Neviditelná rezidence uprostřed skal
V hlavní klidové zóně je navzdory prosklení tří ze čtyř stěn, a z toho plynoucího otevření interiéru do krajiny, zachováno opravdu dokonalé soukromí. Za nízkou příčkou, tvořící čelo lůžka, stojí solitérní vana.
Manželská postel velikosti King, která je umístěna na celoskleněné plošině, působí dojmem, jako by se v prostoru volně vznášela. Díky několika reflexním plochám se princip zrcadlení promítá zvenčí i do vnitřního prostoru.
Pouze v největší koupelně, náležející k hlavní ložnici, je k dispozici velká solitérní vana. Stranou záběru se pak nachází i krytý sprchový box se stěnou obloženou nerezovým plechem.
Dokonale otevřená dispozice prospívá společenskému životu v domě. Lze si tak snadno představit, že část hostů se koupe, druhá debatuje na pohovce a další se občerstvuje v kuchyni. Všichni jsou přitom stále v centru dění.
Elegantní kuchyni tvoří jakýsi ostrůvek uprostřed domu. Jeho pracovní deska je obložená bílým carrarským mramorem s jemným černým žilkováním. Ani tady výhled ven neruší žádné horní skříňky.
Přestože v létě panuje v lokalitě prudký žár a v zimě zase silný mráz, dům netrpí tepelným diskomfortem. Filtry, jimiž jsou moderní prosklené plochy opatřeny, nepropustí žádné teplo ani dovnitř, ani ven.
Fasáda Invisible House, oděná do reflexních skel, vytváří iluzi objektu, mizejícího v pouštní krajině. Při troše fantazie lze dům přirovnat ke dvaadvacetipatrovému, avšak horizontálně umístěnému newyorskému mrakodrapu.
Celý projekt těží z moderních technologií, napojených na systém chytrého domu, umožňující například různé světelné i zvukové scénáře. Vnitřní atmosféru tak lze libovolně upravovat podle momentálních potřeb a nálad.
Ještě před zadáním projektu klient vyjádřil své obavy, aby velkorozměrové zrcadlové stěny nebyly nebezpečím pro létající ptactvo. Naštěstí v poušti se vyskytují spíše opeřenci poskakující po zemi od jednoho stinného místa ke druhému.
Výhledy do skalnatého okolí jsou k dispozici také v kuchyni, vybavené nábytkem v bílém lesku od italského výrobce Boffi. Technickému stylu interiéru odpovídají i vestavěné nerezové spotřebiče s čistým designem.
Stěna orientovaná na západ se otevírá do okolní krajiny, takže iluze o naprostém propojení s přírodou už ani nemůže být dokonalejší. Kolem domu je menší betonová terasa, na kterou se dá vystoupit.
Veškeré osvětlení je promyšleně osazeno do otevřených podhledů, tvořených ocelovým roštem. Nad ním už je pouze plechová střecha se solárními kolektory. LED pásy a reflektory dokážou měnit barvu světla na libovolný odstín.
Neviditelný zrcadlový dům v Joshua Tree v Kalifornii je 69 metrů dlouhý, jeho kostru tvoří nosná ocelová konstrukce. Celou plochu vnějšího pláště rezidence pokrývají zrcadlové výplně.
Dominantou této ložnice pro hosty, umístěné na samém konci domu, je postel se soklem z mramoru, pocházejícího ze stejného lomu jako kuchyňská pracovní deska. Stejný materiál pokrývá také záhlaví lůžka tvořeného polopříčkou, částečně oddělující ložnici od navazujícího interiéru.
Ložnice pro hosty, nacházející se na samém konci domu, má čelní stěnu řešenou posuvnými dveřmi, které je možné dokořán otevřít, a v plné kráse tak odhalit nádheru výhledu do krajiny.
Při navrhování proskleného sprchového koutu u hostinské ložnice na konci domu se architekt nechal unést krásou venkovní scenérie, o niž nechtěl ochudit toho, kdo koupelnu právě využívá.
Minimalistická koupelna, náležející k jednomu z hostinských pokojů, i přes svou menší dispozici zapadá do nastaveného standardu s hladkými stěrkovými podlahami a nerezovým sprchovým koutem.
Bazén zaujímá téměř polovinu délky i šířky domu, podél jeho delší strany se tedy najde dostatek místa pro pohovky a sedačky. I tady dělá všem zúčastněným společnost všudypřítomný panoramatický výhled.

Aby byl dům atraktivní, nemusí nutně svoji přitažlivost prvoplánově zdůrazňovat. Naopak, může být zcela minimalistický, přičemž o jeho vnější pozoruhodnost se postará například průhledná fasáda pokrytá zrcadly, odrážejícími drsný půvab svého okolí.

Výjimečná stavba, realizovaná jihovýchodně od Los Angeles, asi 140 kilometrů od hranice s Mexikem, nese celkem výstižné pojmenování Invisible House.

Důvod je zřejmý – celá fasáda je totiž tvořená velkoformátovými reflexními plochami, které zrcadlí okolní živelnou hornatou krajinu, takže se rezidence díky tomu doslova ztrácí mezi skalami.

Její supermoderní skleněný kvádr se rozprostírá na pozemku o rozloze přesahující sedmadvacet hektarů, jenž tvoří hranici Národního parku Joshua Tree.

Uvnitř netradičního objektu se nachází obytný prostor o velikosti téměř 511 čtverečních metrů se třemi ložnicemi, čtyřmi koupelnami a integrovaným bazénem.

Koncept neviditelného domu je dílem designéra Tomase Osinského. Navrhl jej pro filmového producenta Chrise Hanleyho, jenž stojí mimo jiné za snímky Americké psycho anebo Veronika se rozhodla zemřít.

Rezidence ovšem neslouží k běžnému bydlení, je určena ke krátkodobému pronájmu. Její fotogeničnost totiž přitahuje producenty zajímavých hudebních a filmových počinů z celého světa.

Během své existence tak už hostila například Arianu Grande, Demiho Lovata, Lizza, Dipla či The Weeknda, stejně jako některé zdatné influencery. Obecně si ji může pronajmout kdokoliv, kdo je ochoten respektovat hodinovou sazbu pronájmu ve výši 1000 dolarů.

Kostrou domu je 69 metrů dlouhá, 7,5 metru široká a 3,5 metru vysoká ocelová konstrukce se zrcadlovými výplněmi. O soukromí není třeba se obávat, stěny tvořené reflexním sklem jsou průhledné pouze zevnitř.

Západní prosklenou stěnu však lze doširoka rozevřít, takže okolní skaliska, spletité keře i zvláštní stromy doslova vstupují do interiéru. Obrovské balvany vyhlazené větrem střeží i vchod do domu.

Celý obytný prostor s otevřenou dispozicí se nese v duchu minimalistické estetiky. Hlavní slovo tady totiž má už několikrát zmiňovaná okolní krajina, která je zdrojem dramatického kontrastu k mnohdy až puristickému vnitřnímu vybavení.

Nepřehlédnutelnou dominantou interiéru, dotvořeného hladkými betonovými podlahami a lesklými bílými povrchy, je nepochybně jednoduchý, třicet metrů dlouhý precizní bazén, jenž umožňuje doslova proplavat se z obýváku do ložnice.

Mimochodem, hlavní obytná zóna zcela netradičně probíhá právě podél vodní nádrže, u jejíž paty se pak jako srdce domu nachází kuchyně, vybavená vysoce kvalitními skřínkami od italského výrobce Boffi, fungující jako jakýsi ostrov či záchytný bod uprostřed nekonečného prostoru.

Kromě hlavní ložnice s lůžkem levitujícím na celoskleněné plošině, kterou jako jedinou definuje oddělený prostor, se v domě nacházejí ještě dva pokoje pro hosty s postelemi na podstavcích z černo-bíle žíhaného mramoru.

Otevřený půdorys domu zahrnuje i čtyři koupelny, z nichž pouze ta hlavní disponuje solitérní vanou a dešťovou sprchou. I tady je samozřejmě dominantou nádherný výhled, zarámovaný jenom ocelovou konstrukcí.

Nedaleko hlavní budovy se na pozemku nachází ještě menší objekt, poskytující zázemí dalším hostům, zahrnující komfortní ložnici, koupelnu i kuchyni.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Brian Ashby