Elegantní zámek v evropském stylu

Čtyřpatrová luxusní usedlost, inspirovaná francouzskými šlechtickými sídly ze sedmnáctého století, byla sice postavena v roce 2012 se vším soudobým komfortem, stylovým provedením si však nezadá s leckterým historickým skvostem.

La Belle Maison, zasazený do rozlehlého pozemku za kovanými železnými branami, je plný opulentních zlatých akcentů, malovaných fresek, mramorových podlah a sloupů, stylového nábytku, orientálních koberců a uměleckých předmětů.

Dům se čtrnácti ložnicemi, šestnácti koupelnami, vyhřívanou příjezdovou cestou a ohromující vstupní halou ve stylu Sixtinské kaple působí v torontské čtvrti St.

Andrews-Windfieldse vlastně poněkud nepatřičně, jakkoli jsou byty a domy v jeho sousedství na vysoké luxusní úrovni. Žádný z nich se totiž nemůže pochlubit tím, co si teď dostatečně movitý zájemce může koupit za téměř třiadvacet milionů kanadských dolarů.

Stavbu evokující francouzský zámek obklopuje sice nepříliš rozlehlá, ale patřičně upravená zahrada s klasickými sochami, bronzovými a kamennými fontánami a bazénem se slanou vodou.

Není divu, že si areál, skrývající se za branou z tepaného železa se zlatými akcenty, zahrál i před kamerami:

poskytl kulisu kritiky uznávanému kanadskému televiznímu seriálu Schitt’s Creek, jenž sleduje drama bohaté rodiny Roseových, nucených přestěhovat se z honosného sídla do zchátralého motelu.

Tento televizní hit během svého vysílání získal devět cen Emmy, dva Zlaté glóby, cenu SAG a mnohá další ocenění Canadian Screen Awards.

Opulentní rezidence je součástí komunity St. Andrews-Windfields v lokalitě známé luxusními nemovitostmi, stejně jako cyklistickými a pěšími stezkami, která poskytuje klidnou alternativu k nepříliš vzdálenému rušnému centru kanadské metropole.

V dosahu je tak například golfový klub Don Valley, galerie Durdy Bayramov Art Foundation nebo torontská botanická zahrada.

Designér Van Lapoyan se při navrhování svého nadčasového mistrovského díla zjevně nemusel ohlížet na žádné finanční limity. Svědčí o tom nejen velkolepost celé budovy, ale i ohromující vzhled vnitřních prostor.

Vstup se dvěma oblouky se otevírá do foyer rezidence s klenutými stropy, vitrážemi, složitými motivy, mramorovým schodištěm a freskami inspirovanými Michelangelem, pojatým jako poctu Sixtinské kapli.

Po celém objektu jsou rozmístěna jedinečná umělecká díla, přispívající k originalitě každičké části obytného prostoru. Všechny místnosti doslova překypují zlatem a mramorem, jejichž lesk násobí záře opulentních křišťálových lustrů.

Tím ovšem velkolepost La Belle Maison ani zdaleka nekončí.

Hodovní síň navržená na míru se vzorovanými mramorovými a žulovými podlahami, výrazným modro-zlatým motivem a tanečním parketem se zrcadlovými stěnami je ideálním prostředím pro svatby nebo velká setkání, čítající až 150 hostů.

Formální „soukromou“ jídelnu v renesančním stylu pak zdobí plastický basreliéf, po stropních freskách skotačí roztomilí cherubíni. Kuchyně vybavená nejnovějšími spotřebiči špičkové kvality určitě potěší každého profesionálního šéfkuchaře.

V rodinném obývacím pokoji si investor nechal instalovat velké akvárium a na zakázku postavený mramorový krb.

Komfort obyvatel rezidence pak umocňuje krytý bazén, domácí kino s osmi místy k sezení nebo vinný sklípek, kulečníková místnost a čtyřpatrový výtah jsou jen některými z dalších součástí luxusního vybavení tohoto rozlehlého panství.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Property Vision Media