Rezidence, která se dotýkala hvězd
Kalifornská rezidence byla postavena ve třicátých letech minulého století podle návrhu Wallace Neffa pro Fredrica Marche a jeho ženu Florence Eldridge. Od té doby dům prošel několika velkorysými rekonstrukcemi, jeho duch však v kamenných zdech dlí napořád.
Vedle bazénu je prostorná letní kuchyně s elegantním obývákem. Otevíratelná posuvná okna propojují interiér se zahradou. Veškeré zařízení včetně sedacího nábytku a podlahy odpovídá nárokům provozu poblíž velkorysého bazénu.
Nejkrásnější místností v domě je formální obývací pokoj, zařízený s lehkostí a vkusem. Střídá se tu historizující nábytek se současným designem a moderním uměním. Jeho dominantou je krb, obložený bílým mramorem.
Apartmá pro hosty, které je v patře servisního domu při tenisovém kurtu, poskytuje obyvatelům dokonalé soukromí. Díky tomu, že v něm nechybí menší kuchyně s jídelnou a obývákem, lze tu pobývat nezávisle na provozu hlavní budovy.
V horním patře si hvězdní majitelé nechali vybudovat pracovnu a zasedací kout, místnost slouží i k formálnějším setkáním. Za pozornost stojí otevřený krov, vymalovaný oslnivě bílou barvou.
Hlavní obytná místnost má velkorysá prosklená okna, vedoucí do krásné zahrady. Propojení exteriéru s interiérem je pro kalifornské domy typické. Za okny se nachází jedna z teras, oblíbená pro dostatek stínu, jenž během dne poskytuje.
Jako letní obývák funguje prostorná a komfortně zařízená místnost v suterénu domu, jež přímo sousedí s bazénem. Místo bývalo útočištěm hostů při zahradních slavnostech.
V jednoduše zařízené jídelně je dostatek místa pro větší skupiny, k masivnímu dřevěnému stolu se pohodlně usadí až dvacet hostů. Podlahová krytina, realizovaná s pomocí rustikálních dřevěných prken, evokuje náladu selské usedlosti.
V kuchyni je vizuálně efektní podlaha poskládaná ze čtvercových černých a bílých dlaždic. Díky podlahovému topení není nutné se obávat ani chladných dnů, kterých je však v Kalifornii skutečně jen pár do roka.
Kuchyně, vybavená špičkovými vestavnými spotřebiči a elegantními pracovními deskami z bílého mramoru, je plně funkční a slouží i ke všednímu stolování. Ani tady nechybí jedem z mnoha krbů, které jsou v domě na každém kroku.
V originálně řešené moderní šatně je místo klasické skříně otočný stojan na oblečení, široký údajně jako kmen sekvoje. Do stěn jsou zapuštěny úložné prostory z mahagonového dřeva, centrální prádelník zaujme deskou, pokrytou jemnou kůží.
Bar opravdu stojí za pozornost. Za tradičním pultem s jednoduchými industriálními stoličkami se nachází velkorysá vinotéka. Tekuté poklady jsou bezpečně uskladněny v klimatizovaném prostoru, který chrání skleněné dveře.
V blízkosti hlavní ložnice je plně vybavená posilovna. Pocitový komfort při náročném cvičení dodávají nejen velkorysá okna, ale zejména klimatizovaný a kyslíkem obohacený vzduch, přispívající k lepší práci svalů.
Místnost, zařízená na výslovné přání Pitta a Aniston, slouží jako malé soukromé kino s perfektní akustikou, o níž se postará měkké čalouněné obložení stěn se sametovým povrchem. Pokoj zároveň funguje jako takzvaný koňakový salonek.
Vedle tenisových kurtů se nachází servisní budova, poskytující zázemí hráčům. V patře je potom umístěno prostorné a komfortně zařízené apartmá pro hosty.
Dům u kurtů je na rozdíl od hlavního domu celý moderní a velkoryse prosklený. Po celé jeho šířce jsou velkoformátová okna, umožňující otevření dokořán a přímý vystup na úzkou terasu.
Každá z pěti ložnic v rezidenci je zařízena v jiném stylu. Této místnosti vládne bílá barva, doplněná tyrkysovými tóny, pozornost si určitě zaslouží zajímavě koncipovaná podlaha.
Dům oplývající francouzským šarmem má na pozemku řadu příjemných míst nejen k posezení – například ve stínu vzrostlého stromu na kamenné terase vzniklo místo pro venkovní stolování.
Navzdory úpravám si rezidence o značné rozloze stále v jemných detailech zachovává část kouzla a integrity minulé éry. Na pozemku je několik různě velkých teras k různému využití.
Sídlo se nachází v exkluzivní části Beverly Hills, takže prostorný obdélníkový bazén je tady doslova nezbytností. Výhodou jsou vzrostlé stromy a keře, jež jej lemují, a zaručují tak potřebné soukromí.
Oproti původnímu projektu z roku 1934 přibyl na pozemku tenisový kurt se servisním domem a apartmá pro hosty. Také soukromí v tomto prostoru zaručuje vzrostlá zeleň.
Pozemek je hustě zarostlý, což přináší řadu výhod – keře a stromy stíní, zabezpečují soukromí obyvatel domu a jejich hostů, navíc zahradu přirozeně rozčleňují do jednotlivých zón.
Rozsáhlá rekonstrukce domu zabrala hvězdným manželům spoustu času, k užívání byl dům připraven až po dlouhých třech letech. Je smutným faktem, že pár si ho naplno užíval v podstatě pouhé dva roky.

Před dvaceti lety byli Jennifer Aniston a Brad Pitt nejoblíbenějším párem showbyznysu. V roce 2001 si spolu koupili rezidenci, kterou užívali pouhých pět let, než se rozešli a opustili ji. Dům s pěti ložnicemi a spoustou koupelen však stále nese jejich otisk.

Brad Pitt a Jennifer Aniston udělali radost fanouškům po celém světě, když oznámili, že jsou po necelých patnácti letech od rozvodu zase přáteli. Bohužel se však nepotvrdily zvěsti, že by spolu znovu tvořili pár.

Nicméně vila, ve které žili jako manželé a prodali ji hned po rozvodu v roce 2006, je znovu na trhu a pro zájemce, jenž disponuje volnou téměř miliardou korun, je ihned k mání.

Sídlo o rozloze jedenáct set čtverečních metrů bylo postaveno v roce 1934 podle původního návrhu architekta Wallace Neffa pro herce Fredrica Marche, jednu z prvních filmových hvězd, jež se usadila právě v Beverly Hills.

Přitom dnes je v téhle exkluzivní lokalitě snad nejhustější koncentrace celebrit, vycházejících i pohasínajících hvězd a lidí působících ve filmovém průmyslu vůbec.

March byl ve své době stejně velkou hvězdou, jako jsou dnes Aniston a Pitt, jeho dvaapadesátiletá kariéra zahrnovala přes sto filmů včetně klasik jako Nejlepší léta našeho života nebo Dr. Jekyll a pan Hyde.

Pozemek má rozlohu téměř 3300 metrů čtverečních a nádherná romantická vila, která je na něm umístěna, je postavena v nezaměnitelném normandském stylu, jenž zůstal i přes několikeré přestavby víceméně zachován.

Samozřejmě že dnes je rezidence obklopena vším nezbytným pro pohádkový život – kouzelným bazénem, tenisovým kurtem a samostatným domem pro hosty.

Podle agentury Top Ten Real Estate Deals věnovali Brad a Jennifer rekonstrukci této historické nemovitosti tři roky, během nichž vyměnili podlahy v kuchyni za temperované mramorové dlažby, nechali nainstalovat tolik potřebný bar a vlastní projekční místnost, kterou jako filmoví herci často a rádi využívali.

Po dokončení prací si dům z pohledu obytného komfortu a luxusu v ničem nezadal s nemovitostmi dalších slavných sousedů, například Dannyho de Vita.

Stavba se třinácti koupelnami a pěti ložnicemi je promyšleně uspořádána tak, aby poskytovala komfort pro bydlení opravdu náročných uživatelů.

Vedle hlavní ložnice je umístěna soukromá tělocvična, perfektně vybavená posilovacími i kardio stroji, v rámci rekonstrukce Brad a Jen nechali nově vybudovat také tenisový kurt s vlastním zázemím v přízemí a apartmá pro hosty v patře.

Na terase pod domem, odstíněný perfektně střiženým živým plotem, se ukrývá nádherný bazén. Kolem něj jsou rozestavěna lehátka, která – doplněná o nezbytné slunečníky– lákají k posezení s vychlazeným drinkem.

Na dosah je i letní jídelna na terase, jež je díky milosrdnému stínu, který patří ve slunné Kalifornii k zásadním podmínkám pobytu venku, místem jako stvořeným k večernímu grilování i venkovní zábavě.

Obývací pokoj a bar v přízemí díky propojení s terasou umožňují přímý přístup k bazénu. Také tato zóna nabízí spoustu pohovek, útulná křesla a supermoderní elektroniku, to vše jako stvořené pro příjemně uvolněné večírky.

K dispozici je tu rovněž druhý formálnější obývací pokoj s klasickými dřevěnými podlahami a oslnivě bíle lakovaným kazetovým obložením stěn, které skvěle doplňuje masivní mramorový krb.

Díky velkoformátovým oknům, poskytujícím romantické výhledy do až venkovsky řešené zahrady, je prostor útulný, světlý a vzdušný.

Až překvapivě tradičně řešená kuchyně má, jak už bylo řečeno, vyhřívané mramorové podlahy a stěny obložené jednoduchými bílými keramickými prvky. S nimi ladí luxusní pracovní desky z čistě bílého mramoru.

Na kuchyni přímo navazuje formální jídelna, která pojme až dvacet hostů. Také tato místnost má bílé stěny, ale tentokrát tmavě dřevěné podlahy, hlavní kouzlo jí však dodává masivní leštěný dubový jídelní stůl a příjemný fialový hedvábný koberec.

Hollywoodský pár si do domu nechal vestavět i vlastní projekční místnost. Můžeme jen spekulovat, zda tímto způsobem doháněli sledování jednotlivých epizod seriálu Přátelé nebo některého z nových Bradových filmů.

Se sametovým obložením na stěně, přiznanými dřevěnými trámy na stropech a barevnou paletou tlumených odstínů červené a zelené patří tato místnost mezi ty nejpříjemnější v celém domě.

Domácí bar s lesklou plochou, lemovanou čtyřmi koženými židličkami, by určitě mohl ledacos vyprávět. Je kompletně vybaven vším, co by i hodně nároční hosté mohli během večírku potřebovat, včetně impozantní vinotéky v pozadí.

Nicméně hvězdní manželé nemysleli pouze na zábavu, proto si nezapomněli pořídit také pracovnu. Její moderně vybavený prostor nabízí výhled na kaňon a navazující malebný pozemek.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Tyler Hogan

KONTAKTY

TOP TEN REAL ESTATE DEALS (realití kancelář), Pompano Beach, Florida, USA, tel.: +1 954-544-0526, www.toptenrealestatedeals.com

HOME STYLE (luxusní nábytek), Vinohradská 34/30, Praha 2 – Vinohrady, tel.: 777 004 637, www.homestyle.cz

DESIGNBATH (luxusní koupelny pro náročné), Komunardů 32, areál Holport, Praha 7 – Holešovice, tel.: 222 984 951, www.designbath.cz

GRANIT HOLEC (obklady, dlažby objekty z přírodního kamene), Chelčického 2292, Kroměříž, tel.: 634 342 017, www.granitholec

DECEUNINCK (prosklené posuvné systémy, velkoformátová okna a dveře),

Tuřanka 1519/115a, tel.: 547 427 777, www.deceuninck.cz