Udržitelný styl a luxusní estetika
Součástí přízemí je otevřená venkovní kuchyně, vybavená barovým ostrovem s varnou deskou a dřezem. Chráněna přesahující deskou horního patra umožňuje příjemné posezení za každého počasí.
Hudební salon doplňuje strohá policová stěna, pohodlná křesla obrácená směrem do prostoru jsou připravena k poslechu moderní i vážné hudby. Vzrostlý bambus za skleněnou stěnou spojuje prostor s přírodou.
Minimalistickou ostrůvkovou kuchyň ostrých geometrických linií doplňují barové židle ve stylu originálu Hyg Bar Stool 65 cm Wood od dánské firmy Normann Copenhagen.
Jídelní stůl s masivní dřevěnou deskou obklopují židle podle Hanse Wegnera. Model Y Chair navrhl v roce 1950 pro firmu Karl Hansen. Podlaha je z keramických desek s kresbou přírodního mramoru.
Olej na stěně, zobrazující legendární skupinu Beatles, a elektrické kytary naznačují zaměření majitele rezidence. Neformálnost prostoru charismatické pracovny zdůrazňuje repasované klubové křeslo.
Přírodní barevnost prostupuje také do koupelen. Sprchový kout s „dešťovým nebem“ doplňuje umyvadlo zapuštěné v praktické skříňce. Zrcadlo odráží přírodní scenérii a prostor opticky zvětšuje.
Mírné podnebí Floridy, kdy teploty neklesají pod příjemných dvacet stupňů, přejí bujné tropické vegetaci. Do hlavního vchodu nahlížejí keře s narůžovělými klasy, připomínají naše interiérové květiny.
Koupelna vybavená volně stojící vanou je vyladěna tóny v paletě severského stylu. Kombinaci dekoru dřeva s bílou a šedou zvýrazňují černé akcenty v podobě stolku a armatur.
Vstup do rezidence lemuje z jedné strany kamenná zeď, ze druhé pak přízemní wellness křídlo. Zeleň je komponována ve třech úrovních – první patří exotickým travám, druhá středně vysokým keřům a nejvyšší palmám.
Architekti ze studia Strang Design se ujali zahradních úprav, a zajistili tak kontinuitu mezi interiérem a exteriérem. Kámen uplatněný na schůdcích a zídkách byl použit také k obkladu venkovní kuchyně.
Prostornost a čistota kulinářské zóny, jejíž barový ostrůvek má pracovní desku a jednu boční partii z mramoru, jsou výsledkem skrytí většiny spotřebičů do vestavěných skříní. Také v navazující jídelně vsadili designéři na kvalitní materiály a špičkové zpracování. Sloupy v pohledovém betonu ladí se stěnou obloženou broušeným přírodním kamenem.
Prostornost a čistota kulinářské zóny, jejíž barový ostrůvek má pracovní desku a jednu boční partii z mramoru, jsou výsledkem skrytí většiny spotřebičů do vestavěných skříní. Také v navazující jídelně vsadili designéři na kvalitní materiály a špičkové zpracování. Sloupy v pohledovém betonu ladí se stěnou obloženou broušeným přírodním kamenem.
Pastelová barevnost a měkké materiály, použité na čalounění pufu a pohovky, vnášejí do prostoru dětského pokoje jemnost. Plakát zpěvačky Joan JettP prozrazuje náklonnost jeho obyvatelky k rockové hudbě.
Koupelna majitele s volně stojící vanou a prosklenou sprchou nabízí výhledy do zahrady. Na vzniku příjemného prostředí se podílí nejen světlo prostupující dovnitř skleněnou stěnou, ale také parketová podlaha a doplňky z přírodních materiálů.
Terasa zastřešená mohutnou deskou vytváří chráněný prostor pro příjemné chvíle odpočinku. Křesla a pohovky jsou řešeny v současném stylu, hliníková konstrukce s napnutými šňůrami nese měkké polštáře.

Dokonale ukrytá zeleni, při pohledu od přístupové komunikace nenápadná, naopak směrem k soutoku řek Tarpon a New River velkoryse otevřená prosklenou fasádou, tak působí letní rezidence Tarpon Bend poblíž centra Fort Lauderdale v aglomeraci Miami na Floridě.

Architektonický koncept, jehož autorem je renomovaná firma Strang Design, respektuje současné požadavky na citlivý přístup k životnímu prostředí, zároveň neslevuje z náročnosti na estetické působení architektury.

Architektura rezidence mistrovsky spojuje moderní design s funkčními prvky pasivního domu. Celoplošné prosklení stěn, směřujících do zahrady, vytváří efekt absolutního souznění interiéru s exteriérem.

Přízemí rezidence patří společenskému životu, kromě pracovny majitele, umístěné stranou, zahrnuje několik volně propojených prostor. Směrem do zahrady se otevírá hlavní relaxační zóna s kuchyní a jídelnou, nechybí ani hudební salon s vlastním barem.

Do horního podlaží jsou pak situovány ložnice s komfortními koupelnami. Přestože je celý interiér řešený v minimalistickém stylu, rozhodně nepůsobí nijak chladně.

Je to i díky okolní přírodě, která do vnitřní dispozice prostupuje prostřednictvím ničím nerušeného výhledu na pozemek s bazénem a staletými stromy.

Za propojením exteriéru a interiéru stojí i kamenné obklady vnějšího pláště – prvky, některé s hrubou strukturou, jiné broušené, harmonicky ladí s pohledovým betonem na sloupech.

Volba materiálů a barevná paleta, citlivě kombinující bílou, šedou, černou s odstíny přírodního dřeva, jednoznačně hovoří o inspiraci oblíbeným severským stylem, čehož důkazem jsou i jídelní židle od dánské firmy Karl Hansen.

Doplňky v některých místnostech pak odkazují na záliby členů rodiny. Například pracovnu majitele zdobí repasované klubové křeslo, obraz ikonické hudební skupiny Beatles i kytary, odkazující na slavnou éru světoznámých muzikantů.

Projekt s koncepcí pasivního domu však rezonuje rovněž uvědomělým přístupem k životnímu prostředí – kromě dobře izolovaného uzavření stavby navrhl tým jejích autorů rovněž promyšlené funkční prvky, jež jsou zároveň i nositeli individuálního designu.

Jde například o hluboké přesahy střech, které domu poskytují stín a ochlazují ho, zároveň jsou ale charakteristickou součástí architektury.

Uhlíkovou stopu domu pomáhá snížit rovněž možnost větrání napříč prostory, zvládat energetické provozní nároky je zase úkolem pro solární panely na střeše rezidence.

Vnitřní i vnější osvětlení a stínění napojené na centrální počítač průběžně reaguje na proměnlivé venkovní podmínky a funguje v reakci na biorytmy svázané se střídáním dne a noci v kontextu s konkrétním ročním obdobím.

Systém chytrého řízení reguluje rovněž hospodaření s vodou ve wellness centru, jež z jedné strany rámuje entrée domu. Majitelé tak luxusní způsob života spojili s šetrným přístupem k planetě.

Text: Alice Kinská, Foto: Kris Tamburello Photography