Působivá nadčasovost s luxusním puncem

Komfortní rodinný dům svým konceptem propojuje uměleckou sbírku, zasazenou do architektury ve stylu art deco z roku 1912, s designovým osvětlením a moderním mobiliářem.

Klenuté stropy, elegantní obložení stěn a decentní paleta podlahových krytin vytvářejí ojedinělému obytnému prostoru důstojný rámec.

Když se úspěšný investiční bankéř z New Yorku a jeho kanadská manželka rozhodli vytvořit si v Montrealu základnu pro svoji rodinu, spojili se s místní designérkou Marthou Franco, známou svými realizacemi rezidenčních projektů.

Předcházela ji totiž pověst tvůrce jedinečných interiérů, vycházejících z charakteru konkrétního prostředí i niterných představ klienta, takže splňovala přesně to, co majitel od svého bydlení očekával.

Společně vytvořili prostředí, jímž prostupuje design a vytříbený styl.

Rezidence se nachází ve Westmountu, městské části kanadské metropole v provincii Québec. Její obytná plocha, zaujímající ohromující plochu přes tisíc metrů čtverečních, se rozkládá ve dvou hlavních patrech, v servisním suterénu a v podkroví.

Původní objekt byl sice značně zanedbaný, ale od začátku disponoval velkým potenciálem, jenž umožnil propojení tradiční budovy s moderním a elegantním současným designem. Zároveň se ukázal jako ideální platforma pro klientovu sbírku artefaktů.

Umění tady však rozhodně není představováno jen jako pouhá dekorace. Čile komunikuje s prostorem, stěnami i podlahami a díla autorů, jako jsou Jean-Paul Riopelle, Jim Dine, Damien Hirst, Francesco Vezzoli anebo Kent Monkman, spoluvytvářejí působivé interiéry.

Kromě designových a výtvarných objektů tady však velkou roli hraje i elegantní a nadčasová barevná paleta.

V místnostech se citlivě prolínají tmavé prvky v podobě sjednocujícího dřevěného obkladu stěn a mramorových podlah s modře, zeleně a růžově čalouněným sedacím nábytkem. V kontrastu s bílou výmalbou pak skvěle vynikne každý i ten nejnepatrnější detail.

Co však vyznění tohoto projektu ovlivňuje skutečně nejvýrazněji, je sofistikovaný výběr osvětlovacích těles – téměř každé z místností totiž dopřála designérka vlastní jedinečný lustr nebo lampu.

Například do hudebního pokoje vybrala okouzlující svítidlo Nepenthes Cordon, navržené Christopherem Bootsem, odkazující k období vzniku domu. Další úchvatný model, jenž pro změnu dominuje jídelně, je od Gabriela Scotta.

Po cestě nahoru do patra pak příchozího zaujme zajímavý triptych – Martha Franco totiž pověřila kanadského umělce Nicolase Ruela, aby pro tento dům vytvořil původní dílo. Ostatně je to právě on, kdo je autorem fotografií, zobrazujících tento interiér.

TEXT: Jana Šulcová FOTO: Nicolas Ruel