Víc než jen padesát odstínů antracitu
Venkovní křeslo Tosca od značky Tribu má výplet z designově zajímavého pásového materiálu. Palmy lemující skleněnou zábranu vytvářejí celkem věrnou iluzi přímořského letoviska.
Nad nočním stolkem je umístěna dřevěná závěsná lampa Chimes Tall od skandinávského výrobce Umage. Její neotřelé stínidlo je tou pravou korunou celého klidového zázemí.
Betonové samonosné schodiště působí přes svou váhu lehce a křehce, a to i díky skleněnému zábradlí bez viditelného madla. Přiznanou šedou barvou stavební prvek zapadá do daného barevného schématu.
Osobitý interiér dvoupatrového penthousu byl studiem Destilat majitelům a jejich životnímu stylu doslova ušitý na míru. Za pozornost stojí například klimatizovaná vinotéka, tvořící předěl spodní části bytu a schodiště.
Kolem jídelního stolu stojí rozestavěno osm židlí TFT Home od Ventis, čalouněných trendy buklé tkaninou. Jejich jemně zelenkavý odstín je jednou z mála barevných odchylek v tomto minimalistickém interiéru.
Dominantou a zároveň také výrazným architektonickým prvkem a dominantou obýváku je oboustranný krb s knihovnou. Přirozeně odděluje klubovou část místnosti od té společenské s jídelnou.
Odpočinkové zákoutí naproti kuchyňskému ostrovu je vybaveno dvěma křesly Nuez Lounge BIO BU2743 od designérky Patricie Urquioly. Sedák s vysokým opěradlem je tvořen bio termopolymerem a pevnou skořepinou.
V penthousu lze na každém kroku narazit na menší či větší solitér užitého designu. Výjimkou není ani dětský pokoj se zmenšenou verzí ikonické stoličky Eames Elephant, navržené roku 1945 pro značku Vitra.
Domácí kancelář v podobě pracovního zákoutí je zcela záměrně potlačena. Puristický stůl s kůží čalouněnou židlí stojí vedle otevřené knihovny, jež je součástí krbového prostorového předělu.
V koupelně u hlavní ložnice nelze přehlédnout velkolepé podsvícené kruhové zrcadlo. Intenzitu osvětlení není problém přizpůsobit momentální potřebě a náladě. Vybavení doplňuje sprchový, respektive parní box.
Kuchyňský nábytek je řešený tak, aby pracovní místo nerušilo celkově poklidný ráz místnosti. Dveře bez madel proto tvoří jednu souvislou plochu, dvířka se otevírají jen dotykem. Pracovní desce dominuje stojánková tlaková baterie Franke KWC Eve.
Kuchyňský ostrov má desku z technického kamene, jehož výhodou je minimální nasákavost a velká mechanická odolnost i v poměrně malé tloušťce. Boduje také barevnou stálostí.
Koupelně vévodí velká solitérní vana s elegantní baterií Grohe, instalovanou do podlahy. Na stěně s velkoformátovými obklady s dekorem mramoru je instalován nenápadný černý ohřívač ručníků.
Jednou z mála skutečně samostatných místností je ložnice, volně propojená se šatnou. Rovněž v tomto prostoru je dodržena daná barevná kompozice antracitové a zelenkavé.
V šatně sousedící s ložnicí zaujme zajímavý kus nábytku – prádelník s oblými rohy má vrchní desku potaženou měkkou šedou kůží. Řešení je efektní i praktické zároveň.

Exkluzivní realizace vznikla na základě návrhu studia Destilat, jež se specializuje na interiérový a nábytkový design.

Unikátní vzhled interiéru je založen na kombinaci několika variet jediné majestátní antracitové barvy, objevující se v různých nuancích v závislosti na vlastnostech použitého materiálu, místě a funkci jeho použití.

Tato barva – jako vždy – rovněž tady působí elegantně a moderně, nikoliv však monotónně. Naopak, její jemné odstíny dodávají otevřenému obytnému prostoru sice poklidnou, ale plastickou atmosféru.

Apartmá s půdorysem protáhlého obdélníku a otevřeným plánem těží z prostorových struktur, přecházejících plynule jedna v druhou, které pokračují až na terasy po obou dlouhých stranách apartmánu.

V interiéru nejsou, až na výjimky ložnic, žádné příčky – obytná plocha je zónována objektovým nábytkem, který skrývá spoustu možností ukládání. Každý pokoj má pak samostatný východ na terasu.

Dominantou velkorysého obývacího pokoje je otevřený krb, jenž současně funguje jako prostorový předěl. V zadní části jsou police, které slouží i jako knihovna v pracovním koutu.

Úkol vytvořit jakousi hranici mezi obytnou a kuchyňskou zónou připadl schodišti vedoucímu do horního patra, za nímž stojí prosklená vinotéka. Elegantní kuchyňská sestava působí nenápadně a v době, kdy není používána, svým designem dokonale splývá s obývákem.

Do přísného barevného konceptu ideálně zapadají všechna kování, provedená v kontrastním teple červeném bronzu a v sytém odstínu šedé.

Vedle hlavní ložnice je navazující koupelna, zařízená solitérní vanou a efektně podsvícenými zrcadly. Součástí soukromé zóny apartmá je rovněž prostorná šatna.

Také tady přitahují pohledy pozorovatele atraktivní kusy nábytku se zaoblenými rohy a ručně šité čalounění z nejjemnější kůže.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Jürgen Grünwald

KONTAKTY

DESTILAT DESIGN STUDIO, Laimgrubengasse 4/8, A-1060 Vídeň, Tel.: ATU 64692559, www.destilat.at

FOCUS (závěsné krby), SEMACO CZ s.r.o.

Holečkova 103/31 150 00 Praha 5 – Smíchov, tel.: +420 770 684 112, www.krbyfocus.cz

DECEUNINCK (okenní profily, posuvné dveře), Tuřanka 1519/115a, Slatina, tel.: 547 427 777, www.deceuninck.cz

MIELE (špičkové domácí spotřebiče), Spielberk Office Centre, Holandská 4, Brno, tel.: 543 553 111-3, www.miele.cz

DESIGN BATH (luxusní koupelny pro náročné), Komunardů 894/32, Praha 7 – Holešovice, tel.: 734 515 544, www.designbath.cz