Průsečík barev a designu
Terasa supluje vstupní halu a zároveň je integrovaným prostorem se společenským posezením a bazénem. Velký společenský prostor s dvojitou výškou stropu zahrnuje velkorysé schodiště, vedoucí do prvního patra, kde jsou ložnice majitelů a apartmá pro hosty.
V přízemí víc než jinde pracovala designérka s barvami. Pohled upoutá jasná modrá a svěží oranžová. Kromě hlavního obytného prostoru se v této úrovni nacházejí domácí kino, šatna, sauna, kuchyně, WC, velká garáž a zázemí pro obsluhující personál.
Práce architektů je v domě zřetelná na každém kroku, výběrem dokonale hladké bílé podlahové krytiny počínaje až po velkorysé schodiště se zábradlím z cortenové oceli.
Cílem zvolené barevné kompozice bylo umožnit vybraným barvám vyniknout na pozadí střízlivějšího základu. Směs hnědé, oranžové a modré tak přináší projektu hravost, živost a jedinečnost.
Kombinace neutrálních tónů s jasnými barvami, to je charakteristický rys práce Juliany Camargo. Zároveň tímto způsobem realizovala zadání majitelů nemovitosti – vytvořit z projektu radostné místo pro život.
Dekorace využívají předmětů, které odkazují na historii a kulturu domoviny majitelů. Třetí dominantní barva, hnědá, má za úkol vizuálně zklidnit výrazné akcenty oranžové a modré.
Jako oáza klidu působí zákoutí se žlutou pohovkou. Tato barva, jindy výrazná až oslňující, tady v tlumeném pudrovém odstínu a dále ještě upozaděná spojením se šedou, místo pozitivně zklidňuje.
Bílé stěny a dřevěné prvky vytvářejí čisté moderní pozadí. V okolí domu je spousta zeleně, je tedy logické, že v interiéru se zelené barvě designérka spíše vyhýbala.
Personál žijící v domě má k dispozici perfektní zázemí. Také tady je patrný kontrast střízlivého šedého základu a oživujícího barevného zařízení, které dopřává prostoru svěžest a pohyb.
Široké schodiště s masivním zábradlím vede z hlavního obytného prostoru na otevřenou galerii, odkud se hosté mohou rozejít do svých soukromých pokojů, jež disponují dokonalým servisem.
Oranžové a modré tóny se objevují i v dalších prostorách domu, a to nejen na nábytku, ale v podobě různých doplňků. Jsou však už výrazně utlumeny a interiér pouze jemně oživují.
V celém interiéru, tedy i v letní jídelně, hrají přírodní materiály zásadní roli. Díky svému vzhledu a barevnosti jsou zdrojem harmonie a identity. Dřevo a kámen se elegantně mísí a propůjčují prostředí přirozený styl.
Zázemí pro hosty tvoří menší apartmány s perfektním servisem, kde nechybí ani prostorné koupelny se solitérní vanou. Pohodlné lůžko a krásný výhled je samozřejmostí v každém pokoji.
Koupelna, jež je součástí soukromých prostor majitelů, je plná světla a vzdušnosti. Přispívá k tomu vybavení téměř výhradně v bílé barvě, doplněné dřevodekorem. Černé akcenty kovových prvků dojem umocňují.
Příčka mezi koupelnou a ložnicí majitelů domu má podobu stěny z čirého skla v subtilním černém rámu. Řešení výsledný prostor nezatěžuje zbytečnou hmotou, pocitově ale oba prostory odděluje.
V prvním patře jsou tři apartmány pro hosty, pracovna majitele a soukromá ložnice jsou pak na opačném konci budovy. Všechny pokoje mají přístup na velký balkon s visutými zahradami.
Další pohled do koupelny majitelů dokumentuje snahu architektů o propojení interiéru s exteriérem. Pocit soukromí zajišťují svislé dřevěné lamely, které ale zároveň nebrání výhledu.
Pro výjimečné chvíle domácí pohody, kdy majitelé netráví čas s hosty, je určený menší mediální pokoj, definovaný pohodlnou pohovkou a televizorem na stěně. O příjemný poslech se postarají akustické dřevěné panely.
Skleněné rozhraní, které prostupuje celou rezidencí, nejen umožňuje vstup přirozeného světla do obytného prostoru, ale také přibližuje obyvatele přírodě a poskytuje jim nerušený výhled do okolí.
Dům se nachází na velkém svažitém pozemku o výměře 3075 m2 a byl umístěn v jeho nejvyšším bodu. Díky transparentnosti přízemí a velkým balkonům je prostředí snadno komunikovatelné.
Objekt je postaven pomocí kovové konstrukce a betonových panelových stěn. Podlahy jsou dřevěné anebo z litého betonu, v koupelnách jsou stěny i podlahy obloženy velkoformátovou keramickou dlažbou.
Rezidence disponuje i řadou udržitelných zdrojů. Nádrž pro zachycení dešťové vody pomáhá se zavlažováním zahrady, fotovoltaika zajišťuje dodávku části potřebné energie, ohřev vody je úkol pro solárními panely.
Zaměření na organické a přírodní prvky je patrné i na oválném umyvadle z přírodního kamene, umístěném na masivní dubové desce. Realizace vychází vstříc představám investora o estetice a funkčnosti vybavení.
V exteriéru napodobuje zahradní architektura okolní přírodu, počínaje aplikací kamenů na terase a konče blankytně modrými dlaždicemi v bazénu, které elegantně oživují odpočinkovou zónu rezidence.

Interiér tak trochu extravagantního domu navrhla velmi kreativní designérka, jež hledala inspiraci v barvitém životním příběhu investorského páru, a vytvořila tak svěží a moderní platformu pro život uprostřed přírody.

V městečku Itupeva v srdci brazilského státu São Paulo stojí rezidence, jež je více než jen obyčejným obydlím; je to místo setkávání velké rodiny, zasahující do mnoha kultur.

Působivá a komfortní stavba, navržená a zařízená s ohledem na maximalizaci pohodlí svých obyvatel a zároveň akceptující jejich bohatý společenský život, je dílem architektů Thiaga Natala a Fabricia Rodriguese, kteří ke spolupráci na projektu pozvali interiérovou designérku Julianu Camargo.

Finální vyznění domu pramení z velkorysého prosklení, které umožňuje přirozenému světlu volně prostupovat dovnitř a zároveň otevírá dechberoucí výhledy do okolní přírody.

Transparentní plochy navíc evokují pocit, že okolí je zcela neoddělitelnou součástí domova, a tedy i klíčovým prvkem designu. A protože se všechna velkoformátová okna i dveře dají doširoka otevřít, sepjetí s okolím je maximální.

Srdcem objektu, kde se mimo jiné odehrávají veškeré aktivity rodiny, je velká místnost s dvojnásobnou výškou stropu. Prostor využívá už zmíněnou možnost otevřít okna na obou protilehlých stranách domu, a propojit tak vnitřní a venkovní obytnou zónu.

Společenský interiér oživují pestré barvy na kobercích a křeslech, jež se staly ústředním motivem designu celého domu. Zbytek prostoru je zařízen s důrazem na hnědé a šedé odstíny, v nichž se zrcadlí materiály v podobě dřeva, betonu a přírodního kamene.

Rovněž tým architektonického studia vnesl do domu moderní výrazový jazyk – od obkladů stěn přes výběr podlahové krytiny až po design schodiště z cortenové oceli.

Sázka na hnědou, převládající jak ve struktuře domu, tak na části nábytku, je součástí filozofie designérky. Jejím cílem bylo doplnit ji oranžovými a modrými tóny, a poskytnout tak vybraným pestrým barvám střízlivější a elegantnější platformu.

Juliana Camargo se ve svém návrhu soustředila na cílené vytvoření kontrastu mezi živým vzhledem centrální místnosti a zbytkem domu, pro který zvolila poněkud střízlivější jazyk.

Základní barvu, již zde definuje použité masivní dřevo, doplňují neutrální tóny šedé, bílé a tlumené oranžové, jež navozují pocit harmonie a dodávají celému interiéru celistvost.

Přírodní prvky, které se v koncepci interiérového designu projevily zejména výběrem nábytku a povrchových úprav, opět výrazně přispívají k průniku vnitřního a vnějšího prostředí. To vše působivě zvýrazněno šedými odlesky hliníkových rámů oken.

Dům je navržen tak, aby odrážel kulturní vlivy obou majitelů, z nichž jeden pochází z Brazílie a druhý z Chile.

Cílem projektu bylo harmonicky zrcadlit tyto dva světy a zároveň vytvořit prostředí, v němž se může početné jihoamerické příbuzenstvo scházet a společně trávit příjemné chvíle.

TEXT: JANA ŠULCOVÁ, FOTO: Maira Acayaba

KONTAKTY

STUDIO FABRICIO RODRIGUES + THIAGO NATAL (projekt a realizace) tel.: +55 11 98245.8516, contato@studiofabriciorodrigues.com.br, www.studiofabriciorodrigues.com.br

STUDIO JULIANA CAMARGO (design interiéru), www.instagram.com/julianacamargo, linklist.bio/julianacamargo

DECEUNINCK (okenní profily, posuvné dveře), Tuřanka 1519/115a, Slatina, tel.: 547 427 777, www.deceuninck.cz

MIELE (špičkové domácí spotřebiče), Spielberk Office Centre, Holandská 4, Brno, tel.: 543 553 111-3, www.miele.cz

DESIGN BATH (luxusní koupelny pro náročné), Komunardů 894/32, Praha 7 – Holešovice, tel.: 734 515 544, www.designbath.cz