Poslední počin ikonického Pierra Koeniga

Pozoruhodný přímořský dům, známý jako „Koenig Beach House“, odráží základní moderní estetiku s pro autora charakteristickými ostrými liniemi a skleněnými plochami od podlahy až ke stropu. Je doslova ztělesněním luxusního životního stylu.


Jeden z nejslavnějších světových architektů poloviny minulého století, významný profesor Jihokalifornské univerzity Pierre Koenig, získal věhlas svou současnou tvorbou, odrážející optimismus atomového věku.

Zcela v duchu školy modernistické architektury pracoval s čistými minimalistickými formami, geometrickými tvary, stejně jako s funkčními konstrukcemi a materiály, reprezentovanými především ocelí, sklem a betonem.

Interiéry jeho charismatických staveb tak mohly nejen těžit z velkorysého prosvětlení vnitřních prostor, ale také profitovat z jejich organického propojení s bezprostředním i vzdálenějším okolím.

Všem zmíněným parametrům zcela odpovídá i poslední z jím navržených objektů – nádherný přímořský dům, který podle projektu Pierra Koeniga vyrostl v pobřežní oblasti Malibu.

Sám autor se bohužel jeho finální podoby nedočkal, protože zemřel ještě před dokončením všech prací, dozajista by však měl z výsledné podoby rezidence více než uspokojivý pocit.

Jde o velmi unikátní a dramatické místo – rezidence je totiž vetknutá do kamenného útesu, po jehož stěnách se vine kovový žebříkový most, vedoucí přímo dolů na písečnou pláž.

Rezidence situovaná na konci soukromé slepé ulice Point Lechuza Drive nedaleko Los Angeles se rozkládá na třech úrovních s celkovou obytnou plochou 335 čtverečních metrů, přičemž převážná část její fasády sestává buď z pevných, nebo posuvných velkoformátových prosklených prvků, v horních úrovních čirých, ve spodní linii pak pískovaných.

Téměř ze všech vnitřních prostor jsou tak k dispozici úchvatné výhledy do okolí, od slavného Malibu po Zuma a Point Dume, jež díky tomu plynule vstupují do interiérů a stávají se jejich nedílnou součástí.

Ohromný příliv denního světla násobí efekt dosažený kombinací krémových stěn s akcenty chromu a světlého dřeva, stojící za striktně minimalistickým vzhledem vnitřních prostor.

Obě vyšší patra rezidence spojuje centrální ocelové schodiště, jež zároveň funguje jako působivý industriální výrazový prvek.

Klasický systém členění objektu předurčuje nižší z obytných úrovní pro rozlehlou multifunkční společenskou zónu, jež kromě řady odpočinkových zákoutí, vybavených především pohodlným sedacím nábytkem, zahrnuje rovněž kuchyni s navazující jídelnou.

Na obytné místnosti – a to i v horním klidovém zázemí se čtyřmi ložnicemi – navazují prosklené balkony a lodžie vykonzolované tak, že přesahují základní půdorys stavby, v důsledku čehož se zvětšuje zážitek z výhledů do kraje a na vlnící se hladinu Tichého oceánu.

Vysoký uživatelský komfort rezidence doplňuji posilovna, domácí kino a garáž s výtahem. Dům navržený tak, aby byl šetrný k životnímu prostředí, je napájen solární energií, řídí ho systém chytré domácnosti Control 4 a vyhřívá podlahové vytápění.

Je tedy splněným snem pro každého, kdo nejen touží po dokonalém, soudobém, architektonicky vydařeném díle a maximálním pohodlí, ale chce být i ohleduplný k planetě.

Ikonická realizace je dalším počinem, podporujícím dechberoucí proměnu dříve ospalého plážového města, jehož obyvatelé jezdili na koních po ulicích bez obrubníků, v centrum velkolepých rezidenčních sídel a luxusních obchodů.

Malibu sice stále nabízí onen vyhledávaný únik od metropolitního shonu, ale zároveň je stále v jeho dojezdovém dosahu, je proto mimořádně oblíbeným útočištěm celebrit.

Mezi významné obyvatele, kteří tu zakotvili, patří například Leonardo DiCaprio, Miley Cyrus, Jack Nicholson, Paris Hilton, Britney Spears a Cher.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Simon Berlyn