Rezidence pro jedenáct veteránů
Na začátku projektu Moulton Hill House byla zvažována možnost buď úplné demolice, nebo rekonstrukce. Ekonomická analýza sice nebyla pro zachování stávající budovy příznivá, z hlediska životního prostředí se však toto řešení jevilo jako udržitelnější.
Další důležitou charakteristikou použitých materiálů je přítomnost prefabrikovaného betonu na fasádě. Modul, představující důležitý prvek pro označení hlavního vchodu, je vlastně panel, zavěšený na ocelové konstrukci.
Celý dům obklopuje nádherná otevřená zahrada, jejíž promyšlená koncepce evokuje horskou louku s potokem a skalkami. Vše působí lehce a přirozeně, přitom jde o kompletně uměle vytvořený terén.
Majitelé, vášniví sběratelé aut, chtěli hlavně získat velký vnitřní prostor pro vystavení svých miláčků. Pod přístavbou a částí venkovní terasy tak vznikla vskutku velká garáž, kam se pohodlně vešlo všech jedenáct vozů.
Jednotlivé objemy domu jsou vizuálně odlišené barevným dřevěným obložením fasády. Při navrhování nových částí stavby designéři akceptovali i přání zákazníků zahrnout do moderní kompozice ploché střechy.
Přestavba rezidence Moulton Hill House je příkladem toho, jak lze starý dům proměnit v luxusní moderní sídlo s velkorysým prostorem, které respektuje své okolí a nabízí špičkový komfort.
Architekti François Parenteau a Annie Charest ze 1628 inc se rozhodli pozvednout stávající valbovou střechu nad původním objektem, čímž současný obývací pokoj získal na slunnosti a vzdušnosti.
Inspirací pro vizuální řešení projektu byl mimo jiné také fakt, že majitelé mají firmu na výrobu betonových prvků. Do exteriéru i interiéru rezidence proto architekti integrovali originální betonové panely.
Obývací pokoj umístěný v původní části domu je díky úpravě střechy a instalaci velkoformátových oken vzdušný, útulný a elegantní. Jeho součástí je žulou obložený krb a jídelna, jež prostor logicky propojuje s otevřenou kuchyní.
Majitelka rezidence Lisa Stern říká: „Kuchyně je pro mě ústředním bodem domu, který ocením vždy, když tady vítám hosty. Je nejen jedinečně cool, ale zároveň také dokonale funkční.“
Kuchyně, která přes jídelnu přechází v navazující obytný prostor, se vyznačuje až vyzývavou barevností. Zařízení s bílými skříňkami a originálně řešeným ostrůvkem je moderní a dokonale funkční.
Do středového ostrůvku obloženého leštěnou žulou, jenž dominuje kuchyni, je umístěno varné centrum s velkorysou přiznanou digestoří z nerezu.
Stávající budova ze 60. let minulého století měla sice celkem vhodně řešený obytný prostor, ale poněkud zastaralou vizáž. Proto byly některé prvky, například centrální krb, zachovány, ale získaly moderní vzhled.
Použitím robustních materiálů, jako je beton a obkladový kámen, dochází k nenásilnému propojení interiéru s exteriérem i navazující krajinou. Rezidence tak i při zachování moderního vhledu odkazuje k historii.
Rovněž interiér domu byl kompletně přepracován tak, aby odrážel nový přístup k architektuře a estetice. Vstupní hala je prostorná a světlá, s výhledem na okolní krajinu.
Koupelna, kombinující oslnivě bílé skleněné obložení s modrými mozaikovými detaily, odkazuje na hladinu nedalekých jezer, jež je možné spatřit z oken klidové zóny s ložnicemi.
V nové přístavbě architekti k vymezení prostor, jako je například hlavní koupelna, použili mimo jiné také matné skleněné obklady stěn.
Pozvednutím střechy v hlavní a zároveň i původní části domu se podařilo vytvořit odlehčené prostředí. Ke vnímání vzdušnosti tohoto prostoru přispívají rovněž otevřené krovy s přiznanými trámy.
Garáž v suterénu majitelé berou spíše jako výstavní prostor pro efektní sbírku svých veteránů. Je řešená jako muzeum, s efektním osvětlením a otočnou podlahou z epoxidové pryskyřice.
Nový projekt zdvojnásobil původní plochu domu na téměř 600 metrů čtverečních. V hlavní úrovni je nyní jak velká kuchyně, obývací pokoj a jídelna, tak také dvě ložnice pro hosty, koupelny, pracovna a hlavní apartmá. Domácí kino a posilovna jsou umístěny v suterénu spolu s prostorami, určenými pro historická auta.
Do zadní části domu je situována venkovní relaxační zóna. Její součástí je mimo jiné i větší bazén, osazený podvodními reflektory, a terasa určená k posezení. Dále se pozemek volně rozplývá do otevřené louky s divokými, pestře kvetoucími rostlinami.

Dům postavený v šedesátých letech minulého století prošel rozsáhlou rekonstrukcí a dočkal se i velkorysého rozšíření.

Nyní tahle moderní a elegantní rezidence, nacházející se v regionu Eastern Townships v kanadském Quebecu, nabízí komfort svým obyvatelům i reprezentativní prostor unikátní sbírce.

Prvním záměrem majitelů, vášnivých sběratelů, bylo upravit stárnoucí nemovitost tak, aby v ní mohli parkovat a vystavovat sbírku svých jedenácti historických vozidel. Zároveň je ale lákala myšlenka přístavby, jež by dokázala vytvořit menší apartmá.

Tato idea nakonec podnítila jejich vizi zmodernizovat a rozšířit dům tak, aby vyhovoval potřebám komfortního bydlení celé rodiny.

Majitelé projekt zadali architektonické a designérské firmě 1628 inc, jež jej realizovala ve spolupráci s interiérovým designérem Davidem Bettsem.

Architekti společně s designérem předložili majitelům odvážný koncept velkorysé proměny celého objektu. Vnější transformace, vytvořená novým uspořádáním objemů, přidáním velkoformátových oken a kontrastních materiálů, zcela proměnila proporce budovy.

Původně šlo o jednoduchý bungalov na tříhektarovém pozemku uprostřed krásné kopcovité krajiny. Inspirováni moderním stylem však majitelé nakonec souhlasili nejen s velkorysou renovací, ale i s významným rozšířením rezidence.

Součástí rekonstrukce byla například výměna oken, ovšem při současném zachování velké části původního žulového obložení, jež odkazuje k venkovskému stylu.

Pro pokrytí povrchů dodatečně vytvořených objemů byly použity například dřevěné a betonové prvky, díky čemuž projekt nejen kombinuje historizující a moderní styl, ale poskytuje rovněž vizuální harmonii mezi starými a novými materiály a texturami.

Původní prostor budovy se rozvinul do tří vzájemně se prolínajících hmot, uspořádaných kolem nově vzniklého atria. Díky zvýšení stávající valbové střechy získala centrální budova větší vnitřní objem, a vyvážila tak subtilní přístavby.

Toto řešení také výrazně zlepšilo dispoziční kvalitu vnitřních prostor. Komfort bydlení zlepšila rovněž nová velkoformátová okna, vnášející do prostoru mnohem více přirozeného světla.

Nejbližší okolí domu bylo navrženo tak, aby umožnilo přímý vstup do nové garáže v suterénu a usnadnilo i dostupnost obytné části domu. Hlavní vchod současně hraje roli zajímavé dominanty fasády.

Zvýrazňuje jej totiž zavěšený betonový panel s jemnou texturou a jednoduchými liniemi, které dávají tušit vizuální koncept celého domu.

Součástí projektu je i zahrada, která vytváří harmonii mezi domem a okolní krajinou. Je rozdělena do několika zón, určených pro různé aktivity.

V atriu je umístěný bazén s terasou a pergolou, poskytující stín a soukromí, prostor kolem venkovního ohniště slouží k setkávání s rodinou a přáteli.

Za zadní partií domu se rozprostírá kvetoucí louka ohraničená vzrostlými stromy, jež tvoří přirozenou hranici pozemku. Zahrada je vybavena nenápadným osvětlením, které v noci zdůrazňuje krásu domu i krajiny.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Drew Hadley