Místo, kde se schovával jeden z největších filmových drsňáků
Při celkové mnohamilionové výši investice, vložené do rekonstrukce monumentální vily jejím posledním majitelem, možná mnohé výsledná podoba interiérů překvapí svou strohostí, zjemněnou pouze dekorem dřeva.
Výsledný efekt jedné ze dvou hlavních koupelen pramení z výsostné role bílé barvy, jež byla použita nejen ve formě sanity. Převládající monochromatičnost prostoru rozbíjejí pouze letmé doteky dřeva.
Kontrastem, umocňujícím finální vyznění jinak střídmě barevné koupelny, jsou výrazné černé armatury, jež patří v současnosti k využívaným trendům i u nás. Po očistě lze relaxovat na přilehlé terase.
Skutečně na minimum, zejména co do forem, je zredukováno vybavení hygienické zóny. Celkovou striktnost ostrých geometrických linií změkčují pouze jednotlivé prvky s dřevodekorem či některou z hřejivých barev.
Přestože odborníci televizi v ložnici výrazně nedoporučují, protože má nesporně celou řadu negativních vlivů na zdraví člověka, tady je symbolem nezbytného komfortu.
Černé koupelnové baterie a další akcenty v této kontrastní barvě zdůrazňují minimalistický styl, nastolený jak v koupelnách, tak v celém interiéru hvězdné rezidence.
K výhodám moderní koncepce amerického rezidenčního bydlení patří, a to nejen v luxusních objektech skutečnost, že každá z ložnic obvykle disponuje vlastní koupelnou. Řešení zvyšuje uživatelský komfort a přispívá k osobní intimitě.
Popravdě, nejen interiéry pětipokojové přímořské nemovitosti jsou na hony vzdáleny původní podobě chaty, do níž se v sedmdesátých letech herecký pár přestěhoval.
Rovněž v klidové zóně v McQueenově bývalém letním sídle v Malibu je dodrženo schéma, založené na kombinaci bílé barvy a světlého dřevodekoru. Do dané škály dokonale zapadá také béžový koberec.
K příjemnému vstávání i uléhání přispívá nejen zvolená uklidňující barevná paleta, ale také možnost propojení ložnice s navazující venkovní terasou s posezením.
Vysokému obytnému standardu, který rezidence získala díky mnohamilionové rekonstrukci, odpovídají samozřejmě i koupelny, kterých je v sídle celkem pět. Jejich vybavení evokuje lázeňský komfort.
Zajímavým počinem je určitě kulatá vana integrovaná do kabinetu z odolného dřeva. Stejný styl byl zvolen i pro ztvárnění stěn, jež pokrývají obklady tvořené úzkými lamelami.
Pohovka a křesla vykazují znaky signifikantní spíše pro skandinávský styl. Zaujmou dřevěnou konstrukcí, nesoucí pohodlné čalouněné polštáře. Cíleně omezenou barevnou škálu doplňuje svěží zeleň rostlin.
Nastolenou charakteristiku barevné škály dodrželi tvůrci rovněž ve špičkově vybavené kuchyni. Dlouhý ostrůvek s velkorysou ohraničenou pracovní plochou funguje jako optický předěl propojeného interiéru.
Jídelna je sice faktickou součástí multufunkčního prostoru s krbem, opticky je ovšem přece jenom separována umístěním na malé galerii nad zónou s pohovkou a křesly.
Obytnou plochu rozšiřuje možnost otevřít dispozici s pomocí posuvných stěn na navazující venkovní terasu s pohodlnými lehátky a s posezením. Pohledy odtud si vychutnával i ikonický filmový herec.
Součástí propojené otevřené dispozice jsou kuchyně a jídelna. I když základní charakteristika sídel typických pro Kalifornii zůstala zachována, nábytek byl vybírán tak, aby byl oproti zaužívané tradici subtilní a odlehčený.
Společenská zóna, zaujímající plochu celého jednoho podlaží, je pojatá především jako místo pro společenský život. Jednoduchý mobiliář v kombinaci dřevodekoru a bílých tónů dodává prostoru potřebnou vzdušnost.
Nádherné scenérie v podobě výhledů z útesu na mořskou, hladinu čeřenou vánkem, se díky velkorysému prosklení fasády stávají nedílnou součástí minimalisticky pojatých interiérů.
Zásadním dekorativním vjemem v bíle vymalovaných interiérech luxusní vily, které se zdánlivě vznášejí nad zemí, je ohromující panoramatický výhled na pláž Broach a Point Dume, dostupný ze všech obytných prostor.
Zvnějšku už rezidence ničím nepřipomíná místo, kam filmový hvězdný pár utíkal před hektikou Hollywoodu. V zájmu vlastního klidu Steve údajně zrušil i doručování veškerých zásilek a poštovní schránku hodil do Pacifiku.
Oblast známá jako Trancas byla kdysi jen oblíbenou destinací surfařů, v té době měla jen dvě čerpací stanice, jeden supermarket a bar. Dnes je luxusním střediskem, kde se o nemovitosti doslova perou bohatí investoři napříč obory.
Atmosféru této ložnice umocňuje panoramatický výhled shodný s tím, který se otevírá o patro níže ve společenské zóně. Romantické stmívání nad modrým zálivem je dokonalou kulisou odpočinkových večerních a nočních chvil.
Do horní klidové zóny vede široké schodiště kompletně obložené dřevem, a to včetně nosné stěny, do níž jsou instalovaná bodová svítidla. Zajišťují lepší orientaci v prostoru, a tedy také bezpečnost pohybu.
Steve se v Malibu kromě procházek a pozorování oceánu oddával i své motoristické vášni. V původní garáži pro tři auta stávaly jeho Jaguar XKSS (The Green Rat), Porsche 911 a oblíbený motocykl Matisse.
Část venkovní terasy, jež po otevření proskleného posuvného systému násobí plochu společenské zóny, je zastíněna mohutným střešním přesahem, do jehož stropu jsou integrována bodová svítidla.
Hlavní vstup do vily z uliční fronty je vskutku nenápadný, málokdo by za jednoduchými prosklenými dveřmi hledal rozlehlou rezidenci dokonale poplatnou modernistické estetice.
Sice nenápadnou, ale pro soukromí rozhodující výhodou sídla na vysokém útesu je skryté schodiště vedoucí přímo na pláž. Po ní se Steve s manželkou každé odpoledne procházeli, nepoznaní a nerušeni. Herec tomu rád říkal život v domácí blaženosti.
Vybočením z nastoleného tvarosloví je rovněž oválná samostatně stojící vana, jež svými příjemně zaoblenými křivkami a nesporným půvabem vnáší do jinak přísné koupelny potřebnou protiváhu. Stejný efekt přináší i umělecké plátno na stěně.

Když se herec Steve McQueen v 70. letech mnulého století přestěhoval do Malibu, nebylo to zrovna kvůli zdejším úžasným možnostem surfování. Jedna z nejúspěšnějších a nejlépe placených filmových hvězd své generace tu totiž hledala především soukromí a ústraní.

Dokonalé útočiště našel známý chlapák v rezidenci usazené vysoko na útesu nad pobřežím Tichého oceánu, nacházející se v ultraexkluzivní uzavřené komunitě Victoria Point.

Tady se se svou druhou manželkou Ali MacGrawovou mohli bez obav vyhnout zvědavým pohledům i fotoaparátům paparazziů a mimo světla reflektorů se nepozorovaně procházet po pláži.

Od doby, kdy Steve v roce 1980 zemřel, změnila jeho nemovitost SoCal u Broad Beach Road několikrát majitele.

Naposledy patřila skladateli Ammaru Malikovi a jeho manželce Chyně Bardarsonové, kteří rezidenci s rodokmenem celebrit koupili nikoliv pro sebe, ale jako investici.

Dům s obytnou plochou téměř čtyř stovek čtverečních metrů prošel pod jejich taktovkou zevrubnou rekonstrukcí za miliony dolarů, díky níž starý plážový objekt získal veškeré parametry, odpovídající soudobému komfortu bydlení.

Má celkem čtyři ložnice a pět koupelen, překvapí však také několika zajímavými detaily, spojenými s osobností Steve McQueena.

Například v garáži i po přebudování nemovitosti zůstalo zachováno několik jeho originálních, desítky let starých samolepek, jež byly při renovaci důsledně chráněny.

Přestože McQueenova bývalá rezidence byla přepracována tak, aby odrážela nejmodernější minimalistickou estetiku, stále má veškeré znaky vnitřního a venkovního bydlení, typického pro Kalifornii – posuvné skleněné stěny, hřejivé dřevěné obklady, a především otevřený půdorys.

Světlý a vzdušný hlavní obytný prostor domu se otevírá přímo do navazujícího okolí a využívá hlavní výhody okolního přímořského prostředí.

Stejné materiály, jaké byly použity v obývacím pokoji, jsou uplatněny i na terase, takže když se otevřou posuvné dveře, člověk má pocit, že je moře nadosah.

Pro ty, kdo chtějí cítit pod nohama skutečný písek, je tu pak soukromé schodiště, vedoucí rovnou dolů na břeh na ikonickou pláž.

Většinu hlavní obytné úrovně zabírá velkolepá společenská zóna, orámovaná výhledy od Broad Beach až po Point Dume, jimiž se kdysi tak rád kochal i Steve.

Obytný prostor, předurčený pro družnou zábavu, zaplavený přílivem přirozeného světla se otevírá do kuchyně a jídelny, jež sdílejí stejnou atmosféru jako zbytek domu. Na spodním a horním patře se pak nacházejí hned dvě hlavní apartmá.

To v nejvyšší úrovni disponuje mimo krbu i vysoce komfortní koupelnou, svým vybavením evokující lázeňský provoz. Ložnice v přízemí má zase dřevem obloženou vanu a vlastní terasu s výhledem na oceán.

Zatímco McQueen se mohl na svém pozemku v Malibu úspěšně skrývat před světly Hollywoodu, dříve ospalé surfařské městečko se od jeho nastěhování výrazně změnilo. Stalo se doslova magnetem, přitahujícím bohaté a slavné napříč podnikatelským světem.

Dnes je jedním z nejoblíbenějších a nejdražších plážových měst v zemi s velkolepými sídly a luxusními obchody.

Není divu, že se popularitě těší i mezi herci, v průběhu času sem přilákalo takové hvězdy, jako je Leonardo DiCaprio, Emma Stone, Miley Cyrus, Jack Nicholson, Jenifer Aniston, Britney Spears či Cher.

S větrem ve vlasech, řevem motorek v uších a soukromím hodným královské rodiny je však Malibu stále sluncem zalitou součástí kalifornské tradice.

TEXT: Alena Müllerová FOTO: The Luxury Level

Steve McQueen, jeden z nejlépe placených ikonických herců minulosti, byl prototypem charismatických mužných filmových hvězdy 60. a 70. let 20. století.

Nejčastěji hrával odvážné a tiché hrdiny, kteří se vrhají do nejrůznějších nebezpečí, nikdy se nenechal zastupovat kaskadérem a veškeré scény odehrál sám.

Obrovskou popularitu mu přinesla role ve slavném americkém westernu Sedm statečných, připomenout lze i další jeho snímky, jako byly Aféra Thomase Crowna, Velký útěk, Bullittův případ, Motýlek, Cincinnati Kid a Le Mans.

Kontakty

HOME STYLE (luxusní nábytek), Vinohradská 34/30, Praha 2 – Vinohrady, Tel.: 777 004 637, www.homestylde.cz

SAPHO (vše pro koupelny), Mělnická 87, Pakoměřice, Bořanovice, Tel.: 283 090 760, www.sapho.cz

DR INTERIOR (domácí textil, designové doplňky), Tulipánová 115, Průhonice, Tel.: 776 324 251, www.drinterier.cz

PRAŽSKÝ KÁMEN (dodavatel a zpracovatel kamene), Sluštice 17, tel.: 323 605 758, www.prazskykamen.cz