Dědictví zlatého věku Hollywoodu
Velkorysá rezidence Toluca Lake disponuje hned několika venkovními terasami s posezením, z nichž každá má svůj význam. Tady mohou návštěvníci z komfortních křesel sledovat tenisové zápasy a podporovat hráče.
Jednojamkové hřiště s driving greenem a dvěma odpališti navrhnul samotný Hope, vášnivý vyznavač zeleného sportu. „Golf je mé skutečné povolání. Zábavní průmysl je jen vedlejší činnost, vyprávím vtipy, abych vydělal na své poplatky za hřiště,“ tvrdil.
Součástí bazénu se slanou vodou je pochopitelně i velkorysá dlážděná terasa se šesti pohodlnými lehátky. Nádrž poskytuje dostatek prostoru i pro kondiční plavání.
Každý dům má po setmění své neopakovatelné kouzlo a ani Toluca Lake není v tomto ohledu výjimkou. Na osvětlení zahrady a terasy se podílejí prostřednictvím oken nejen interiérová svítidla, ale také venkovní zdroje.
Ve všech nově rekonstruovaných místnostech se lesknou podlahy z tvrdého dřeva nebo dlažby. Každý detail je pečlivě navržen tak, aby respektoval původní eleganci domova slavného komika.
Velké prosklené stěny poskytují výhled na svěží zeleň, zatímco kamenné akcenty jsou zdrojem přirozených textur. Součástí otevřeného obývacího prostoru je kamenný krb, naznačující optický předěl mezi kuchyní a jídelnou.
Rozsáhlé kryté venkovní terasy poskytují klidné útočiště a díky své přímé návaznosti na hlavní multifunkční zónu rezidence jsou ideální pro společenskou zábavu.
Další z několika jídelen v domě může sloužit ke každodennímu stolování rodiny i pro večeře v širším kruhu. K masivnímu dřevěnému stolu se na pohodlných, měkce čalouněných židlích usadí až deset hostů.
Profesionální kuchyně, vybavená nejlepšími spotřebiči, slouží především k obsluze při pořádání večírků v domě, odborný personál tu však může připravovat i občerstvení během všedních dnů.
Další předností domu je rodinný obývací pokoj, propojený s nově vybudovanou obslužnou kuchyní. Komfortní kulinářská zóna disponuje atraktivní digestoří, špičkovými spotřebiči a snídaňovým stolkem.
I když je dům jako takový velmi okázalý, ložnice jsou v podstatě spíše skromné, ale samozřejmě zařízené funkčně a pohodlně, s nezbytným benefitem jednoduchého uživatelského luxusu.
Pro obsluhu hostů na zahradě a terasách slouží malá servisní kuchyně. I když nejde o hlavní prostor, ani tady personál nepostrádá veškeré potřebné zařízení a dokonalý komfort.
Unikátní biliardová místnost je situována do původní Bobovy knihovny. Její vybavení je téměř původní stejně jako kazetové obložení stěn, medové odstíny dubového dřeva i celoplošný krémový koberec.
Jaká by to byla rezidence v Hollywoodu, kdyby neměla vlastní bazén? Nádrž vytváří jakousi osu zahrady a pomyslně ji dělí na užitnou, tedy sportovní, a společenskou. Od bazénu je také výhled na stálezelené dřeviny, přispívající k pocitovému ochlazení.
Střecha terasy ukrývá malé tajemství. Bývá sice po většinu času z poloviny otevřená, lze ji však zcela zatáhnout a funguje nejen jako ochrana před spalujícím sluncem, ale i jako dešťová clona. I v Kalifornii totiž občas prší.

Je až k neuvěření, že tahle nádherná rezidence v anglickém stylu, navržená koncem 30. let 20. století, patřící skvělému komikovi a vášnivému golfistovi Bobu Hopeovi, byla určena k demolici. Pro budoucnost ji ale naštěstí zachránila téměř pět let trvající rekonstrukce.

Když nadšenec do architektury Ron Burkle koupil v roce 2018 nemovitost Toluca Lake, jež původně patřila komikovi Bobu Hopeovi, chtěl ji nejen obnovit, ale také na rozlehlém pozemku o rozloze dvou hektarů postavit čtyři až šest dalších domů.

Nakonec však rezidenci sice zrekonstruoval, do přístaveb se už naštěstí nepustil a v roce 2022 se ji rozhodl vrátit na trh za neuvěřitelných 29 milionů dolarů.

Cena se sice časem o tři miliony snížila, i tak ale nemovitost patří v údolí San Fernando k nejdražším. Protože však miliardář a investor Ro Burkle má pro bývalá sídla Boba Hopea slabost, jeden klenot si ve svém vlastnictví ponechal.

Jde o objekt s futuristickou strukturou podobnou UFO, navržený Johnem Lautnerem v Palm Springs, který koupil v roce 2016.

Vraťme se však k rezidenci, často označované jako klenot okolí jezera Toluca.

Velkolepé sídlo hvězdných parametrů koupili Bob a Delores Hopeovi v roce 1939, aby se posléze do tehdy oblíbeného rustikálního předměstí Los Angeles, přitažlivého pro nositele slavných jmen, jakými byli Greta Garbo, Frank Sinatra a Bing Crosby, záhy také přestěhovali.

V průběhu let pak systematicky skupovali sousední parcely tak dlouho, dokud jejich výsledná rozloha nedosáhla velikosti dvou hektarů.

Na původním pozemku uprostřed neveliké zahrady stál tehdy krásný dům v tradičním anglickém stylu, navržený architektem Richardem Finkelhorem, vzhledem ke své zálibě v architektuře si však Hope přál jeho dispozici přepracovat.

Úkolem pověřil Johna Elgina, všeobecně považovaného za otce stylu Hollywood Regency, charakteristického odvážným použitím barev a kontrastů s kovovými a skleněnými akcenty, jež mají představovat jak okázalost, tak pohodlí. Mnohé z tehdy přidaných architektonických prvků jsou dodnes patrné.

V současnosti má rezidence celkem deset ložnic, z nichž šest se nachází v hlavní budově. V celém komplexu je celkem sedmnáct koupelen a například i posilovna s parní a infra saunou.

V podstatě minimalistický interiér hlavních obytných místností je definován akcenty teplého dřeva a kamene, to vše je zalito teplým denním světlem, přicházejícím prostřednictvím velkoryse prosklených stěn.

Centrem je otevřený multifunkční prostor s dominantním kamenným krbem (jedním ze šesti v domě), opticky oddělujícím modernizovanou kuchyni s navazující jídelnou, dostatečně velkou pro pořádání večírků. Prostor je navíc vybaven útulným snídaňovým koutkem.

Zcela zachována zůstala původní Hopeova dubová knihovna, která úspěšně odolala všem přestavbám, v rezidenci je ale i spousta dalších místností, kde je možné vysledovat stopy jejího někdejšího slavného majitele.

Obytné prostory a zábavní místnosti, rozeseté po celém objektu, dávají tušit hvězdné večírky a události, které se tady nepochybně v minulosti hojně odehrávaly.

Rozlehlý pozemek zahrnuje i několik doplňkových staveb s techničtějším a servisním posláním – vedlejší budova ukrývá krytý tenisový kurt, služební kuchyni, kancelář pro bezpečnostní službu, konferenční místnost a originální ohnivzdorný trezor.

K dispozici je také dvoupokojový apartmán nad garáží pro čtyři vozy pak rovněž pokoje pro zaměstnance.

Uživatelský komfort celého areálu zvyšuje bazén se slanou vodou, jednojamkové golfové hřiště se dvěma odpališti, navržené samotným Hopem, tenisový kurt nebo velkorysá venkovní grilovací kuchyně, nezbytné jsou rovněž rozličné odpočinkové prostory.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Simon Berlyn pro The Agency