Exkluzivní Palazzo di Vista

Obrovská, téměř futuristická prosklená rezidence je zhmotněným snem plastického chirurga a investora do nemovitostí Alexe Khadaviho.

Při její stavbě se inspiroval zlatým řezem italského matematika Fibonacciho, pokládaným v oblasti umění za ideální proporci mezi různými délkami.

Na první pohled je sice komplex sestávající z hlavní budovy a penzionu srovnatelný s ostatními luxusními sídly, typickými pro destinace těch nejbohatších z bohatých, ovšem ve skutečnosti se těmto „běžným“ hlediskům výrazně vymyká.

Proporčně velmi promyšlené sídlo se sedmi ložnicemi a jedenácti koupelnami, proskleným vinným sklípkem, řadou míst pro vnitřní i venkovní stolování, velkorysým domácím kinem, spoustou společenských salonků a zavěšenou skleněnou podlahou disponuje také nekonečným bazénem, jezírkem s koi kapry, venkovním tequila barem a mnoha originálními vodními a světelnými prvky ve stylu Disneylandu.

K zajímavostem obrovského domu patří rozhodně skleněný výtah, degustační místnost pro ochutnávku šampaňského či unikátní hydraulický DJský stůl, který se z podlahy vysouvá po stisku utajeného tlačítka.

A protože velkorysá stavba s vysokými prosklenými vstupními dveřmi, usazená těsně pod vrchol kopcovitého terénu, nabízí okouzlující výhledy od pohoří San Gabriel až po Normanské ostrovy, nazval Khadavi tento svůj doslova megalomanský projekt Palazzo di Vista neboli Palác výhledů.

Nemovitost na 777 Sarbonne Road v Bel Air v kalifornském Los Angeles koupil v roce 2013 za šestnáct milionů dolarů, dalších třicet investoval do její přestavby, která trvala dlouhých sedm let.

Úpravy, které probíhaly pod taktovkou designéra jménem Ali Rad, si vyžádaly destrukci většiny původních prvků. Nakonec zůstala zachována pouze jedna stará zeď, jež je dnes součástí obývacího pokoje.

Projekt, původně zamýšlený jako osobní Khadaviho domov, v důsledku toho přerostl v okázalý megakomplex s tak vysokou technickou a technologickou úrovní, že ani sám majitel nebyl schopen využívat všechny prostory a funkce domu a rozhodl se ho prodat.

Součástí kupní ceny ovšem není impozantní multismyslová umělecká galerie NFT (Non-Fungible Token), zaměřená na digitální umění. Exponáty sbírky, jejíž cena se pohybuje kolem sedmi milionů dolarů, si ovšem lze koupit samostatně.

Zahrnuje například skladby umělkyně Ghost Girl a hudebního producenta BigHead, kteří pracovali na hitparádové skladbě „Gucci Gang“ od Lil Pump.

Galerie má sedm mediálních displejů a nechybějí v ní ani velké otočné laserové projektory pro velkolepou světelnou show.

Je tedy nabíledni, že sídlo, které je nyní na trhu za magických 87 milionů dolarů, bylo vytvořeno především pro ty, kdo nejen oceňují nejodvážnější architektonické návrhy a moderní technologie, ale mají také dost prostředků na placení jeho náročného provozu a velkého počtu obslužného personálu.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Joe Bryant, Juwan Li a Marc Angeles