Víkendová oáza plná klidu

Usazena v horském údolí Pringle Bay na břehu řeky Buffels je tato jihoafrická vila ideálním místem k víkendovému životu. Je obklopena přírodními krásami okolí Kapského Města a nabízí komfortní rodinné útočiště pro poklidné trávení volného času.

Architektura stavby je čistá a robustní. Použité materiály vynikají trvanlivostí a odolností vůči drsnému pobřežnímu klimatu, jehož povětrnostní podmínky pravidelně „češou“ okolní terén k obrazu svému.

Půdorysné rozložení vily, jejíž architekturu navrhlo studio SAOTA, je velice sofistikované. Důmyslně kopíruje každodenní rituály a pohyb rodiny v domě tak, aby vše probíhalo hladce a nerušeně.

Otevřená dispozice nabízí komfortní přechod z místnosti do místnosti a lehce formuje jednotlivé obývací zóny. V centru interiéru se nachází lounge prostor s rozměrným světlým sofa a velkorysou kuchyní s ostrůvkem, kam se vejde celá rodina.

Obytné místnosti jsou přímo propojeny s lounge i mezi sebou, což vytváří specifickou dynamiku domu – spojení jednotlivých prostorů přináší dojem překvapení a pohybu v interiéru.

Rodina zde bydlela již pět let před zahájením stavby, díky čemuž pozemek a jeho specifika dobře znala. To přineslo příležitost pozorně zvážit vztah mezi domem a jeho okolím. Architekti tak mohli dokonale určit cestu, jakou bude domem procházet slunce během dne.

K severu se vila otáčí velkým schodištěm, které ráno propouští sluneční paprsky přímo do kuchyně.

Na západní straně domu se lounge a velká terasa otevírají cípu Cape Point, nejjižněji položenému místu False Bay, které nabízí úchvatné přírodní scenérie, navečer zesílené září zapadajícího slunce.

Charakter interiérového designu vily demonstruje svěžest a lehkost. Neutrální barevné tóny centrální sedací soupravy a jídelního stolu, jež speciálně pro dům navrhlo studio ARRCC, propůjčují prostorům odpočinkový nádech.

Sofistikovaný mix pohodlného nábytku i textilu v bílé a šedé a odkládací stolky z leštěného francouzského dubu se snoubí s akcentem barevných vzorů originálních marockých koberců.

Použití měkkých kůží, bílého lnu a bohatých textur zprostředkovává uklidňující pocit relaxace. Hravý a teplý akcent dodávají interiéru detaily v podobě děrované mosazi a graficky zpracovaného osvětlení od Flos.

V jídelně je umístěn stůl od Jamese Mudge, doplněný o závěsné svítidlo, navržené Lindsey Adelman, a černými židlemi Magis s ovčími kožešinami. Ve vile je pečlivě rozmístěno také několik uměleckých děl, například od Deborah Poynton anebo Albetra Coertseho.

Ložnice jsou vybaveny jednoduchým nábytkem v neutrálních barvách, aby jejich největším vizuálním aspektem zůstaly dechberoucí přírodní scenérie okolí.

Skryté očím jsou nejnovější technologie usnadňující život v domě, jako je automatické osvětlení dle denní doby anebo audio systém.

Design vily si rovněž pohrává se stylem plážového bydlení, jehož náboj do interiéru vnášejí především teracové podlahy, s nimiž kontrastují luxusní mramorové povrchy v koupelnách.

Zahrada domu je navržena tak, aby co nejvíce kopírovala přirozenou vegetaci v okolním prostředí a vkusně doplňovala dům z exteriéru i ve vnitřním atriu. Typická jihoafrická zeleň tak dotváří architektonickou celistvost tohoto víkendového domu.

Text: Nikol Galé, Foto: Adam Letch