Příroda jako nejlepší vizuál pro bydlení

Dům, doslova ponořený do zeleného přelivu lesního porostu, vyrostl v kanadském městě Eastman. Architekti a designéři kladli důraz na jeho těsné sepětí s okolním lesem.

Navzdory drsnému severskému podnebí se vila otevírá množstvím prosklených ploch přímo do bohaté zeleně okolních korun stromů.

Základní ideou architektonického konceptu domu se stala otázka: Nač stavět zdi, když příroda nabízí nejlepší vizuál? Stavba se nachází uprostřed úchvatného přírodního prostředí v bezprostřední blízkosti jezera Stukely, na něž má skvostný přímý výhled.

Esence projektu domu vychází z impozantního prosvětlovacího systému, který zajišťuje maximální možné propojení s exteriérem, aniž by docházelo k nežádoucím únikům tepla především v chladných měsících.

Kanadské podnebí totiž příliš nepřeje velkorysým proskleným plochám, které běžně propouští množství tepla z interiéru. Vila v Eastman ovšem je vybavena skly, která teplo propouští jen v takovém objemu, aby uvnitř vládlo příjemné klima i za tuhé zimy.

Díky odborným znalostem firmy Fabelta, která spolupracovala s architekty a designéry, předčí zasklení stavby téměř všechny energetické standardy. Ať již v létě, anebo v chladné zimě, prosklené plochy domu perfektně tepelně izolují a poskytují maximální pohodlí.

Architektura a design interiéru byli navrženi tak, aby maximálně podporovali odpočinkovou atmosféru a vytvářeli relaxační prostředí. Stejně jako krajina, která vilu obklopuje, i samotná stavba je inspirována zhmotněním velkorysého prostoru do menších jednotek.

Les je rozlehlá enkláva, která ovšem ve svém nitru ukrývá mnohá zákoutí a intimní místa, která bychom mohli přirovnat k jakýmsi „lesním pokojíčkům“. Stejný princip se snaží uplatnit také půdorysné rozvržení stavby.

Tým interiérových designérů z The Espace Vital, sponzorovaný Paulem Faucherem a Dominickem Lamontagnou, navrhnul a realizoval unikátní prostředí, v němž se obyvatelé cítí být ponořeni do srdce lesa.

Imaginativní design jednotlivých místností těží z umístění domu.

Prostřednictvím několika různě vysoko položených plošin, na nichž vila stojí, se v interiéru hlavních společenských a obytných místností vytváří dojem, že se jejich obyvatelé skutečně nachází uprostřed bujné lesní zeleně.

Výhledy z místností skutečně směřují do centra živého porostu, čímž vzniká jedinečná atmosféra vily a přirozená dekorace stěn. Přímé spojení s okolím a úžasné výhledy na les zprostředkovávají obyvatelům také velkorysá posuvná nebo otočná okna.

Scénická krása lesní krajiny se dokonale snoubí s interiérovým designem a dekoracemi. Moderní design do architektury domu přinášejí hliníkové prvky na fasádě, které se důkladně propojují s principy udržitelného prostředí.

Dům tak v sobě kloubí high-tech technologie a vysoké energetické standarty s přírodními elementy dřeva, které zahaluje vnější fasádu a zdobí stropy obytných místností v interiéru.

Barevné ladění stěn a podlah i vybavení jsou poměrně střídmé, aby mohla za každého počasí vyniknout krása lesa.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: Dominic Boudreau, www.w2com.com