Moderní bydlení v lesní náruči
Interiér plynule přechází do otevřené obytné terasy s jídelnou, příležitostně krytou baldachýnem, a plně otevřeným a nechráněným posezením s krbem. Díky velkorysému zasklení frontální stěny obě prostředí splývají.
Koncepce domu využívá mírný svah k jemnému zvýšení vnitřních prostor, a poskytuje tak i velkorysý výhled, který zabraňuje pocitu uzavřenosti v lese. Tato perspektiva zároveň harmonicky propojuje dům s jeho přírodním okolím.
Elegantní jednopodlažní rezidence díky promyšlenému konceptu a citlivě vybraným materiálům, mezi nimiž převažuje dřevo a kov, perfektně splývá s všudypřítomným lesním porostem. Přesahy střechy s mírným sklonem fungují jako stínění interiéru a části terasy.
Interiér plynule přechází do otevřené obytné terasy s jídelnou, příležitostně krytou baldachýnem, a plně otevřeným a nechráněným posezením s krbem. Díky velkorysému zasklení frontální stěny obě prostředí splývají.
Jako prostředek plynulého vizuálního přechodu z kontrolované elegance vnitřního obytného prostředí do organického venkovního prostoru funguje zapuštěný bazén, obklopený dřevěnou palubou.
Jídelně, která přirozeně propojuje hlavní obytný prostor s kuchyní, dominuje velkorysý stůl s poměrně subtilní dubovou deskou. Výsledné lehkosti nahrává i šest židlí z ohýbané tyčoviny.
Rovněž stropy jsou prakticky v celém domě obložené dřevem. Díky jejich výšce však nevzniká pocit stísněnosti, jež tento typ obkladu často provází. Prostor odlehčuje i jednotná bílá výmalba stěn.
Obytná zóna navazuje na venkovní plochy pomocí velkoryse prosklených oken, která zaujímají celé dvě sousedící stěny. Interiér tak může ožívat neustále se proměňující venkovní scenérií.
V místě posezení je strop snížený panelem s instalovanými lištami a směrovatelnými reflektory. Neutrální barevnost čalounění komfortní sedačky odlehčuje její masivní objem.
Odklon od přírodního kurzu není patrný ani v koupelnách. Podlahu tvoří rošt z odolného dubového dřeva, jemuž nevadí vlhké prostředí. Walk-in sprchový kout se tak obejde bez vaničky a stačí mu odtok integrovaný do podlahy.
Veškerý nábytek, a to včetně ložnice, je výhradně dřevěný. Jeho zakázková výroba byla zadána místním řemeslníkům. Elegantní noční stolek na vysokých nožkách doplňuje lůžko s jednoduchým čelem.
Jediný prostor v domě, který se z pochopitelného důvodu vymyká jinak všudypřítomné subtilnosti, je kuchyň. Avšak zapuštěné bílé skříňky, absence úchytů a nenápadné spotřebiče handicap masivnosti výrazně eliminují.
Veškerý mobiliář v domě byl vyroben na zakázku z místní surovin, příležitost ukázat svoji zručnost a cit pro estetiku a funkčnost dostali výhradně lokální řemeslníci.
Z kteréhokoliv místa v domě jsou přístupné obrazy nádherné krajiny. Vzhledem k tomu, že koncepce využívá mírný sklon pozemku k jemnému vyvýšení vnitřních dispozic, ani z kuchyně v centru domu ve výhledu nic nebrání.
Jediná výrazná barevnost provází koupelnu u dětského pokoje. Zvolená červená mozaika však přesto díky množství bílých spár svým rastrem místnost zjemňuje.
Promyšlené okolí domu nahrává postupnému prolínání rafinovaných vnitřních a vnějších ploch, a vychází tak vstříc cestě do svěží náruče lesa. Řešení podtrhuje jedinečné propojení rezidence s okolím.
I v Kanadě svítí slunce, a to letní dokáže být překvapivě intenzivní. Právě proto je na pergole, zakrývající venkovní jídelnu, instalovaný baldachýn, který lze velmi snadno, a hlavně rychle roztáhnout a vytvořit tak úlevný stín.

Elegantní a velmi přirozeně působící stavba, zasazená doprostřed divoké krajiny, byla navržena kanadským architektonickým studiem Matière Première Architecture.

Jeho zakladatelé – Etienne Chaussé, Marc-Antoine Chrétien a Dominic Chaussé – se do zdejšího regionu natolik zamilovali, že se sem s rodinami přestěhovali z Montrealu.

Stali se součástí místní komunity a jejich projekty teď směřují převážně ke zdejším obyvatelům.

Rodinné sídlo, známé jako Oakhill house, vyrostlo na kraji hlubokých kanadských lesů v obci Bromont nedaleko Montrealu. Je ukázkou citlivé, a přesto moderní integrace architektury do přírodního prostředí.

Víceméně skromná kompozice domu se vyznačuje elegantními formami, díky čemuž jednopodlažní rezidence nádherně splývá s baldachýnem korun listnatých stromů.

Budova, navržená pro svažitý terén, má hlavní fasádu orientovanou na východní stranu pozemku, kde les ustupuje a vytváří přírodní paseku, jež tak otevírá nádherný výhled.

Skála, vypínající se na západní straně, vytváří strmější sklon, a chrání tak sídlo před dotěrným větrem. Dům má všechny střechy rovné až na jedinou, na které se do solárních panelů zachytávají sluneční paprsky, a pomáhají tak snižovat spotřebu dodávané energie.

Také všechny vnitřní prostory vedou dialog s navazující krajinou a přes použité materiály ji nechávají vstupovat přímo do obytného prostoru.

Zvolené řešení přirozeným způsobem stírá hranici mezi architekturou a přírodou, přičemž víceúrovňový pozemek se zákonitě propisuje do konceptu vnitřních i vnějších dispozic.

Polozapuštěný bazén, instalovaný na velké terase u domu, pak obytnou část propojuje s nedalekými mokřady.

Obývací pokoj všechny vnitřní a venkovní prostory sjednocuje prosklenou stěnou, která zasahuje až do hlavní ložnice.

Díky tomu se otevírá širší pohled na lesní zátiší, což pomáhá zmírnit pocit odtržení od civilizace, a naopak přispívá k většímu sepjetí s okolím. Soukromí místností není nijak regulované závěsy, a přesto tu vznikla hřejivá rodinná atmosféra.

Celému interiéru až na drobné výjimky dominují přírodní materiály, zejména dřevo a kámen. Doplňují je textilie v neutrálním barevném spektru.

Viditelné kovové části, okenní rámy a technické prvky jsou naopak provedeny ve výrazné antracitové černi, která je v dokonalém kontrastu s okolní zelení.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Ian Balmorel

Kontakty

MATIÈRE PREMIÈRE ARCHITECTUR (projekt a realizace), Rue Principale Ouest, Suite 200, Magog (Qc) J1X 2B4, tel.: +1 819 201 0043 817, www.matierepremierearchitecture.ca

MIELE (špičkové domácí spotřebiče), Spielberk Office Centre, Holandská 4, Brno, tel.: 543 553 111-3, www.miele.cz

DECEUNINCK (okenní profily, posuvné dveře), Tuřanka 1519/115a, Slatina, tel.: 547 427 777, www.deceuninck.cz

DESIGN BATH (luxusní koupelny pro náročné), Komunardů 894/32, Praha 7 – Holešovice, tel.: 734 515 544, www.designbath.cz

FOCUS (závěsné krby), SEMACO CZ s.r.o., Holečkova 103/31 150 00 Praha 5 – Smíchov, tel.: +420 770 684 112, www.krbyfocus.cz