Hvězdné útočiště sexy divy
Jednou z největších výhod zdejšího života – mimo jeho filmové vazby – je bezesporu krajina. Fakt, že se nachází severně od Ketchumu v Idahu, je zárukou klidu, nerušeného hlukem a ruchem civilizace.
Ve vyhřívané venkovní vířivce na jedné z mnoha teras u hlavního domu se dá relaxovat, přestože venku panuje chladné počasí. Uživatelský komfort zlepšuje i další z mnoha zděných ohnišť.
Dům postavený v roce 1954 je v aktuálně zařízený ve stylu horské chaty s dřevěnými s podlahami, kamennými krby a solidním nábytkem. Vintage atmosféru dokreslují dechberoucí výhledy do krajiny.
Krásné ohniště je i v klubové části obývacího pokoje v hlavním domě. Stěna je obložená kamenem, jenž prostor propojuje s exteriérem. Křesla v retostylu vracejí hosty zpět do roku 1954, kdy byl dům postaven.
Kuchyň je přizpůsobená tomu, aby se i v jejím rámci mohla scházet společnost. Část středového ostrůvku má vyvýšený kamenný pult, u něhož je možné pohodlně sedět, popíjet víno a konverzovat.
Kuchyň uspokojí i nejnáročnějších gourmety. Nechybějí tu ani dvě vinotéky se špičkovými nápoji, umístěné v robustním středovém ostrůvku. Jeho kamenná pracovní deska odkazuje na propojení s přírodou.
Velkorysý hlavní obytný prostor nabízí hned několik funkčních zón. V klubové části je pohodlná sedačka s křesly, konferenčním stolem a krbem, následuje jídelna s masivním stolem pro dvanáct osob a bohatě zásobený bar.
Na pozemku se kromě slavného hostinského domu nachází rovněž stodola upravená jako party house, jezdecké stáje a hlavní dům. Resort je ideální pro každého, kdo hledá klidné místo, okořeněné legendou stříbrného plátna.
Do interiérů každého ze tří objektů v resortu jsou zakomponovány dechberoucí výhledy na Bald Mountain i na Smokey a Boulder Mountains. Užívat si je lze samozřejmě i z klidových zón.
Přes moderní vybavení hlavního domu je díky materiálům všude patrné sepětí s přírodou. Stupně schodiště jsou kamenné, madla zábradlí z masivního dřeva. Podlahu pokrývá travertinová dlažba.
Hlavní dům disponuje čtyřmi ložnicemi, pěti koupelnami, pracovnou a prostorným otevřeným plánem, který propojuje obytné a venkovní prostory. Kamenný obklad fasády odkazuje na nedaleké horské masivy.
Původní majitel resortu v Sun Valley William Averell Harriman tu jako předseda Union Pacific Railroad založil první americké lyžařské středisko údajně proto, aby do svých vlaků přilákal více cestujících.
Dům pro hosty dnes vypadá trochu jinak, než když si zahrál ve filmu. Aktuálně jde o špičkově zařízený komfortní objekt se dvěma ložnicemi a koupelnami, ideální pro ubytování návštěv a přátel.
Garážové stání vypadá spíše jako dobře zařízený obývák. Velkými vraty do prostoru vjede i robustní terénní auto, a než personál vybalí zavazadla, mohou se hosté usadit do pohodlné kožené klubovky a kochat se výhledem.
Velkolepá party stodola s kulatou věží je ideálním prostorem pro akce, disponuje však také apartmánem s plně vybavenou kuchyní, ložnicí s koupelnou a terasou se zimní zahradou.
Z tohoto pohledu hostinský dům vypadá, jako kdyby plul na hladině jezera. Nádherně splývá s okolní krajinou, jež se zrcadlí v dokonale klidné vodní ploše.
Hlavní devizou resortu je překrásná krajina a výhledy, jež lze vychutnávat z několik teras. Tato, umístěná u hlavního domu, je krytá přesahem střechy, spolu se zděným ohništěm zpříjemňuje posezení za chladných dnů.
Stodola dodržuje stylový soulad s hostinským objektem, s nímž ho propojuje uměle vytvořené, ale přirozeně působící jezero. Nášlapné kameny v něm dokonale odpovídají stylu, danému charakterem exteriéru.
Ve stodole je kromě velkého sálu také menší apartmá, kompletně zařízené v rustikálním stylu. Podlahy i nábytek z masivního dubového dřeva ozvláštňuje patinovaná povrchová úprava.
Z domu se otevírá nádherný výhled na okolní krajinu, kterou lze prozkoumat pěšky, na kole nebo na koni. Ještě lépe se ale sleduje z pohodlí na terase, zvlášť pokud podzimní chlad prohřívají živé plameny z ohniště.

Majestátní dům se sedmi ložnicemi a osmi koupelnami se nachází na 36 hektarech pozemku s výhledem na Sawtooth Mountains a nabízí nejen úžasný komfort a soukromí, ale také vzácnou možnost vlastnit kousek filmové historie.

Marilyn Monroe, jedna z nejslavnějších a nejkrásnějších hereček všech dob, zanechala v dějinách Hollywoodu nezapomenutelnou stopu. Její život byl plný úspěchů i tragédií, díky svému charismatu a talentu se však stala doslova legendou.

Jedním z nejvýznamnějších filmů této hvězdy byl Bus Stop z roku 1956, kde se představila v roli zpěvačky Cherie, dívky prchající před nápadníkem, který ji chce unést a vzít si ji.

Film se natáčel na několika lokacích v USA včetně Sun Valley v Idahu, kde se nachází i tento nádherný komplex.

Oblíbené rekreační středisko v horách Sawtooth Range, známé svými sjezdovkami, golfovými hřišti a kulturními akcemi, bylo mimochodem prvním americkým resortem, který nabídnul lyžařům komfortní vlek.

V roce 1936 sem přijel Ernest Hemingway, aby tu dokončil svůj snad nejslavnější román Komu zvoní hrana. Později se sem tak rád vracel, že tady nakonec spočinul i po své smrti.

Sun Valley lákalo i mnoho hollywoodských hvězd, jako byli Clark Gable, Gary Cooper, Ingrid Bergman nebo Audrey Hepburn, okouzlilo samozřejmě i Marilyn Monroe.

Do Sun Valley přijela v roce 1956 společně s režisérem Joshuou Loganem a dalšími členy filmového štábu. Ubytovala se v hostinském domě, postaveném jako součást rekreačního komplexu na pozemku o rozloze 36 hektarů, který patřil rodině Harrimanů.

Stylová nemovitost filmaře natolik nadchla, že ji využili jako kulisu pro několik scén z filmu Bus Stop, kde rezidence vystupuje pod názvem Grace’s Diner.

Dnes resort tvoří tři samostatné objekty, k nimž kromě hlavního a hostinského domu patří také stodola, upravená pro pořádání nejrůznějších akcí. Stranou stojí ještě stáje pro ubytování koní, kteří hosty vozí na vyjížďky po kraji.

Zatímco proslavený hostinský dům se dvěma ložnicemi a stejným počtem koupelen zaujímá obytnou plochu 185 metrů čtverečních, hlavní dům, nově vybavený ve vintage stylu, je z pohledu rozlohy třikrát větší.

Má čtyři ložnice, pět koupelen, studio a otevřenou společenskou zónu. Na každém kroku je tu možné zaznamenat některý z luxusních detailů, k nimž patří mahagonové dřevěné prvky, kamenné krby, vířivka nebo ohniště.

Z oken i teras se nabízejí úchvatné výhledy na okolní hory Bald Mountain, Smokey Mountain a Boulder Mountain.

Stodola s velikostí 278 čtverečních metrů pak funguje jako prostor určený pro setkávání větší společnosti, zahrnuje však i menší apartmá s ložnicí, kuchyní, obytnou místností a koupelnou.

Její součástí je i terasa, zimní zahrada a garážové stání pro několik vozů. Celý pozemek obklopuje zeleň protknutá umělými jezery, jež dodávají místu klid a harmonii, tak typickou pro zdejší krajinu.

Není divu, že věhlasné údolí dodnes přitahuje slavné osobnosti, jež si tu v průběhu let koupily či pronajímaly nemovitosti. Namátkou lze zmínit například Arnolda Schwarzeneggera, Bruce Willise, Ashtona Kutchera, Clinta Eastwooda, Demi Moore či Toma Hankse.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Engel & Völkers Sun Valley