Supermoderní „orlí hnízdo“
60 metrů dlouhá prosklená stěna umožňuje domu, aby byl de facto součástí zahrady. Interiér se tak doslova vpíjí do okolního prostředí. Příjemný pobyt i za horkých dní zajišťuje bazén, pohodlně přístupný schůdky
Mělký příkop naplněný kačírkem a vodou, který obíhá společenskou část domu, působí velice harmonicky, navíc se v něm odráží okolní krajina.
Otevřené venkovní ohniště, plovoucí nad skalním masivem, je perfektním místem pro vychutnání panoramatického výhledu na hory i na golfové hřiště v údolí.
: Dům je umístěn přímo na skalním masivu, a proto je konstrukčně řešen tak, aby byl nad složitým terénem nadlehčený. Kamenitý svah umožňuje vznik efektních momentů, jakým je třeba paluba pro venkovní ohniště.
Dům je zavěšen nad skalou a díky speciální konstrukci mohla vzniknout 90 metrů dlouhá prosklená stěna, která nijak nebrání výhledům na krajinu.
V horním patře domu jsou situovány soukromé místnosti s výhledem do zahrady. Interiér je maximálně provzdušněn a prosvětlen rozměrnými okny, suplujícími klasické stěny.
Umístěním na vrchol skály se stavba stává jakousi obytnou rozhlednou, z níž lze vidět na celé údolí a také na okraj nedalekého města Morelie.
Malá a intimní zahrada je propojena s interiérem, který volně navazuje na průhledy do údolí. Spodní patro je určeno společenským místnostem, horní pak ložnicím.
: Každá z ložnic má vlastní soukromý balkon s výhledem. Důmyslná konstrukce domu způsobuje, že doslova pluje nad kamenitým terénem.
Aby dům nerušil svou hmotou, architekti pečlivě vybrali materiály, díky nimž jako chameleon splyne se svým okolím. Šedé ocelové nosníky jsou proto doplněny šedými betonovými zdmi a obvodovými stěnami.
Rezidence La Casa Roca, doslova skalní dům, je umístěna na vrcholku 30 metrů vysokého skalního masivu nad jedním z údolí mexického státu Michoacán. Architekti tak čelili výzvě, jak zde umístit dům, aby vizuálně nenarušoval své bezprostřední okolí a zároveň byl konstrukčně stabilní.
Každá z ložnic umístěných v domě má svůj malý relaxační balkonek s dechberoucím výhledem na okolní přírodu.
Díky svému umístění na skále se dům otevírá úchvatnému panoramatického výhledu na okolní kopce a také na golfové hřiště v údolí.
Zahradní bazén se nachází na samém okraji zahrady a vzbuzuje tak pocit, že se vznáší nad zeleným mexickým údolím.
Společenské části se otevírají výhledu celoprosklenými stěnami, které jsou obehnané decentním kačírkem a čirou vodou.
: Rezidence téměř doslova pluje v oblacích, odrážejících se ve vodní hladině oblázkového kanálu i v rozměrných prosklených stěnách.
La Casa Roca vděčí za svůj název skále, na níž stojí. Dům je z 90% postaven právě na ní, čímž vzniká pocit lehkosti a vzdušnosti.
Zahrada s bazénem jsou organickou součástí interiéru domu, který se na jedné straně otevírá na pozemek, a na druhé straně nechává vyznít velkolepému výhledu do údolí.
Neopakovatelný výhled z terasy rezidence je zajištěn umístěním konstrukce na skalním masivu nad údolím. Díky tomu se dům jakoby vznáší nad zemí ve vrcholcích hor.
Stavba je s okolním zemitým terénem spjatá pouze horizontálním sloupem, zapuštěným do kopce.
Na terase se nacházejí bílé modulární pohovky Faz od designéra Ramóna Esteva, které dodal Vondom
Pohovka, křesla i konferenční stůl v obývacím pokoji pocházejí z kolekce Stones, již dodala značka Vondom.
Dům umístěný nad skalou nabízí neobyčejná zákoutí a skvostné výhledy na okolní krajinu. Dlouhé prosklené stěny umožňují vychutnávat si přírodní scenerie takřka neomezeně.
Bazén je umístěn tak, že při plavání v něm vzniká pocit, že člověk pluje přímo nad údolím. Z něj i z terasy se naskýtá panoramatický výhled, který nikdy neomrzí.
Na interiérovém vybavení domu se podílela značka Vondom. Do šedé hmoty domu nábytek přináší osvěžující rozptýlení v podobě živých odstínů zelené, oranžové nebo žluté barvy.
Příchod k domu je z terénu vyřešen tak, že při vstupu na přilehlý pozemek nelze vůbec tušit rozlohu stavby nad skalou.
La Casa Roca je dům plující nad skalou. Ta zároveň určuje jeho okolí, které je nezaměnitelně originální a svébytné.

La Casa Roca, tedy doslova skalní dům, je rezidence umístěná na skutečném skalním masivu. Díky důmyslným konstrukčním technologiím dům takřka balancuje na hraně skály a svým obyvatelům nabízí unikátní výhled na údolí, nad nímž se nachází.

Autoři tohoto ambiciózního projektu, architekti ze studia RRZ Arquitectos, stáli před neobyčejnou výzvou – umístit dům na 100 metrů dlouhý a až 30 metrů vysoký skalní masiv nad jedním z údolí mexického státu Michoacán.

Architekt Ricardo Romero Zozaya, který vedl návrh studie rezidence,

chtěl postavit dům s osobností, odvážný, ale zároveň lehký, zavěšený na vrcholu skály. O tom, že se mu to povedlo, přesvědčí již první pohled na tuto velkolepou a luxusní rezidenci.

Ricardo Romero Zozaya navrhnul jedinečnou stavbu, která se jako chameleon přizpůsobuje svému prostředí. Díky tomu, že 90% podloží stavby je tvořeno pevným masivem, dům nezabírá místo v krajině, a tím neničí okolní přírodní prostředí.

La Casa Roca se vypíná na skále na části šestihektarového golfového hřiště. Samotná stavba zaujímá plochu 1300 metrů čtverečních.

Vzhledem k tomu, že je umístěna v terénním zlomu, poskytuje výhled na 24 z 27 golfových greenů a výhledové rozpětí v úhlu 270°, pojímající hranice nedalekého města Morelia na jedné straně, údolí, hory a okolní krajiny na straně druhé.

Dům je konstrukčně navržen tak, aby vypadal, že se nad skalou lehce vznáší. Dvě úrovně jsou postaveny na kameni, zatímco třetí je zavěšena na horizontálním sloupu. Ten je obložen černým sklem, díky němuž sloup v noci mizí úplně a přes den je jen málo patrný.

Precizní konstrukce domu umožnila 26 metrů světlého rozpětí v horním patře a 90 metrů dlouhé prosklené fasády, poskytující onen půvabný nadhled nad romantickým mexickým údolím.

Důležitým parametrem rezidence je také její snaha o udržitelnost, respektive o její udržitelný provoz. Prosklená fasáda je situována tak, aby plně využívala světla a tepla k zajištění přirozeného systému vytápění.

Mechanismus recyklace vody umožňuje její opětovné využití, a tudíž menší spotřebu, a solární panely zprostředkovávají energii pro chod domácnosti – ohřev vody a zajištění elektřiny.

Veškeré vnější povrchové úpravy domu byly pečlivě vybrány v souladu se svým bezprostředním okolím. Vybrané barvy byly promyšleny tak, aby dům díky nim v podstatě splynul s prostředím a nijak mu nekonkuroval.

Šedá nosná ocelová konstrukce se tak barevně doplňuje se šedou úpravou venkovních stěn. Interiér pak zútulňuje dřevěný povrch stropů a stěn. Ve spodním křídle domu se nacházejí společenské místnosti s terasou, bazénem a venkovním ohništěm. Horní patro pak ukrývá

soukromé místnosti – ložnice. Na vybavení interiéru se podílela  značka Vondom. V obývacím pokoji se vyjímají křesla s pohovkou a konferenčním stolkem z kolekce Stones.

Na chodbách najdeme květináče Bye Bye a modulární venkovní nábytek Faz od designéra Ramóna Esteva. Rezidence La Casa Roca v sobě pojí udržitelnost s ambiciózní elegancí. Ačkoli ho nese mohutná konstrukce, působí dům velmi vzdušně a jemně.

Každá z ložnic má díky vrstevnatému půdorysu vlastní malý balkonek nad skalou s úchvatným panoramatickým výhledem.

Nadhled, který s sebou stavba přirozeně nese díky své specifické poloze v krajině, se odráží ve vodní hladině bazénu při západu slunce nad vrcholky mexických.

Text: Nikol Vlčková, Foto: Marcos Garcia, www.marcosgarcia.com.mx, Foto dron: Vladimir Soto Campos, www.merakidesign.net

Kontakty:

RRZ ARQUITECTOS (architektonický návrh), Av. Tres Marias 600, Tres Marias, Centro histórico de Morelia, 58254 Morelia, Mich., Mexiko,

VONDOM S. L. U – Headquarters & Factory (návrh interiéru, designový nábytek Vondom), Polígono 6, 16 ; 46293 Beneixida, Valencia, Spain, www.vondom.com

SCHÜCO International KG (okenní, dveřní a fasádní systémy), Karolinská 650/1, Praha 8 – Karlín, www.schueco.cz

RENSON (stínicí technika), Maalbeekstraat 10, IZ 2 Vijverdam, B-8790 Waregem, www.renson.e