Filmové dědictví krásné vily
Ložnice je koncipována tak, aby z postele bylo vidět přes velkorysé prosklení ven. Nechybí samozřejmě komfort vlastní koupelny a šatny, jež jako jedna z mála nedisponuje vlastním oknem.
Dvoupodlažní nemovitost nabízí čtyři nadstandardně zařízené ložnice, tři koupelny a soukromou terasu s výhledem na oceán. Fascinující panoramata jsou vždy benefitem k nezaplacení.
Každá ze tří koupelen v domě, jež sousedí s ložnicemi, nabízí přímo z vany okouzlující výhled na nedosažitelný horizont. Prosklený strop poskytuje pocit naprostého sepjetí s oceánem.
V hlavním obýváku se kromě černé doplňkové barvy, jež se prolíná celým domem, objevují nové odstíny – modrá a okrová. Výběr není dílem náhody či rozmaru, ale promyšlenou odpovědí na výhled, barvy komunikují s pobřežím a hladinou oceánu.
Vkusně komponovaná a špičkově vybavená velkorysá kuchyně s varným ostrůvkem poskytuje i dostatek úložných prostorů. Centrálně umístěné varné centrum usnadňuje práci profi obsluze.
Kuchyně je střízlivým prostorem, kde design ustupuje praktičnosti. Převládá tu nerez, doprovázený pracovními deskami a obklady stěn z odolné žuly. Nechybějí perfektní spotřebiče včetně plynového sporáku a výkonné digestoře.
Dramatickým středobodem luxusní vily je lomené schodiště. Tento přiznaný monoliticky stavební prvek vnáší svojí dynamikou do prostoru vzrušující element. Nášlapy jsou obložené dubovými prkny.
Čistý a minimalistický interiér je ideální kulisou pro umělecké expozice. Je dokonalým příkladem toho, jak může moderní architektura respektovat přírodní prostředí a zároveň svým obyvatelům poskytovat soukromí a pohodlí.
Dubové podlahy v interiéru a palubky ze dřeva douglasky, chránící venkovní terasu, jsou v harmonii, stejně jako dubové desky nášlapů vnějšího schodiště, zapuštěného do stěny. Zahradní křesla stylově kopírují ta interiérová.
Design domu je promyšlený do nejmenších detailů. Zapuštěné prahy umožňují, aby vnější sklo dosahovalo až k linii podlahy, což smazává vizuální hranice mezi interiérem a exteriérem.
Užitná plocha nemovitosti o velikosti 316 čtverečních metrů je charakteristická jednoduchou barevností, kdy hlavní slovo má bílá barva, doplněná dekorem dřeva. Ve spodní obytné úrovni se k dané paletě přidávají akcenty šedé.
Na pozemek široký něco málo přes patnáct metrů bylo poměrně náročné vestavět komfortní rezidenci, jež splňuje nemalé požadavky klienta. Jednou z variant je řešení obytných prostor v několika úrovních nad sebou.
Právě v téhle místnosti se odehrávaly mnohé scény filmu Heat, jenž je považován za jeden z nejlepších kriminálních příběhů filmového průmyslu. Jde o první snímek, v němž De Niro i Pacino hráli společně. Objevili se v něm rovněž Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore a Ashley Juddová.
Tato rezidence v Malibu není pouhým domovem, ale podle slov svého tvůrce, architekta Rona Goldmana, představuje ucelené dílo, a porušit jeho harmonii by znamenalo rozbít celý koncept.
Kuchyňská zóna plynule přechází v jídelnu s osmi místy k sezení a nádherným výhledem. Na vnitřní prostor plynule navazuje neformálnější místo ke stolování na terase. Tady uživatelé ocení absenci prahů při otevřeném okně.
Autorem luxusní rezidence je architekt Ronald Goldman a jeho studio Goldman Firth Rossi Architects. Při pohledu z ulice dům zaujme jen bílou barvou a rastrem skleněných tvárnic, jeho skutečný půvab ocení obyvatelé až v interiéru.
Rezidence patří k nejdražším a zároveň i nejzajímavějším domům v prestižní oblasti Malibu Cove Colony. Kromě promyšlené architektury a vybraného designu jsou jejím hlavním benefitem překrásné výhledy a terasy, z nichž je oceán takřka nadosah.
Ve filmu Nelítostný souboj z roku 1995 sloužil dům jako sídlo zločineckého bosse v podání Roberta De Nira. Hollywoodští tvůrci si rádi pronajímají pro své projekty atraktivní nemovitosti. Samozřejmě že s úspěšností filmu se zvedá i jeho tržní hodnota domu.
Nově instalované solární panely a nabíječky Tesla generují čistou energii, které má neklidné pacifické pobřeží doslova na rozdávání. Dům je tak prakticky nezávislý na dodávkách ze sítě.
Příborníky, lemující stěnu jídelny, mají stejně jako barový pult, který zároveň tvoří předěl mezi funkční a společenskou částí tohoto prostoru, desku ze stejné žuly jako pracovní desky v kuchyni. Řešení obě partie prostoru vizuálně sceluje.
Také pracovna je vybavena velkými okny a krásným krbem. Psací stůl s pevně usazenou žulovou deskou je postaven proti oknu tak, aby i při práci bylo možno odreagovat se pohledem na pláž. Pohovka celkový komfort už jen dotahuje k dokonalosti.
Co víc si přát při práci než výhled na neklidné vody oceánu. Zvlášť při tvůrčím procesu je prostředí nadmíru inspirativní. Stejně jako v dalších místnostech mají i tady frontální okna prosklený strop.

Malibu, synonymum pro luxus, slunce a nekonečné pláže, je domovem mnoha nádherných rezidencí, které sloužily jako kulisy pro nesčetné hollywoodské trháky.

Jedna taková rezidence, která se objevila ve hvězdně obsazeném filmu z roku 1995, nazvaném Heat, u nás známém jako Nelítostný souboj, v režii Michaela Manna, je aktuálně na prodej za jedenadvacet milionů dolarů.

Ikonický plážový dům se nachází v prestižní oblasti Malibu Cove Colony a je známý nejen svým výjimečným designem, ale i skutečností, že poskytl kulisy několika napínavým scénám už zmíněného snímku.

V něm si bok po boku zahrály herecké legendy Al Pacino coby detektiv losangeleské policie a Robert De Niro, jenž ve filmu skvěle ztvárnil zločince.

Akční drama, kde Al Pacino pronásleduje, a nakonec v osudovém dramatickém souboji na život a na smrt i zabíjí svého protihráče, se řadí ke klasice ve svém žánru. Pro snímek jsou stěžejní i scény z rezidence, jež mají pro děj filmu klíčový význam.

Ovšem jakkoliv je filmový příběh fiktivní, krásu lokality Malibu Cove Colony robrazuje více než reálně.

Není divu, tato slavná a přitažlivá oblast jižní Kalifornie je totiž považována za jedno z nejlepších míst pro život.

V uzavřené soukromé komunitě se nacházejí některé z nejpůsobivějších moderních plážových domů, resort se pyšní eklektickým mixem těch nejluxusnějších a dobře střežených rezidencí, lemujících atraktivní pobřeží Tichého oceánu.

První tu byly postaveny už v roce 1957, téměř všechny však už prošly rekonstrukcí a modernizací, a poskytují tak novou úroveň bydlení.

Elegantní plážový dům, známý z filmu, v osmdesátých letech 20. století navrhl a realizoval architekt Ron Goldman.

Stavba, jež je mistrovským dílem soudobého designu, má na svém kontě dokonce několik významných ocenění, mimo jiné Velkou cenu Pacific Coast Builders z roku 1985. Exkluzivní nemovitost se honosí plochou přes tři stovky čtverečních metrů a prakticky každá z místností včetně čtyř ložnic poskytuje díky velkorysým oknům, dosahujícím od podlahy až ke stropu, ohromující výhled na oceán.

První patro domu, určeného pro čtyřčlennou rodinu, umístěného na pozemku širokém něco málo přes patnáct metrů, se nachází pouhé čtyři metry nad hladinou přílivu.

Majitelé, kteří mají rádi prosluněný styl přímořské architektury, chtěli, aby rezidence poskytovala výhledy nejenom na oceán, ale rovněž do vnitrozemí.

Dalším požadavkem však bylo zároveň zachování soukromí odcloněním od pouličního ruchu i od sousedních dvoupodlažních domů.

Jako vhodné řešení se ukázal subtilní dřevěný rastr, jenž částečně zakrývá prosklené plochy, vedoucí do ulice, a chrání vilu i z obou boků.

Objekt byl koncipován jako jednoduchá struktura dvou bílých objemů, spojených centrální chodbou prosvětlenou světlíky, což umožňuje dobrou cirkulaci vzduchu a poskytuje přirozené světlo bez narušení soukromí.

Kontinuita materiálů a tvarů napříč celým domem podporuje vzájemné splynutí interiéru a exteriéru a zároveň umožňuje samostatně vnímat jednotlivé prostory a obytný komfort.

Různé funkce obytné stavby definuje dvoupodlažní vstupní hala, kolem které jsou orientovány obytné místnosti a klidová zóna.

Ložnice, knihovny i terasy v patře mají částečně prosklené stropy, jež přivádějí přirozené světlo i do centrální místnosti, a usnadňují tak komunikaci s prostory níže.

Ke vzájemné kontinuitě vnitřního a vnějšího prostoru slouží především jednoduchý a pohledům skrytý prostředek – frontální stěna, tvořená okny v posuvných rámech s kolejnicemi zapuštěnými pod úrovní podlahy.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Sterling Reed

KONTAKTY

RON GOLDMAN, Firth Rossi Architects (projekt a realizace), Malibu, California 90265, United States, tel.: (310) 456-1831, www.gfarchitects.com

DESIGN BATH (koupelny pro náročné), Komunardů 894/32, Praha 7 – Holešovice, tel.: 734 515 544, www.designbath.cz

JV POHODA (luxusní nábytek), Nádražní 14, Plzeň 3, tel.: 606 354 934, www.jvpohoda.cz

MIELE (špičkové domácí spotřebiče), Spielberk Office Centre, Holandská 4, Brno, tel.: 543 553 111-3, www.miele.cz

DECEUNINCK (okenní profily, posuvné dveře), Tuřanka 1519/115a, Slatina, tel.: 547 427 777, www.deceuninck.cz