Industriální skvost s hedvábnou historií

Budova Silk Building je jednou z nově rekonstruovaných budov ve čtvrti Noho v americkém New Yorku. Postavena byla v roce 1908, nyní v ní sídlí 55 rezidencí s 24hodinovou ostrahou. Úplně nahoře se rozkládá toto luxusní několikapodlažní apartmá.

Úchvatné čtyřpodlažní apartmá se nachází na samém vrcholu jedné z mnoha historických budov ve městě.

V minulosti v jeho zdech působila továrna na zpracování hedvábí, poté byl rekonstruován a určen k bydlení, které si zde oblíbily takové hvězdy jako je zpěvačka Cher anebo Britney Spears. Budova byla postavena ve stylu italské renesance.

Má dvanáct pater, z nichž se nabízejí výhledy na blízký Manhattan, Broadway a ulici Lafayette.

První majitelkou střešního apartmánu byla zpěvačka Cher, která zde žila po rekonstrukci domu od roku 1990. Apartmá pak prodala Russellu Simmonsovi. Chvíli zde pobýval také Keith Richards, jenž měl v bytě své vlastní malé nahrávací studio.

Později nemovitost získala zpěvačka a popová diva Britney Spears, která zde žila čtyři roky, a dokonce zde napsala slavnou skladbu Toxic, za niž vyhrála cenu Grammy.

K nejlepšímu vybavení čtyřpodlažního penthousu patří vysoké stropy, funkční historické krby, bar v hlavní části a rozlehlá, téměř čtyřicet metrů čtverečních velká střešní terasa.

Poslední z pěti ložnic se přímo otevírá střešní terase s vanou, z níž je dechberoucí výhled na Greenwich Village či na majestátní siluetu Empire State Building. Kuchyně je navržena do posledního detailu a koupelny se pyšní obklady z dramaticky žilkovaného mramoru.

Společenská část slučuje obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, která je umístěna v zadní části traktu. Vybavení je zařízeno jednoduše a funkčně – bílé odstíny se doplňují s kvalitními materiály, jako jsou dřevo či mramor.

Barevný akcent v místnostech zajišťují koberce anebo sedací nábytek. Každá z pěti ložnic nabízí dostatek denního osvětlení pro práci i pro relaxaci s výhledem na bývalé městské industriální centrum.

Interiér si zachovává původní historické prvky, jako jsou krby či specifická čtvercová okna, nábytek a dekorace jsou v moderním a současném designu.

Budova Silk Building (v překladu Hedvábný dům – dle odkazu k jeho původnímu účelu) se nachází ve čtvrti Noho, již navrhl John Jacob Astor. Mimo továrnu na zpracování hedvábí zde sídlilo mnoho dalších výrobců a malých podniků.

V budově od 80. let minulého století sídlila nahrávací společnost Tower Records, dnes zde sídlí obchod Major League Baseball a fitness centrum Blink Fitness.

Nepříliš známá newyorská čtvrť Noho je oblíbeným domovem mnoha celebrit, například také Gigi Hadid anebo Cynthie Nixon. Často zde jsou k vidění také filmové štáby při natáčení filmů či hudebních videoklipů.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: TopTenRealEstate.com, www.compas.com