Francouzská nonšalance ve spojení s geometrií
Formální obývací pokoj americké vily nese akcenty modré a šedé barvy a v kombinaci s leštěnými mosaznými a mramorovými povrchy z něj čiší půvab a elegance.
Formální obývací pokoj americké vily nese akcenty modré a šedé barvy a v kombinaci s leštěnými mosaznými a mramorovými povrchy z něj čiší půvab a elegance.
Prostoru dominuje sametové vintage sofa v modrém odstínu indigo. Doplňují je dekorativní polštáře s metalickým potiskem a elegantní konferenční stolek s mramorovou deskou.
Formální obývací pokoj je přísně laděn do sofistikovaných materiálů a tvarů. Vroubkovaná konzole, stojící u stěny, je z ručně kované pozlacené oceli.
Nejvýraznějším elementem v pokoji je japonský paraván s motivy letících jeřábů. Doplňuje jej šedé kožené křeslo s leštěnou mosaznou konstrukcí a jemný ručně tkaný koberec v šedomodrých odstínech.
Formální jídelna je rovněž primárně laděna v odstínech modré barvy. Hutný dekorativní koberec doplňují sametové židle, které jsou rozmístěny kolem velkého stolu s mramorovou deskou. Nad stolem se vznáší dramatický skleněný lustr.
Perlou formální jídelny je pozlacený kabinet, za jehož prosklenými dvířky se ukrývá rodinné sklo. Díky vnitřnímu podsvícení si ho každý všimne.
V prvním patře se nacházející neformální obývací pokoj je laděn do přírodních odstínů šedé a krémové. Zadní stěnu pokrývá 32 černobílých rodinných fotografií.
Snový nádech jídelny zprostředkovává hedvábná tapeta se vzorem lučních květin spolu s nástěnnými lampami, které byly ručně vyrobeny v Itálii.
Hlavní ložnici vévodí odstíny bílé v kombinaci se zrcadlovými povrchy nábytku a dekorativně vyřezávanými detaily stolků i židlí, odkazujících k francouzské eleganci.
Rozměrné šedé sofa v neformálním obývacím pokoji je doplněno nenápadným konferenčním stolkem. Před zadní stěnou pokrytou fotografiemi stojí historický bar pro přípravu drinků.
Neformálnímu obývacímu pokoji, kde rodina tráví společně čas, dominuje kamenný krb obklopený kabinety. Vlevo nahoře je svítící písmeno M, jež odkazuje k rodinnému příjmení.
Bohatý levandulový dekor tapet v dívčím pokoji je doplněn o snovou dětskou postel a jednoduchý bílý noční stolek.
Divoký vzor tapet kontrastuje s tvarově bohatým zrcadlem a společně tvoří neobyčejně energickou koupelnu.
Pokoj pro syna hýří barevnými akcenty a bohatými vzory na polštářích i na noční lampičce.
V dětském pokoji pro syna nechybí ani studijní koutek s bílými poličkami na knihy. Živá barevná kombinace modré, žluté a oranžové ladí s leštěnou dřevěnou podlahou
Pokoj pro dceru je barevně laděn do lehkých tónů levandulové a růžové. Florální dekor na tapetách evokuje dojem francouzského letního sídla.
Zrcadlový noční stolek, stojící vedle postele v hlavní ložnici, odráží jemný krémový koberec i dřevěnou podlahu. Bílý nátěr bohatě vyřezávané postele pokoji propůjčuje dojem vzdušnosti.
Dětský pokoj pro malou princeznu rozzařuje růžový koberec v „zebřím“ dekoru. Doplňuje ho bílý nábytek a odstíny světlé fialové barvy

Neotřelá kombinace půvabu a jemné dekorativnosti vytváří spolu s metalickými povrchy dekorací a ostrými hranami nábytku nečekanou souhru.

interiér luxusní vily, nacházející se v mountain lakes poblíž amerického new jersey, odráží americkou pompéznost a zalíbení v bohatých tvarech i barvách a zároveň navazuje na evropské art deco první poloviny 20. století.

Interiér této vily vychází z preferencí manželského páru, konkrétně z „jejího“ nadšení pro klasické francouzské interiéry a z „jeho“ fascinace geometrií stylu art deco.

Vila je určena k tomu, aby pojala celkem devět členů domácnosti, tedy rodiče a děti, z nichž některé však již mají své bydlení a za rodinou jezdí o víkendech a o svátcích. Dispozici vnitřních prostor lze rozdělit na formální a neformální části.

Formální části zahrnují vstup, obývací pokoj a jídelnu. Neformální části v prvním patře domu pak pojímají druhý obývací pokoj, hlavní ložnici, dva dětské pokoje a ložnice pro hosty.

Formální místnosti sjednocuje dřevěná podlaha ve vysokém lesku a modré akcenty, jež se opakují na stěnách, nábytku i dekoracích. Obývací pokoj ve formální části vily je navržen s velkou dávkou graciéznosti.

Lehký koberec v šedých a modrých odstínech je ručně vyrobený z hedvábných vláken v Indii. Stojí na něm objemné vintage sofa v indigo modré, naproti němu jsou dvě kožená křesla s mosaznými rámy a uprostřed je

umístěn rovněž mosazný konferenční stolek s deskou z černého mramoru.

Velké klavírní křídlo, stejně jako obraz na druhé straně krbu, dotvářejí distingovanou atmosféru místnosti. Skutečným klenotem pak je ručně malovaný paraván, vykládaný stříbrem a nesoucí motivy japonských jestřábů v letu.

Formální jídelnu zdobí hutný koberec s modrým dekorem, v jehož středu je umístěn velký jídelní stůl s mramorovou deskou a leštěnými mosaznými nohami. Ty dominují také osmi modrým jídelním židlím, rozestaveným okolo něj.

Opravdovou lahůdkou je podsvícený a pozlacený kabinet, který za svými dekorovanými prosklenými dveřmi ukrývá rodinné svatební sklo. Nad stolem se vznáší dramatický lustr, zatímco na stěnách levitují lampy, ručně vyrobené ve Florencii.

Určujícím elementem jsou hedvábné tapety s výrazným motivem lučních květin. Doplňuje je bílá paneláž ve spodní části stěny, aby nedošlo k vizuální přesycenosti místnosti.

V prvním patře se nachází neformální obývací prostor, přímo určený ke společnému rodinnému odpočinku a zábavě. Designérka zde proto použila tišší a neutrálnější barevná schémata včetně šedých tonálních tónů lněných záclon, stěn a stropu.

V centru místnosti je umístěno rozměrné krémové sofa s pohodlnými polštáři, doplněné konferenčním stolkem z dubového dřeva. Hlavní ložnice má silně dekorativní ráz, který vyjadřuje především bílý vyřezávaný nábytek a zrcadlové noční stolky.

Vše pak sjednocují bronzové a lněné odstíny. Pokoj mladší dcery je zahalen do bohatých textur v levandulové, zatímco pokoj syna je plný hravých akcentů včetně studijního koutku s poličkami na knihy.

V každém z pokojů vily se tak manifestuje cit pro dekor a zajímavé materiálové kombinace.

Text: Nikol Vlčková, Foto: Sean Litchfield

Kontakty: KNOFF DESIGN in Miami (Interior Architecture and Design), www.knoffdesign.com