Americká kráska ve francouzském stylu
Charakter vily určují rozměrná francouzská okna vyrobená na zakázku, která společenskou místnost přímo propojují se zakrytou verandou, vedoucí do zahrady
Leštěný mahagonový stůl, kolem nějž jsou rozmístěny čalouněné židle odkazující k francouzské eleganci, zdobí formální jídelnu této luxusní kalifornské vily.
Přepych formální obývací místnosti podtrhuje také luxusní krb obložený mramorem a historizující křesla. Celá místnost je barevně velmi střídmá, což podtrhuje elegantní nádech prostoru.
Charakter vily určují rozměrná francouzská okna vyrobená na zakázku, která společenskou místnost přímo propojují se zakrytou verandou, vedoucí do zahrady
K francouzským sídlům odkazují také maximálně prosvětlené dlouhé chodby, spojující jednotlivé formální i neformální místnosti.
Na míru vyrobená okna se specifickým čtvercovým rastrem dodávají stavbě její charakteristickou a originální podobu.
Vstupní halu zdobí jen několik střídmých, za to vysoce sofistikovaných dekorací, například zajímavě tvarovaný lustr.
Jediným barevným akcentem formálního obývacího pokoje jsou královsky modrá křesla, umístěná u knihovny
Společenská místnost je ze tří stran ohraničená rozměrnými okny, která ji přímo propojují se zahradou.
Součástí vily je také přívětivá kancelář s přijímacím místem k přátelským rozhovorům. Místnost se vyznačuje komorní a přívětivou atmosférou.
Kombinace retro nábytku s neobvyklými dekoracemi propůjčuje místnosti mnohovrstevnatý ráz.
Také rozměrově velkorysá kuchyně je přímo propojená s krytou terasou, kde se nachází malá venkovní jídelna.
Vizuální dominantou kuchyně je vedle masivní digestoře a kuchyňského ostrůvku s mramorovou deskou také luxusní prosklený kabinet na nádobí, který připomíná knihovnu.
Hlavní ložnice se pyšní velkými francouzskými okny, vedoucími na krytou terasu. Stejně jako jiné v jiných místnostech, i zde je použita střídmá barevnost, akcentující krémové a pískové odstíny.
Terasa v prvním patře poskytuje dechberoucí výhled na kalifornskou metropoli a přímo vybízí ke klidnému odpočinku v paprscích zapadajícího slunce.
Také všechny ostatní ložnice domu jsou vybaveny nezbytnými rozměrnými okny, aby v nich bylo co nejvíce světla a současně umožňovaly svým obyvatelům přímé propojení se zahradou.
Hlavní ložnice nabízí ničím nerušený výhled do okolí a zároveň také prostor pro neformální setkání u šálku kávy či posezení na venkovní terase.
Každá z koupelen vily je vybavena luxusní sanitou, kombinující mramor a mahagonové dřevo, doplněné o veliké zrcadlo.
Sprchový kout obložený kamenem vyvolává příjemnou náladu, evokující přírodní prostředí.
Volně stojící vana poskytující výhled na kalifornské hory je něčím, co v podobné rezidenci rozhodně nesmí chybět.
Originální toaletní stolek se šperkovnicí je nedílnou součástí hlavní koupelny.
Vila se otevírá do příjemné zahrady s bazénem, nabízejícím osvěžení v horkých letních dnech.
Hlavní koupelna přímo dýchá luxusem. Mramorovou podlahu s volně stojící vanou doplňují toaletní kabinety s rozměrnými zrcadly
Vila umístěná v žádané čtvrti města disponuje také garáží se šesti místy pro automobily.
Venkovní bazén, prakticky rozdělený na plaveckou a relaxační zónu, je doslova obklopený zelení.
Vila je ukrytá před zvědavými pohledy vzrostlým živým plotem, který obyvatelům poskytuje vítané soukromí.

Luxusní kalifornská vila, umístěná nedaleko slavného losangeleského Sunset bulváru, ohromí svou

majestátností a francouzskou elegancí. Její lukrativní umístění v klidné části města a v blízkosti Beverly

Hills a Hollywoodu z ní dělá skutečný skvost.

Prosluněnou rezidenci ve velmi žádané čtvrti navrhl americký architekt William Hefner. Své architektonické studio si v Los Angeles založil před více než třiceti lety. Dekády úspěšných realizací

studiu vysloužily specializaci pro navrhování luxusních vil, které zahrnuje architektonický plán, interiérový design i návrh rozvržení zahrady či přilehlých pozemků.

Architekti ze studia William Hefner věří, že každý projekt by měl mít svůj unikátní charakter, vycházející ze specifické situace daného pozemku či okolí. Jejich hojně oceňovaná práce se vyznačuje nadčasovou elegancí a častým používáním přírodních materiálů.

A přesně taková je také rezidence Barnett Roger, postavená na pozemku v části města Brentwood Circle. Oslňující stavba byla navržena v americkém populárním a ryze elegantním francouzském stylu, který se velmi výrazně propisuje také do interiéru domu.

Každý element interiérového designu je mistrovsky promyšlen a dotažen do posledního detailu. Dokazuje to například použití mramorové kuchyňské

desky, perfektně ladící s kabinetem, který připomíná spíše luxusní prosklenou knihovnu než úložný prostor na nádobí a další kuchyňské propriety, nebo mramorový obklad dvou hlavních koupelen.

Základním vizuálním prvkem prostoru jsou na zakázku vyrobená černá ocelová francouzská okna a dveře, jež interiéru dodávají jeho charakteristický nádech a zároveň ho sjednocují do kompaktního celku.

Jejich rastrování do menších okenních tabulek vychází z tradice průmyslové architektury, která byla v Americe hojně využíváan především v 19. a v první polovině dvacátého století.

V současnosti se obrovské průmyslové komplexy ve velké míře rekonstruují na obytné bloky, které jsou plné bytů s podobně zpracovanými okny. Jejich použití v samostatně stojící vile v Kalifornii poukazuje na originalitu a důmyslnost architekta.

Nejvíce prosvětlenou místností je v tomto ohledu formální obývací pokoj, jehož tři stěny jsou téměř celé otevřené rozměrnými okny do zahrady.

Hlavní společenská místnost se vyznačuje decentní barevností a nenuceným přepychem, který se  odráží především v okázalém lustru či v historizujících křeslech.

Formální část domu doplňuje také již zmiňovaná  velkorysá kuchyně obložená mramorem spolu s jídelnou, jež je vybavena leštěným mahagonovým jídelním stolem obklopeným čalouněnými židlemi, jejichž tvar odkazuje k francouzskému stylu interiéru.

V rezidenci lze dále nalézt také malou jídelnu, neformální rodinný obývací pokoj, kancelář a garáž pro šest automobilů.

Nevyhnutelnou samozřejmostí luxusního dojmu je promítací místnost, do níž se pohodlně vejde až patnáct lidí, komorní bar a opravdový skvost v podobě vinného sklípku, v němž je uchováno sedm tisíc láhví kalifornského vína. K honosnosti francouzských sídel odkazují rovněž dlouhé

a maximálně prosvětlené chodby, spojující jednotlivé formální i neformální místnosti. Hlavní společenský prostor je organicky propojený s rozměrnou krytou terasou, která je doplněna ještě dalšími

dvěma terasami. Podnebí západního pobřeží Ameriky dovoluje obyvatelům vily trávit velké množství času ve venkovních prostorách a na zahradě. K osvěžení i k plavání slouží jedinečný venkovní bazén, rozdělený na plaveckou a relaxační část.

Architekti přizpůsobili exteriér myšlence, že pobyt venku musí být stejně přepychový jako pobyt v interiéru vily. Bazén je proto zarámován do svěží zeleně bujného trávníku a obklopen olivovníky, poskytujícími tolik žádaný stín ve zdejším horkém létě.

Na pozemku leží také dům pro hosty, v jehož prvním patře se na celém prostoru rozléhá domácí tělocvična. Losangeleská rezidence proto splňuje všechny požadavky současného luxusního bydlení, poskytujícího veškerý

komfort v propojení s moderními technologiemi ve spojení s nádechem francouzské elegance. Spolu se zahradou tvoří jedinečné místo k aktivnímu vyžití i k příjemnému odpočinku při západu slunce se sklenkou výtečného vína z domácího sklípku.

Text: Nikol Vlčková, Foto: William Heffner Studio, www.williamhefner.com

Kontakty: STUDIO WILLIAM HEFNER (návrh interiéru), 5820 Wilshire Boulevard, Suite 500, Los Angeles, CA 90036, www.williamhefner.com