Wow efekt prázdninového de luxe
Skleněné balustrády, lemující terasy v horních patrech, jsou zárukou, že okouzlujícím výhledům na vlnící se vody oceánu nebude stát nic v cestě.
Detailní pohled na polopropustné zástěny, stínící obývák jednoho z přízemních apartmá, svědčí o promyšleném přístupu. Každý dekorativní prvek má v interiéru zároveň i jasně definovanou užitnou funkci.
Paleta přírodních materiálů dřeva a kamene, použitá v interiérech, příjemně ladí se všudypřítomnou oslnivou bělostí, umocněnou bronzovými detaily. Charakteristické horizontální a vertikální linie se dovnitř propisují z exteriéru.
Třmenové schodiště ukotvené ve stěně působí nesmírně elegantně a vzdušně, neprosazuje se ani svou barvou. Upoutá především proměnlivou stínohrou, kterou na stěně a podlaze vykresluje díky pohybu slunce po obloze.
Otevřená galerie ve středové, všem hostům vily přístupné hale umožňuje vstup na zahradu s osvěžující zatravněnou plochou, stíněnou vzrostlými palmami.
Objem jídelního stolu s dominantními rozměry zmírňuje subtilní kamenná deska s roxorovou podnoží. Až industriální vzhled tohoto prvku změkčují bíle čalouněné židle.
Centrální obytná zóna, členěná několikaúrovňovým stropem, funguje zároveň jako otevřená galerie. Dvoukřídlé skleněné posuvné dveře umožňují dokonalé propojení interiéru s venkovní terasou s bazénem.
Umírněný, leč rafinovaný, takový je styl terasy obklopující apartmá v prvním patře. S cílem vyhnout se náročným výrazovým detailům a snížit vizuální šum akcentovali architekti ze Saoty výhradně dechberoucí výhled.
Obývací pokoj a jídelnu apartmá v prvním patře lze z obou stran modifikovat posuvnými stěnami z dřevěných lamel, a tak vytvořit různě velké společenské prostory. Z jedné strany k nim přiléhá kuchyně, ze druhé soukromý pokoj.
Interiér byl zredukován na čisté a dobře čitelné povrchy. Základem jsou integrované skříně a dveře, svou výškou dosahující až ke stropu, hladké stropy se svítidly v podhledech a velkoformátové pískovcové dlaždice na podlaze.
Součástí přízemní zahrady jsou dvě vodní nádrže, zapuštěné do pískovcové paluby. Sloupy podepírané konzolové pergoly poskytují stín pro stolování pod širým nebem, posezení i relax u bazénu.
Sloupy podpírající visuté terasy horního patra působí při pohledu zvenčí až subtilně. Vnímány z vnitřního prostoru jsou však naprosto nezpochybnitelnou součástí domu a tvoří jeho pevnou osu.
Umírněný, leč rafinovaný, takový je styl terasy obklopující apartmá v prvním patře. S cílem vyhnout se náročným výrazovým detailům a snížit vizuální šum akcentovali architekti ze Saoty výhradně dechberoucí výhled.
Skleněné balustrády, lemující terasy v horních patrech, jsou zárukou, že okouzlujícím výhledům na vlnící se vody oceánu nebude stát nic v cestě.
V každém apartmá je koupelna. Ani jedna sice neoplývá nadbytečným prostorem, ovšem díky použitým materiálům a dostatku přirozeného denního světla se jejich dispozice zdají být větší.

Pohádkové léto u Egejského moře je možné strávit v některém z komfortních hotelů, v pohodlí apartmánového resortu nebo v maximálním soukromí a luxusu některého z bytů v areálu, jehož moderní exteriér i interiér se vymyká všem zažitým klišé o typické řecké architektuře.

Stylovou budovu na pobřežní promenádě Tichis tvoří čtyři apartmá. Ke každé ze dvou přízemních jednotek patří zahrada a bazén, patrový byt disponuje terasou a menší vodní nádrží, třešničkou na dortu je pak střešní penthouse.

Oslnivě bílá a dokonale hladká povrchová úprava bohatě prosklené fasády, stejně jako klasicky symetrické proporce s hravými horizontálními a vertikálními liniemi, odrážejí současný architektonický přístup se základem ve středomořské tradici, vyjádřený jazykem nadčasového minimalismu.

Jím hovoří rovněž interiéry, které navrhlo studio Arrcc. Dominují jim světlé tóny, rozjasněné přílivem denního světla, pronikajícího do efektně členitého vnitřního prostoru.

Výsledný dojem vzdušnosti násobí i řada skleněných akcentů v podobě příček a zábradlí, zdrojem potřebného napětí a kontrastu jsou pak letmé doteky azurové modři.

Vysoký uživatelský komfort plyne především z vybavení, tvořeného převážně pohodlným sedacím nábytkem.

Vzdušný plážový dům je usazen na jižním předměstí Athén, u brány na Athénskou riviéru.

Každá z jeho samostatných ubytovacích kapacit nabízí dokonalé pohodlí, umocněné ničím nerušenými výhledy na scenérii pláže a Egejského moře a malebný ostrov Aegina s klenotem Řecka, přístavním městečkem Poros.

Východní směr pro změnu disponuje vyhlídkou na majestátní horský masiv Hyméttos.

Přední část budovy otočená k moři těží ze svažitosti pozemku, frontální stěny tvořené velkoformátovými posuvnými panely umožňují přímý vstup na terasu, nebo do zahrady.

Velkorysým přesahům stavebních hmot, podpíraných sloupořadím inspirovaným antikou, architekti kanceláře Saota svěřili roli vysoce funkčních slunolamů.

Slouží jako přirozená klimatizace, účinně zmírňují ostré denní světlo a vnitřním i vnějším partiím domu poskytují potřebné soukromí.

Zadní část vily, jež má podobu pevné fasády s menšími okennímu otvory, pak interiér dostatečně ochrání před zvídavými pohledy zvenčí.

Text: Jana Šulcová, Foto: Saota, Vangelis Paterakis & Panagiotis Voumvakis