea.com.ua