Historický klenot dánské šlechtičny
Pohádkové Côte d'Azur, Azurové pobřeží, leží na pobřeží Středozemního moře v jižní Francii. Vyhlášenou rekreační destinaci vyhledávají nejen evropské královské rodiny, ale i největší celebrity světového obchodu a showbyznysu.
Pohádkové Côte d'Azur, Azurové pobřeží, leží na pobřeží Středozemního moře v jižní Francii. Vyhlášenou rekreační destinaci vyhledávají nejen evropské královské rodiny, ale i největší celebrity světového obchodu a showbyznysu.
Pečlivě upravený, několikaúrovňový a členitý pozemek zahrnuje nejen svěží trávníky a vzrostlé stromy, ale také krásné zahrady a bazén obklopený skalním masivem.
Letecký pohled představuje sídlo s nezpochybnitelným historickým kouzlem v plné kráse. Vyznění nemovitosti umocňuje okolní příroda, její hodnota pak stoupá i díky hvězdným sousedům.
Hlavní obytné místnosti dominuje nepřehlédnutelný kamenný krb, zapuštěný do masivní stěny. Vzniklou niku zvýrazňuje tmavě natřený prastarý dubový trám. Po obou stranách krbu jsou historizující kamenná sedátka.
Klenutá okna a všudypřítomné kamenné akcenty dodávají vile jedinečný styl. Příjemnou atmosféru interiéru umocňují teplé barvy na stěnách spolu s přírodním dřevem. Na vzácný klavír, umístěný v centru místnosti, hrávala dánská princezna své oblíbené melodie.
Před nechtěnou pozorností okolního světa dům chrání vysoká kamenná zeď. Jediný přístup na pozemek umožňuje masivní kovaná brána.
Střešní terasa s kouzelným výhledem do okolí je díky whirlpoolu místem přímo stvořeným pro odpočinek a relaxaci, kdy si na své přijde nejenom tělo, ale duše.
Starožitné vysoké trámové stropy a majestátní krb dodávají obývacímu pokoji vznešenost, hodnou královských obyvatel. I po letech, kdy princezna opustila tento svět, je tady její přítomnost patrná.
Pohled na dům je oprávněně pohádkový, koneckonců tady přece žila princezna. Z těchto oken se dívala ven, procházela se po terase a v přívětivém stínu kamenného podloubí přijímala své hosty.
V žádném domě nesmí chybět kuchyně a ani tato rezidence není výjimkou. Pravda, paní domu zde mnoho času netrávila, pochoutky připravoval personál, i tak je ale místnost skvěle vybavena a zařízena s vybraným vkusem.
Všechny terasy této velkorysé rezidence nabízejí úchvatné výhledy na Riviéru, zátoku Villefranche a impozantní místní Cap Ferrat nebo vzdálené vrcholky masivu Mercantour, připomínající hradbu.
Protože v celém domě jsou na podlahách chladivé keramické dlažby, je třeba prostory alespoň pocitově zateplit. V jídelně se tohoto úkolu skvěle zhostily vzácné hedvábné koberce.
Denní jídelna je plná přirozeného světla. Paprsky do ní pronikají okny, jež vznikla zasklením původních oblouků jednoho z mnoha podloubí. Starožitný masivní dubový stůl zaujme příjemnou patinou.
V patře určeném pro hosty nejsou jen ložnice, ale i obytné místnosti, nacházející se na otevřeném prostoru. Tady hosté mohou před usnutím ještě posedět a popovídat si.
Rezidence je připravena postarat se o větší počet návštěvníků. Uchystány jsou pro ně čtyři jednoduché ložnice, jež disponují záplavou světla, pronikajícího dovnitř prostřednictvím velkých oken.
Ani koupelny, kterých je v domě celkem šest, nevynikají žádným okázalým přepychem. Všechny jsou zařízeny v zásadě podobně jednoduše, zato dokonale funkčně.
Některé z hostinských ložnic jsou přece jenom vybaveny komfortněji, disponují dokonce i přímým vstupem na vlastní soukromou terasu. Klimatizace zajišťuje příjemný chlad.
V domě jsou i vysloveně skromné pokojíky. Nebývají často obsazovány, snad jen tehdy, pokud do rezidence zavítá naráz opravdu hodně hostů.
Apartmá paní domu je připraveno přijmout významné hosty. Výmalba jemně pastelovým meruňkovým odstínem ladí s hedvábnými koberci na podlaze. Součástí je i koupelna a pochopitelně soukromá terasa s výhledem na moře.
Milovníci romantismu pookřejí při pohledu na „zříceninu“, jež není důsledkem nekvalitní péče o dům, ale záměrně realizovanou raritou. Součástí věrohodné kulisy je i tajemná věž a dvě brány s padacími vraty.
Důležitou roli hraje exteriér sídla, kde se podle očekávání bude odehrávat většina společenského života obyvatel a jejich hostů. Na nádvoří před domem se mohou těšit především z bohatě zelené zahrady.
Zázemí pro bazén je rafinovaně skryto, aby nic nerušilo divoký dojem této zóny, ale uvnitř je vše připraveno poskytnout hostům maximální komfort, a to včetně plně vybavené kuchyně.
Rezidence zaujme svým přirozeným komfortem a přiměřenou okázalostí. Navržena je podobně jako spousta místních soukromých vil ve stylu vycházejícím ze středomořské architektury.
Na jedné z teras, krytých přírodním skaliskem, je jedinečně navržený bazén, který působí dojmem, že je vysekán přímo do skály. Finální vyznění této partie pozemku umocňují kamenná dlažba a strohá zeleň.
Jedinečná rezidence pochází z 20. let minulého století, majestátní panský dům je integrovaný do kamenných zdí původní pevnosti. Ohromující vila poskytuje maximální soukromí a bezpečí.
Asi polovina světových superjachet navštíví každé léto pobřeží Středozemního moře. S více než 310 slunečnými dny v roce, 71 mílemi pobřeží a pláží je domovem 18 golfových hřišť a více než tří tisíc restaurací.
Z teras je výhled na panorama francouzské Riviéry, která láká jachty z celého světa. Pokud se majitelům nebude chtít na pláž, mohou odpočívat ve vířivce na střeše či u bazénu.
Oblast Côte d´Azur je jedinečná nejen svou historií, ale i polohou. Od pobřeží Středozemního moře se region zvedá až k vrcholkům masivu Mercantour ve stejnojmenném národním parku.
Côte d’Azur je jednou z nejžádanějších destinací pro ty, kdo hledají luxus, slunce a kulturu. Dodnes je domovem mnoha královských rodin, celebrit a umělců, kteří tu mají své rezidence, nebo sem jezdí jen odpočívat.

Dlouholetým domovem princezny Margaret byla romantická vila, respektive pevnost na Côte d’Azur s výhledem na francouzskou Riviéru, jednu z nejluxusnějších pobřežních oblastí Evropy, a na panorama Provensálských Alp na obzoru.

Vila La Carriere, klenot středomořské architektury, patřila Margaret Dánské, sestřenici zesnulé královny Alžběty II., a jejímu choti, princi Renému Bourbon-Parmskému.

Princezna tady pobývala po většinu života až do své smrti v roce 1992. Pohádková rezidence, situovaná na sluncem zalitém Azurové pobřeží, nabízí kombinaci klasického a moderního luxusu v srdci jedné z nejprestižnějších oblastí světa.

Navzdory svému historizujícímu vzhledu však není skutečným středověkým sídlem, ale pochází ze dvacátých let minulého století. Vila představuje dokonalou kombinaci rustikálního kouzla a soudobého komfortu, s důrazem na maximální soukromí a bezpečnost.

Zajímavá je však rovněž díky svému jedinečnému architektonickému řešení. Oblouková okna a kamenné akcenty jí dodávají nezapomenutelný charakteristický styl.

Pět ložnic a šest koupelen poskytuje rodině i jejím hostům dostatek prostoru – velkorysá kuchyně a nádherná formální jídelna jsou ideální pro pořádání společenských akcí, své urozené obyvatele nezapře ani obývací pokoj s krbem a vysokými trámovými stropy.

Ze střešní terasy s jacuzzi je nádherný výhled na záliv Villefranche, poloostrov Cap Ferrat a okolní pevnosti. Na pozemku však nechybí ani tradiční bazén, obklopený skalním masivem, a samostatné studio.

Okolí domu zdobí krásné zahrady, zelené travnaté plochy, vzrostlé stromy a soukromá zřícenina.

Sídlo, mezi jehož slavné sousedy patří mimo jiné například Bill Gates, Elton John či Bono, se nachází v malebném městečku Villefranche-sur-Mer, které je ukryto mezi Nice a Monaco.

Kromě slunečných pláží a tyrkysových vod je nádherná destinace vyhlášená rovněž svým dobře zachovaným historickým centrem a bohatou uměleckou scénou, nabízí řadu galerií, muzea a nesčetné kulturní akce. Mezinárodní letiště je odtud vzdáleno pouhých patnáct minut autem.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Profimedia Images

PRINCEZNA MARGARET (Margrethe Françoise Louise Marie Helene; 17. září 1895–18. září 1992) byla pátým dítětem a jedinou dcerou prince Valdemara Dánského a jeho manželky, princezny Marie Orleánské.

Provdala se za prince Reného Bourbon-Parmského, s nímž měla čtyři děti. Pár bydlel převážně ve Francii, ale během druhé světové války musel uprchnout před nacisty do Portugalska a dále do New Yorku, kde se celá rodina živila běžnými občanskými pracemi. Po válce se princezna s rodinou vrátila zpět do Paříže, kde žila do své smrti.