Středomořská romantika na pobřeží oceánu

Na pláži Loon Point na pobřeží Tichého oceánu se nacházejí dva nejdražší kalifornské domy.

Jmenují se Ocean View a Bellevue a společně vytvářejí jedinečné místo, propojující středomořskou architekturu s úchvatnými výhledy na západ slunce nad oceánem, který je zde údajně jedním z nejkrásnějších na světě.

Kalifornie má vskutku hvězdně obsazený realitní trh. Nejdražší domy najdeme v San Franciscu, v těsném závěsu pak následují San Jose, Oakland a celebritami se hemžící Los Angeles.

Přesto se nejcennější dům ve slunném státě nenachází ani v jednom z výše zmíněných měst.

Domy Ocean View a Bellevue, dohromady The Sanctuary (v překladu doslova Svatyně), jsou postaveny v malém městě Carpinteria v okrese Santa Barbara, asi 130 kilometrů od rušné losangeleské metropole.

Město je známé jako útočiště hollywoodských hvězd, své domy zde mají například George Lucas, Ellen DeGeneres nebo Ashton Kutcher. Rezidence The Sanctuary vlastní předseda prestižní umělecké akademie Juilliard, Bruce Kovner.

K pozemku o celkové rozloze 90 tisíc metrů čtverečních patří také bezmála 700 metrů pobřeží oceánu. Je rozdělen do pěti parcel, na nichž se nacházejí oba domy, propojené soukromou cestou.

Obě vily byly pečlivě navrženy tak, aby co nejvíce těžily z okolní krajiny i z bezprostřední blízkosti oceánu.

Jejich architektura odkazuje ke středomořským sídlům, takže o romantiku rozhodně není nouze. Použity byly jen ty nejlepší materiály.

Terakotové střešní tašky, odhalené dřevěné stropní trámy, podlahy z tvrdého dřeva a kamenem vyložené spojovací chodby přinášejí spolu s mramorovými akcenty do domů nádech rustikální elegance.

Obě rezidence se zároveň koupou v jasném denním světle, které jim zajišťuje otevřený půdorys společně s velkorysými francouzskými okny.

Středomořská pohádka, jež se zde odehrává, zahrnuje velké kuchyně, grandiózní knihovny, krby, rozměrné venkovní bazény, nádherné zahrady s mramorovými sochami, růžové sady anebo romantické terasy obklopené palmami s dechberoucími výhledy na oceán.

Dvě rezidence nabízejí deset ložnic, 21 koupelen a 1300 metrů čtverečních vnitřního prostoru. Na pozemcích se nachází také velké přírodní jezero, které přitahuje obyvatele z řad zdejší fauny, především pak kachny a volavky.

Pozemky jsou perfektně umístěny na známé migrační cestě kalifornských velryb šedých, lachtanů a tuleňů, což dává milovníkům zvířat možnost pozorovat tato úchvatná stvoření takřka z pohodlí domova. Oblast je rovněž známá svými skvostnými západy slunce.

Sečteno a podtrženo, není divu, že domy The Sanctuary patří k těm nejdražším, jaké si lze pořídit.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: Jim Bartsch/TopTenRealEstateDeals.com