Stylová letní rezidence
Dům s neprůhlednou fasádou působí směrem od komunikace uzavřeně, uvnitř ho však zaplavuje proud denního světla, prostupujícího do interiéru dvěma prosklenými obvodovými stěnami, otočenými do zahrady.
Hra s otevřeným a uzavřeným prostorem se nejvíce projevuje v řešení domovního štítu, směřujícího k bazénu. Dynamická pultová střecha překrývá terasu a zároveň sleduje linii volné stěny, která směrem do prostoru prodlužuje obvodovou zeď.
Sedací botník v předsíni byl vyroben na míru španělskou firmou Disseny 9 evo. Jinak zdánlivě anonymní prostor zútulňují polštáře Redoute a Zara Home. Růžové a modré abstraktní obrazy byly vybrány u Made.
Schodiště je strategicky situováno do průniku obytného s odpočinkovým křídlem. Konstrukce z nerezové oceli příjemně rezonuje s přírodními materiály použitými v interiéru, bílými štukovými stěnami a kamennými obklady.
Do stěny, obložené řezanou vícebarevnou břidlicí, je v linii pod stropem integrován pás oken, která v ranních hodinách propouštějí dovnitř první sluneční paprsky. Modré vázy na jídelním stole jsou od španělské od značky Zara Home.
Zatímco směrem do uliční zóny je společenský trakt uzavřen plnou stěnou s pásem oken pod stropem, do zahrady se široce otevírá prosklenými stěnami, které ruší hranice mezi interiérem a exteriérem.
Jídelně, jež je součástí společenské zóny, vévodí stůl od Tonelli, model T5. Čalouněné jídelní židle v příjemném šedém tónu mají značku Kave Home. Neutrální barevnost prostoru rozehrává žlutá lavička na míru od TC Project.
Lehká příčka obložená dřevem opticky dělí jídelnu od prostorné kuchyně s barovým ostrůvkem. Příborník u stěny zdobí drobné plastiky od Made a stolní lampa ze zlaté broušené mosazi. Posuvnými dveřmi lze vyjít na terasu s další jídelní sestavou.
Pohodnou pohovku v obývacím pokoji funkčně i stylově doplňuje kovový konferenční stolek s mramorovou deskou od Kave Home. Atmosféře nahrávají abstraktní černobílé malby od Made a šedý, ručně tkaný koberec od Habitat.
Minimalisticky pojatý prostor zabydlují designové doplňky. Koberec s abstraktním vzorem dodal Doméstico Shop, stojací lampa s mramorovou základnou je jednou z mnoha variací na světoznámé svítidlo Arco od Flos.
Jaime Hayon, španělský designér spolupracující s předními světovými značkami, je autorem závěsných lamp Formakami JH3 nad jídelním stolem. Materiály v podobě dubového dřeva a rýžového papíru prozrazují inspiraci Japonskem.
Lehká příčka obložená dřevem opticky dělí jídelnu od prostorné kuchyně s barovým ostrůvkem. Příborník u stěny zdobí drobné plastiky od Made a stolní lampa ze zlaté broušené mosazi. Posuvnými dveřmi lze vyjít na terasu s další jídelní sestavou.
Kuchyňský ostrůvek prodlužuje snídaňový stůl doplněný stoličkami od Adreu World. Osvětlení zajišťují válcová kovová svítidla značky Kave Home. Výslednou útulnost dokresluje lavička z šedého sametu Maison du monde s neformálními lněnými a bavlněnými polštáři.
U základny technicistní vertikální komunikace navrhli designéři miniaturní zimní zahradu, schodišťovou stěnu osadili řadou podsvětlených prvků, designově propojujících všechny tři úrovně obytného prostoru.
U základny technicistní vertikální komunikace navrhli designéři miniaturní zimní zahradu, schodišťovou stěnu osadili řadou podsvětlených prvků, designově propojujících všechny tři úrovně obytného prostoru.
Neutrální barevnost klidové zóny, laděnou převážně v tónech přírodního dřeva a šedé, rozehrávají vzorované polštáře od HyM Home a modrý sametový polštář od Maisons Du Monde. Abstraktní malby v černé a bílé jsou od Made, ručně tkaný šedý koberec od Habitat.
Vana z černého kompozitu je součástí parapetu pásového okna, vedoucího do zimní zahrady. Barva se jako doplňková objevuje v interiérech celého domu na svítidlech, doplňcích a kresbách.
Kontinentální postel v ložnici majitele zaujme čalouněným čelem, prodlouženým podél celého parapetu pod pásovým oknem. Díky němu se do interiéru propisuje osvěžující zeleň korun stromů.
Dům s neprůhlednou fasádou působí směrem od komunikace uzavřeně, uvnitř ho však zaplavuje proud denního světla, prostupujícího do interiéru dvěma prosklenými obvodovými stěnami, otočenými do zahrady.
V interiéru i exteriéru je zřetelný důraz na střídmou estetiku s převažujícími odstíny šedé ve formě konstrukcí a dekorem přírodního dřeva. V tomto rámci bylo možné použít pastelovou modř a žluť, aniž by výsledek působil překombinovaně.
Stěna, ohraničující dům směrem k příjezdové komunikaci, pokračuje dál do zahrady a zčásti cloní bazén. Na pásová okna uvnitř navazují zvenku otevřené průhledy. Zvolené architektonické prvky slouží k propojení interiéru s vnějším prostředím.
Pro terasu kolem bazénu zvolili architekti praktický kompozit, jenž nejlépe odolává vlhkosti. Stěna obložená řezanou břidlicí, navazující na obvodovou zeď domu, zajišťuje venkovní zóně potřebnou intimitu.
Krytá terasa nabízí prostor pro modulární pohovku, vyrobenou na míru firmou TC Project, sada černých konferenčních stolků Galets je od Habitat. Podlahu pokrývají odolné velkoformátové keramické desky ve stylu betonové stěrky.
Dvě rovnoběžné pultové střechy, jedna nad přízemním a druhá nad patrovým traktem, dodávají rezidenci dynamiku. Ocelová konstrukce společenského křídla stojí za jeho světlostí a vzdušností.
Snaha architektů popřít hranice mezi interiérem a exteriérem se projevuje i v řešení obytné terasy. Skleněnou stěnu lze kdykoliv odsunout a prodloužit tak obývací pokoj směrem do zahrady.

Komfort, hodný označení „all inclusive“, posunul pohlednou soukromou vilu Summer Mode na rovinu špičkových ubytovacích komplexů. Vytříbené interiéry, vytvořené s notnou dávkou smyslu pro design, dávají jejímu majiteli oprávněný pocit výlučnosti.

Směrem do ulice přitom působí rezidence poměrně nepřístupně, kamennou fasádu prosvětlují pouze úzká pásová okna.

Ovšem ihned poté, co člověk vstoupí dovnitř, zalije ho množství denního světla, prostupujícího do obytného prostoru velkoryse prosklenými stěnami.

Architekti ze studia Egue y Seta rezidenci navrhli jako průnik dvou objektů, propojených schodištěm – vertilkální komunikace spojuje tři podlaží od suterénu s hlavním vstupem přes společenskou zónu v přízemí až po klidovou část s ložnicemi v patře.

V prodloužené ose budovy je umístěn bazén, propojený s obytnou zónou prostornou terasou. Otevření společenské části do dvou světových stran poskytuje výhledy do bujné vegetace, která ohraničuje velkorysou zahradu.

„Pokud byl dům vždy považován za říši intimity a interiéru, konkrétní objekt tento postulát přehodnocuje,“ míní autoři návrhu, jejichž snahou bylo co nejvíce propojit vnitřní prostory objektu s navazujícím okolím.

Zvolený styl interiéru charakterizují přírodní materiály a neutrální barvy. Čisté, někdy až strohé linie nábytku zjemňuje celá řada dekorativních a uměleckých předmětů, které jsou odrazem individuálních zájmů majitelů rezidence.

Obývacímu prostoru dominuje bílá sedací souprava ve tvaru písmene L, spousta polštářů v jemných pastelových tónech umocňuje její útulnost.

Konferenční stolek s mramorovou deskou opět dodržuje řád strohé geometrie, jako horizontální obraz pak působí koberec s abstraktním vzorem. Celou kompozici podtrhuje stojací lampa s impozantním obloukovým ramenem a mramorovou základnou.

Navazující jídelně vévodí stůl pro osm osob, doplněný čalouněnými židlemi v příjemném šedém tónu.

Barevnou paletu, založenou na odstínech dřeva a bílé, rozehrávají jemné pastelové tóny v podobě doplňků nebo drobného nábytku, v případě jídelny to jsou modré vázy na stole a žlutá lavička, vyrobená na míru.

Výrazný barevný akcent a dotek přírody vnáší do celé kompozice stěna, obložená prvky pravidelného tvaru z vícebarevné přírodní břidlice, jež zároveň podtrhuje geometricky čisté řešení interiéru.

Velkou a pohodlnou kuchyni odděluje od jídelny příčka s dřevěnými obklady, kolem níž lze volně procházet.

Architekti se v tomto případě inspirovali archetypem zázemí, v němž se scházeli všichni členové rodiny, také proto je tu dostatek místa pro všechny – barový ostrov prodlužuje stůl se čtyřmi židlemi, podél stěn jsou rozmístěny pohodlné lavice.

Z kuchyně, která částečně vystupuje z linie prosklené fasády, lze vyjít na terasu, kde se vedle další jídelny našlo místo i pro pohodlné sezení.

Apartmá v patře nabízí ložnici, komfortní koupelnu a šatnu.

Původní propojení místností s otevřenou terasou, otočenou k sousednímu pozemku, nahradili tvůrci zimní zahradou, která poskytuje pohled do zeleně a zároveň zajišťuje majitelům rezidence maximální soukromí.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Vicugo foto