Růžový palác uprostřed pouště
Růžová výmalba kryté terasy nápadně komunikuje s aktuální Barbie mánií. Nicméně tato barevnost je iniciativa Tracy Turco – když byl dům v roce 1964 postaven, zářil na kopci jako bílý maják.
Hravost je v interiéru cítit na každém kroku. Mnohé zařízení pamatuje zlatou éru, kdy dům obývala Zsa Zsa Gabor. Ostatní doplňky instalovala současná majitelka, designérka Tracy Turco.
Obývací pokoj a jídelna mají velká posuvná okna, která rámují panoramatický výhled na pouštní krajinu, stále takový, jak si jej Magda a později i Zsa Zsa užívaly. Černobílé pruhované závěsy stejně jako lustr i židle jsou moderní.
V domě, který slouží jako sídlo krásných žen, nesmí chybět velkorysá šatna. I tenhle víceméně funkční prostor je ale zařízený ve stejném stylu s půvabným dotekem glamour.
V kuchyni jsou kromě nových zlatých stropů také nejmodernější spotřebiče značky Viking, vinotéka a maďarský gril – odkaz na kořeny Gaborových. Zcela původní jsou pak kamenné podlahy.
Velkoformátová okna byla zachována stejně jako celoplošné zrcadlové obložení stěn. To umožňuje dennímu světlu i pouštní krajině nejen proniknout dovnitř, ale odrážet se v lesklé ploše, a zaplnit tak celý prostor. Řešení dodává domovu retro atmosféru.
Dům na vyvýšeném pozemku s panoramatickým výhledem na hory disponuje velkým bazénem s mozaikovými dlaždicemi, který zdobí socha v jeho středové ose. Obklopuje ji kamenná terasa s množstvím černobílých lehátek, jež ladí s markýzou na palubě.
Jedním z nepřehlédnutelných prvků koupelny je volně stojící zlatá vana s výhledem na bazén. Není těžké si představit dekadentní večírky, které tu slavné sestry Gaborovy pořádaly pro své početné přátele.
Luxusní soukromé apartmá zdobí unikátní tapeta s florálními motivy a zlatými akcenty. Prostor zahrnuje obývací pokoj a kancelář, šatnu a koupelnu s dvojitým umyvadlem, sprchou a velkou relaxační vanou.
Krytá veranda poskytuje výhled na velký, mozaikou obložený bazén. Původní černo-zlaté ručně vyřezávané dvoukřídlé dveře s iniciálou „M“ jako poctou Magdě jsou v kontrastu se sladkou růžovou současné fasády.

Nezapomenutelná hollywoodská hvězda s maďarskými kořeny Zsa Zsa Gabor byla obdivována nejenom pro herecký talent, ale i kvůli excentrickému stylu, jenž svoji dobu předběhl o desítky let. Extravagancí se dodnes vyznačuje i rezidence, kterou ještě nedávno obývala.

Poté, co filmová diva roku 1941 emigrovala z Budapešti, usadila se v USA. Mimo jiné byla známá svými devíti manželstvími – mezi její partnery patřili například hotelový magnát Conrad N. Hilton, George Sanders anebo Frédéric Prinz von Anhalt, za něhož byla provdána až do své smrti v roce 2016. Proslavila se ale i filmovými rolemi a samozřejmě také okázalým životním stylem a šatníkem.

To vše se pochopitelně promítlo i do všech jejích domovů, ať už stálých, či přechodných.

Dům v Palm Springs v Kalifornii ve čtvrti nazývané Malé Toskánsko, postavený ve stylu Hollywood Regency v roce 1964, vyprojektoval Anthony Galluci, manžel Zsasziny starší sestry Magdy, jež také byla uznávanou herečkou a milovnicí života na vysokých podpatcích.

Magda v něm bydlela až do svého skonu v roce 1997. Posledních třicet let svého života, tedy do roku 2016, tady střídavě pobývala i Zsa Zsa.

Právě na jejich počest má aktuálně tento jednopodlažní cihlový dům se třemi ložnicemi, čtyřmi koupelnami a s obytnou plochou téměř 320 metrů čtverečních fasádu vymalovanou jasnou „barbie“ růžovou – barvou, již obě milovaly.

Současnými majiteli rezidence jsou designérka Tracy Turco s manželem, kteří nemovitost koupili v roce 2020. Následující dva roky strávili její rekonstrukcí, v jejímž průběhu dbali na to, aby zachovali většinu původních kusů nábytku a designových detailů z doby, kdy zde hvězdné sestry žily.

Proto jsou uvnitř nejen růžové koberce a „pink“ skříň, ale také spousta nejrůznějších zrcadel, nábytku a stěn s tapetami v pestrých barvách, z nichž některé přidali i noví majitelé.

Vkus Tracy je totiž velmi blízký stylu Zsa Zsa Gabor, protože také hýří barvami a opulencí. A přestože v průběhu rekonstrukce hodně věcí přibylo, stále jsou tu patrné doteky obou „Gaborek“.

Zachovány zůstaly například i vyřezávané, na zakázku zhotovené vchodové dveře či všechny zrcadlové stěny s vyleptaným „M“, klavír, jídelní stůl, všechny lustry i svícny a různé olejomalby, včetně Magdina portrétu.

Svítidla, zrcadla, a růžový koberec, které jsou v přední růžové místnosti, sem byly přemístěny z původní Magdiny šatny.

Dům, který obě herečky postupně obývaly, se samozřejmě neobejde bez velkorysé šatny a pracovny, disponuje však i krytou verandou, venkovní terasou s ohništěm a mozaikovým bazénem.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Michael Roth pro Top Ten Real Estate Deals