Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Bělostná vila s obytnou plochou, přesahující čtyři stovky čtverečních metrů, je situována do Forte dei Marmi, nejslavnějšího přímořského letoviska na italském pobřeží Versilia. Místo je oblíbené mezi uměleckou smetánkou.
Bělostná vila s obytnou plochou, přesahující čtyři stovky čtverečních metrů, je situována do Forte dei Marmi, nejslavnějšího přímořského letoviska na italském pobřeží Versilia. Místo je oblíbené mezi uměleckou smetánkou.
Na zeleném pažitu se skvěle vyjímá lehoučké otočné křeslo Marhgerita s područkami a tělem, ručně vyrobeným z polykarbonátu. Model vznikl podle návrhu designéra Jacopa Fogginiho pro značku Dedra.
Další nevšední kousek představuje křeslo Corallo od designérské dvojice Fernanda a Humberta Campanových. Kostru, stejně jako opěradlo a sedák modelu od Dedry tvoří ručně propletené ocelové dráty.
Společenské zóně dominuje mohutné krbové těleso s oboustrannou vložkou, jež se podílí na optickém propojení multifunkčního prostoru. Záměrně tak podtrhuje cílenou otevřenost interiérů přízemní linie vily.
Součástí otevřené obytné zóny v prvním podlaží je jídelna s dlouhým stolem, obklopeným polstrovanými židlemi, jež Charles Eames a Eero Saarinen navrhli v roce 1940 pro soutěž Organic Design in Home Furnishings.
Cílem úprav, navržených týmem Iosa Ghini Associati, bylo mimo jiné vnitřní prostor otevřít a propojit ho do velkých světlých zón. Výsledkem je výrazný odklon od původního uspořádání celé dispozice.
Zajímavým kouskem společenské zóny je také křeslo Wallace, jemuž designér Jean Marie Massaud dal střídmost a elegantní lehkost. Tvarovaný kožený sedák modelu od značky Poliform nese neméně efektní kovová konstrukce.
Vzhledem k tomu, že majitelé domu mají velmi vřelý vztah k vínu, je v suterénu vyčleněn prostor, umožňující jak skladování lahví luxusního moku skvělých ročníků, tak i společenské degustace.
Minimalistická kuchyně, prosvětlená velkým oknem, nabízí nejen dokonalou ergonomii a vytříbený design, ale také skvělé vybavení moderními technologiemi pro uchovávání potravin a přípravu jídla.
V ložnicích se ke slovu dostaly výrazné tapety, dekorující čelní stěny místností. Prostor osvětluje lustr, který Massimo Iosa Ghini navrhnul pro výrobce De Majo Lighting.
Koupelně dávají styl obklady a dlažby s mramorovým efektem ve formátu Magnum Oversize z řad Rex Classics a Stones&More 2.0. Jejich povrch působí opotřebovaně, jako kdyby byly používány stovky nebo tisíce let.
Také dětské ložnici dominuje tapeta s výrazným vzorem. Pracovní kout je kromě jednoduchého policového systému vybaven další z ikonických židlí Eames DAR od Vitry. Typickou skořepinu sedáku s opěrkami nese konstrukce z ocelových drátů, známá jako „Eiffelova věž“.
Do horní klidové zóny s ložnicemi vede poměrně úzké lomené schodiště se skleněným zábradlím. Prostoru dominuje efektní zrcadlo Miraggio, jehož design je dílem bratrské dvojice Humberta a Fernanda Campanových.
Vila se dvěma obytnými úrovněmi a částečným suterénem stojí na rozlehlém pozemku uprostřed borového lesa. V oblasti vstupu disponuje takzvaným portikem, tedy otevřenou sloupovou halou.
Venkovní relax umocňuje částečně krytá terasa o rozloze šedesáti čtverečních metrů s integrovaným bazénem. Jeho vnitřek je obložen elegantními dekorativními dlaždicemi Les Bijoux de Rex, inspirovanými drahými kameny.

Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry.

Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí.

Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo o navození pocitu lehkosti v souladu s přáními majitelů a o posílení středomořské atmosféry rezidence“, vysvětluje Massimo.

Návrh jeho týmu sice zachoval původní strukturu domu, ale změnil rozvržení prostor tak, aby uspořádání – zejména pokud jde o multifunkční přízemí – bylo racionálnější.

Navíc byla díky zvětšení průchozích otvorů nastolena kontinuita mezi vnitřkem a vnějškem celé stavby, jež jsou díky tomu v jakési geometrické rovnováze.

Do přízemí architekt situoval velkorysý obývací prostor s jídelní zónou, jemuž dominuje oboustranný krb s mohutnou obestavbou. V ose s ním je pak kuchyně, opticky oddělená prosklenou přepážkou, jejíž dispozice se navíc díky rekonstrukci zvětšila.

Velkoformátovým oknem je pak interiér vizuálně i formálně propojen se zahradou a bazénem, otvor zpřístupňuje i výhled na zeleninové záhony ve vyvýšených boxech z cortenové oceli.

V přízemním křídle je rovněž zázemí se třemi ložnicemi a koupelna pro hosty, stejně jako malé zaměstnanecké apartmá.

Schodiště se zábradlím z čirého skla vede do prvního patra s intimní zónou, jež obsahuje nejen dvě dětské ložnice, ale také komfortní zázemí rodičů s vlastní koupelnou a terasou. Mají tu k dispozici rovněž fitness s výhledem na moře.

Základem dokonalého mixu současné architektury a designových interiérů jsou především systémy od značky Poliform se svou přirozenou elegancí, v projektu však našly uplatnění rovněž ikonické designové kousky jak od samotného Iosy Ghiniho, tak například od tandemu Eames – Saarinen či z nabídky inovátorské značky Dedra.

V suterénu splnili architekti z Iosa Ghini Associati přání majitelů domu, kteří jsou milovníky a znalci ušlechtilého moku, a vytvořili tam pro ně prostor pro degustaci vín. Projekt završuje prostorná zahrada s bazénem a s vysokými mořskými borovicemi.

Zadání vytvořit celoročně obyvatelnou rezidenci, kde by její majitelé mohli trávit spoustu času venku ve společnosti svých mnoha hostů, odpovídaly i úpravy týkající se inženýrských sítí.

V duchu udržitelnosti se o získání potřebných energií starají výhradně obnovitelné zdroje.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Pietro Savorelli

Kontakty

DESIGN BATH (koupelny pro náročné), Komunardů 32, areál HOLPORT, Praha 7, tel.: 734 515 544, www.designbath.cz

JV POHODA (luxusní nábytek), Nádražní 14, Plzeň 3, tel.: 727 859 382, www.jvpohoda.cz

NEW LIVING CENTER (centrum bydlení), Šafránkova 1238, Praha 5, tel.: 734 421 720, www.newlivingcenter.cz

À LA MAISON (elegantní interiérový design), NC Palladium, náměstí Republiky 1078/1, Petrská štvrť, Praha 1, tel.: 225 770 250, www.alamaison.cz

LUXURY SLEEPING (luxusní postele), Korunní 108b, Praha 10, tel.: 775 431 469, www.luxurysleeping.cz