Orientální skvost s dotekem moderny

Lehké mihotání třpytivého světla, prostupujícího kovovou mozaikou, díky níž kreslí úžasné světelné motivy na všem, čeho se dotkne, množství mosazi, zlata a mramoru, zarámované tmavým sametem… To vše tvoří pohádkový orientální palác, jenž se skví v celé své smyslné kráse.

Autorka interiérového designu a současně zakladatelka Atria Design Studio, Amal Qamber, se při své práci zaměřila na bohatě dekorativní mramorové povrchy nikoliv náhodou.

Dobře totiž odolávají vysokým teplotám, což bylo vzhledem k tomu, že se opulentní stylová vila nachází v Rijádu, hlavním městě Saúdské Arábie, poměrně zásadní.

Tento nádherný přírodní materiál společně s vysokými stropy, zlatými detaily, dekorovanými stěnami a luxusním nábytkem navíc perfektně doplňuje okázalý styl rezidence.

Příchozího oslní hned samotná vstupní hala s velkolepým dvouramenným schodištěm a intarzovanou podlahou. Rozměrná okna ji naplňují množstvím denního světla, které díky kovové mozaice vytváří exotickou hru světel a stínů.

Na celý prostor dohlíží stropní svítidlo Hera, jehož jedinečný design byl inspirován právě řeckou bohyní moudrosti. Vpravo od vchodu se vchází do jídelny s jednoduchými bílými zdmi a podlahou, rafinovaně kontrastujícími s luxusní nábytkovou sestavou.

Impozantní stůl se skleněnou deskou obklopují originální pozlacené židle s krémovým a vínovým sametovým čalouněním. Třpytivou atmosféru prostoru podporuje nejen leštěný mosazný stolek, ale také kompozice zrcadel organického tvaru.

Velkorysý a reprezentativní formální obývací pokoj s dominantou v podobě rozměrného sofa a dvojice cihlově červených křesel doplňují dřevěné odkládací stolky, charisma mu dodává replika antické sochy bohyně Afrodity.

Naproti tomu rodinný obývací pokoj získal vzhledem ke stěně bohatě dekorované v andaluském stylu rustikální nádech, jeho domáckou atmosféru umocňuje také krb. Všechny designové prvky pak sjednocuje moderní ocelový lustr se strohou, ale vzdušnou konstrukcí.

Součástí sídla je rovněž kuchyně, těžící z černo-bílého kontrastu, jehož praktickou jednoduchost zjemňují zelené doplňky a detaily v podobě živých rostlin.

Perličkou této části vily je pak určitě snídaňový kout, sestávající z komfortních krémových křesílek s tmavomodrými opěrkami, elegantního stolu se skleněnou deskou a mramorovou středovou nohou, zlato-černý futuristický lustr pak evokuje sestavu vesmírných těles.

První patro, zasvěcené především klidové zóně, mimo jiné zahrnuje také hlavní ložnici s koupelnou a šatnou. Oblé tvary sem vnášejí měkkost a intimitu, přispívající k útulnosti a odpočinkové atmosféře celého prostoru.

Tóny sametové zeleně postele či sofa, stejně jako dřevěná podlaha s rybinovým vzorem, odkazují k přírodě. Pouze noční stolky jsou v chladnějším odstínu. Hřejivý dojem navozuje také zabudovaný krb, za nímž se, oddělená skleněnou stěnou, ukrývá hlavní koupelna.

Její dominantou je dechberoucí, samostatně stojící „diamantová“ vana se sklolaminátovým obkladem v dekoru černého mramoru, doplněná designovým sušákem na ručníky ve stejném designu.

Atmosféru celé místnosti pak charakterizují odlesky zlatých či pozlacených povrchů. Ostatně v luxusním orientálním sídle neexistuje jediný detail, který by byl ponechán náhodě.

Designérka Amal Qamber vše pečlivě promyslela a navrhla tak, aby výsledek povznášel na duchu a podporoval smysl pro krásu.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: Midcentury Club/Atria Design