Jednoduchost v čisté podobě
Do designové hry funkčních struktur se zapojují rovněž konstrukční prvky. Příkladem může být odlehčené páteřní schodiště, jehož dřevěné stupně se vizuálně vznášejí v prostoru.
Pečlivý výběr struktur a materiálů se projevil ve zúžené paletě aplikovaných barev. Velkou měrou se v rámci interiérů prosazuje především příjemný dekor světlého dubu, který byl použit na podlahách i nábytkových prvcích.
Kuchyňskou část otevřené společenské zóny, situované do nejnižší obytné úrovně, vymezuje rastrovaný strop obložený dřevem. Proteplující materiál funguje jako kontrast ke striktní šedi skříněk a žulové plochy ostrůvku.
Při stolování je možné se kochat pohledem na působivou dekorativní stěnu s kamenným obkladem, která rezidenci Springbok odděluje od sousedního pozemku a zajišťuje uživatelům luxusní vily potřebné soukromí.
Striktní horizontální linie dřevěných prvků odpovídají nastolenému minimalistickému stylu interiéru a jsou zdrojem příjemné dynamiky daného prostoru. Stejný efekt má střídmá barevnost s tmavými akcenty.
Dokonale promyšlená koncepce prozrazuje inspiraci japonským stylem designu, který vyústil v rovnováhou a koexistenci protikladů – pevných a prázdných, pozitivních a negativních, černé a bílé – v duchu filozofie jin a jang.
Některé volně stojící nábytkové kusy, jako například konferenční a odkládací stolek, byly vyrobeny na zakázku. Jejich topy představují vodorovnou variantu mřížových dřevěných zástěn, jež se vyskytují v dalším prostoru.
Úkolem vzdušných posuvných a kyvných dřevěných zástěn v japonském stylu je poskytnout interiérům potřebnou variabilitu multifunkčního uspořádání – otevírají a zavírají prostory a umožňují rozšiřování a zmenšování funkčních zón, jimž podle aktuální potřeby dodávají expanzivní nebo intimní charakter.
Také zděná polopříčka s integrovaným oboustranným krbem, stylově obloženým prvky ze španělského mramoru Nero Marquina, funguje jako zónový předěl. Zajímavým detailem je rýhování omítky, umožňující světlu sehrát aktivní roli při vytváření plasticity prostoru.
Na trojrozměrnost vsadili návrháři z OKHA také v případě na zakázku vyrobených vstupních dveří. Zaujmou svým strukturálním pojetím, založeným na kombinaci řady vystupujících a zapuštěných panelů.
Speciálně navržený koberec v obývacím pokoji je dalším příkladem důrazu na detail. Stejně jako design konferenčního stolku má silný lineární základ proložený náhodnými prvky, vyjádřenými nikoli barvou, ale pouze různými výškami vlasu. Do koncepce zapadají rovněž otočná křesla GTA.
Díky uměleckým plátnům se interiér ložnice sice poněkud vymyká z nastoleného jednoduchého barevného schématu, ovšem stále zachovává ráz minimalistického stylu.
Navazující koupelny jsou od ložnic v případě odděleny dřevěnými rastrovanými panely, posuvnými do stěnového pouzdra. Součástí této klidové zóny je rovněž řada vestavěných skříní za postelovým čelem.
Ač rozdílně barevně pojaty, co do stylu jsou koupelny v podstatě totožné. Jejich finální vzhled vychází z kontrastu chladných a hřejivých materiálů, tedy mramoru, betonové stěrky a světlého dubového dřeva, jenž se prolíná napříč prostory celé rozlehlé rezidence.
Horizontální a vertikální geometrické linie se z exteriéru s úspěchem propisují do interiérů, a tedy rovněž do hygienické zóny. Odrážejí se i v podobě funkčních předmětů, jako jsou vany, umyvadla a předělové dřevěné panely. Velkorysým prosklením fasády proniká dovnitř záplava denního světla.
Tvůrci studia OKHA preferují luxus, vycházející z jednoduchosti podtržené precizním řemeslným zpracováním veškerého – převážně na míru vyrobeného – mobiliáře. Více než nábytek jsou to však sjednocující instalace, jednoznačně definující celou místnost.
Intimitu bohatě prosklenému obytnému prostoru rezidence Springbok zajišťuje vysoká zeď, obložená přírodním kamenem. Úzký pruh zeleně, přístupný posuvnými stěnami, je pro obyvatele vily vítaným osvěžením.
Exkluzivita interiérů, vytvořených ostřílenými designéry, spočívá v použití přírodních materiálů. OKHA spolupracuje s nejlepšími jihoafrickými umělci a řemeslníky, kteří navrhují a vyrábějí zejména limitované série a nadčasové originály.

Charakter vnitřního prostoru rezidence, za jehož podobou stojí studio OKHA, je výsledkem uplatnění myšlenky „pomalého času“.

Tvůrci v rámci této filozofie důsledně omezili množství detailů a barevnost interiéru tak, aby se v rámci výsledného rafinovaného minimalismu mohlo na maximum uplatnit vnější prostředí, pronikající dovnitř masivními prosklenými plochami.

Z ulice působí objekt nenápadně a skromně, kolemjdoucí zaznamenají jen o málo více než dřevěný plot.

Po vstupu do obytného prostoru se však příchozímu odhalí nečekaně efektní panoramata, směřující k oceánu a konturám Kapského Města, zprostředkovaná velkoformátovými okny a posuvnými dveřmi, jež stojí i za záplavou přirozeného světla pronikajícího dovnitř.

Minimalistický přístup, který společnost pro interiérový design zaujala k tomuto domu na svazích Stolové hory, má v mnoha ohledech co dočinění právě s výhledy na Green Point a Sea Point.

Adam Court z OKHA charakterizuje dualitu, která definuje charakter rezidence, takto: „Můžete odtud vidět celé město, a přesto jste od něj daleko, jste s ním spojeni, ale zároveň od něj i odděleni,“ říká.

Dosaženému výsledku nahrává rovněž omezená paleta barev a vnitřních povrchových úprav, konzistentních v celém domě. Zatímco stěny jsou bílé, na podlahy, skříňky a posuvné i pevné stěny v podobě jakýchsi paravánů byl použit světlý dub.

Kromě dřeva zaznívá v celkové materiálové symfonii rovněž tón kamene, jako je španělský mramor Nero Marquina kolem krbu, nebo voskovaná ocel. Cílem týmu designérů bylo co nejvíce zachovat jejich určitou syrovost a přirozenost.

Nic není leštěno ani jinak zpracováno, všechno má velmi přirozený organický filtr. Takové texturované povrchy totiž lépe absorbují a změkčují bohaté denní světlo, vnitřní prostor krásně modelují a přispívají k vytvoření uklidňující atmosféry v jeho rámci.

Je to právě tento druh bohatství, jež i přes svou zdánlivou zdrženlivost a purismus stojí za finálním klidným luxusem minimalismu, jenž tak nikdy nezevšední.

TEEXT: Alena Müllerová, FOTO: OKHA Design Studio

Kontakty

OKHA DESIGN STUDIO (návrhy a vybavení luxusních interiérů), 109 Hatfield St. Gardens, Kapské Město, Jihoafrická republika, tel.:

+27 21 461 7233, www.okha.com

PROCERAM (vybavení koupelen, kuchyní, interiérový nábytek), Jateční 862/32, Plzeň, tel.: 373 034 241, shop@proceram.cz

NEW LIVING CENTER (centrum bydlení), Šafránkova 1238, Praha 5, tel.:

734 421 720, www.newlivingcenter.cz

PRAŽSKÝ KÁMEN (dodavatel a zpracovatel kamene), Sluštice 17, tel.:

323 605 758, www.prazskykamen.cz