Klenot moderní architektury v srdci Mexika
Casa Río Escondido. Grupo Arquitectura.
Hlavní obytný prostor Casa Escondia je ze dvou stran obklopený zahradami, které prostupují dovnitř velkými okny. Zvýšená úroveň stropu a kamenná velkoformátová dlažba propůjčují prostoru pocit volnosti a vzdušnosti.
Jednoduchý až puristicky řešený interiér výrazně oživují LED svítidla, rámovaná pentagonovým hliníkovým profilem.
V interiéru architekti pracovali jen s minimálním množstvím barev. Takřka monochromatická paleta kamenné podlahy v odstínech šedé poskytuje neutrální platformu pro instalaci mobiliáře.
Obytné prostory byly navrženy tak, aby měřítko a uspořádání nábytku s různými texturami, povrchovými úpravami a barvami dokonale komunikovalo s architekturou domu.
Casa Escondida spočívá na hraně terénního zlomu. Z uličního pohledu tak museli architekti umístit hlavní vstup do rezidence na úroveň klidové zóny, která se však při pohledu ze zahrady nachází v nejvyšší obytné úrovni rezidence.
Chladné odstíny šedé, jež okupují podlahu skrze velkoformátovou kamennou dlažbu, vedou dialog s dřevěným rastrem snižujícím v části obýváku vysoký strop. Toto řešení přispívá k větší útulnosti místnosti.
Schodiště vytváří dojem, jako by snad ani nebylo ukotvené ve stěně. Jeho žulové stupně lemované skleněným zábradlím jsou usazené v subtilním ocelovém rámu.
Díky použitým materiálům, v jejichž výčtu převažuje sklo, působí chodba v horním patře transparentně. Jinak pocitově stísněný prostor tak dostává vizuálně mnohem větší hloubku.
Z pohledu od zahrady působí dům majestátním dojmem a dává tušit velkorysost vnitřní dispozice. Použité materiály – dřevěné i kamenné obklady a přiznané kovové konstrukce – se propisují i do interiéru.
Veškeré instalace v domě jsou na špičkové úrovni. Použité systémy jsou napojeny na soustavu inteligentního ovládání a umožňují racionální využití všech zdrojů.
Součástí kuchyně, kde je patrný vysoký podíl přírodního dřeva, je i plocha pro příležitostné stolování. Do hřejivé kompozice dokonale zapadají oranžovou kůží čalouněné barové židličky.
Fantasticky vyhlíží i koupelna určená pro denní používání, jejíž dominantou je sloupové umyvadlo s nerezovou mísou. Světelná pohoda je záležitostí lineárních zdrojů se stmívatelnými LED žárovkami.
Vrstvení textur a vzorů vytváří v knihovně, jež zároveň slouží i jako pracovna, vizuálně zajímavé a hluboké aranžmá, díky čemuž je prostor dokonale vyvážený.
Z pohledu zahrady působí dům křehce a transparentně. Přes velkorysé prosklení lze přehlédnout nejenom celý obývák, ale také kuchyň, jídelnu s barem, rodinný pokoj, snídaňovou místnost i knihovnu. Připomínají se i soukromé ložnice v patře.
Střed domu je osvětlený stropními okny, jež do místnosti propouštějí denní světlo, navíc zároveň přispívají k propojení vnitřních prostor rezidence s jejím okolím.
Dům je tvořen subtilní kovovou konstrukcí s přiznanými ocelovými nosníky, natřenými tmavou antracitovou barvou. Betonové stropy vytvářejí mírné přesahy, jež mají za úkol stínit interiér ložnic v patře.
Jeda z nejpříjemnějších částí domu je denní rodinná místnost. Lze se tu setkávat ke komornímu stolování, z komfortní pohovky sledovat televizní program, nechybí ani menší knihovna.
Všechna okna a jejich zasklení jsou důsledně izolační, takže přispívaní k zachování komfortní vnitřní teploty. Dům díky tomu prakticky není třeba vytápět ani klimatizovat.
Moderní kuchyň je celá napájená energií z fotovoltaických solárních panelů. Zisky jsou tak bohaté, že bez problémů zvládnou i provoz trouby nebo varné desky. Zbývá i na ohřev teplé vody.
Osvětlení v celém domě, ať už jde o centrální, podhledová nebo náladová svítidla, je řešeno s pomocí LED zdrojů, které jsou charakteristické velmi nízkou spotřebou elektrické energie.
Koupelna a šatna, které jsou součástí soukromého apartmá majitelů domu, pracují s optickými iluzemi. Pozorovatel tak ztrácí přehled, co je realita, odraz nebo průhled. Dynamiku do prostoru vnášejí i horizontální linie odkládacích skříněk.
Všechna okna klidové zóny, která se z uliční fronty jeví jako přízemí, jsou ale orientována na jih s výhledem do zahrady. Ke každé z ložnic patří kromě koupelny a šatny také menší soukromá terasa.
Křeslo a taburet v koupelně jsou k dispozici manikérce a pedikérce, která do rezidence dochází, aby pečovala o zdraví končetin majitelů. Čalounění je kvůli vlhkému prostředí ze syntetické kůže.
Hlavní koupelně dominuje čtvercová solitérní vana s efektní stojánkovou baterií, jež spolu vedou dialog přes použité materiály: sametově hebký matný bílý akrylát vany a lesklý chrom baterie.
I menší hostinské pokoje disponují maximálním komfortem, daným obkladem stěn dřevěnými palubkami, měkkým plyšovým kobercem a pohodlnou postelí. Velkou místnost rozděluje na dvě funkční zóny lehká nábytková příčka.
Prostorná garáž v suterénu pohodlně pojme až dvanáct vozů. Na stejné úrovni je i strojovna, cisterny na pitnou i užitkovou vodu a úložné prostory. K dispozici tu je rovněž mediální místnost s hernou a soukromé fitness se šatnou a sprchou.
Na některých místech uvnitř i vně je dům obložen čedičovým kamenem. Na hlavní fasádě jsou vidět válcované kovové traverzy, jež pomáhají tvořit přesah střechy, chráněný obkladem ze světlého dubu.

Casa Escondida je víc než jen domov, je to umělecké dílo, které překračuje hranice tradičního bydlení, místo, kde se soudobý design snoubí s pohodlím a každý detail je pečlivě promyšlen tak, aby výsledek poskytoval maximální úroveň luxusu a soukromí.

V srdci rušného Mexico City se nachází architektonický skvost, který představuje dokonalou symbiózu bohatství a moderního stylu.

Rezidence, jejíž název v překladu znamená Skrytý dům, je dílem renomované architektonické kanceláře GrupoArquitectura a představuje se nám jako tichý svědek inovace a elegance v oblasti exkluzivního bydlení.

V mnoha směrech přelomová rezidence je zasazena do svažitého pozemku, jehož výrazně zakřivená topografie definuje celou koncepci projektu.

Pohledům uzavřená a tak trochu nevýrazná přední část stavby se ve svém zadním traktu doširoka rozevírá vstříc úžasné zahradě a velkolepému výhledu.

Vstupní hala vítá návštěvníky velkorysým otevřeným prostorem, rámovaným prosklenými stěnami, jež oddělují chodby. Velká okna jsou usazena do přiznané kovové konstrukce, podepírající celou strukturu.

Osu domu tvoří široké samonosné schodiště se žulovými stupni, jehož koncepce působí dojmem, jako by jednotlivé nášlapy levitovaly v prostoru. Tato komunikace, která vede do soukromých pokojů majitelů a jejich hostů, dodává interiéru pocit lehkosti a elegance.

Hlavní obytná místnost, zabírající prakticky celou druhou úroveň domu, je ze dvou stran lemována zahradami, přístupnými přes velké prosklené stěny. Posuvné panely se dají doširoka rozevřít a zajišťují interiéru dostatek denního světla. Pocitu volnosti přispívá v některých místech až dvojnásobná výška stropu.

Soukromé pokoje, jež jsou při pohledu z uliční fronty umístěny de facto na úrovni přízemí, se logicky, s ohledem na svažitý terén v otevřené zadní části, nacházejí ve druhém nadzemním podlaží. Každý z nich využívá komfortu vlastní terasy, orientované na jih.

Součástí všech místností intimní zóny je pochopitelně integrovaná koupelna s toaletou a šatna, což obyvatelům domu zaručuje maximální pohodlí a soukromí.

V nejnižší úrovni domu se nachází rozlehlá garáž, která pohodlně pojme až dvanáct vozů. Architekti sem umístili nejen technické zázemí v podobě strojovny, cisteren na vodu a sklepů, ale také hernu a tělocvičnu se šatnou a nezbytným zázemím se sprchou a saunou.

Tento promyšlený koncept dodává danému prostoru praktičnost, jeho rozměr je však i rekreační.

Základem domu je nosná kovová konstrukce a betonové stěny, což umožnilo vznik velkých okenních otvorů a stínicích převisů. Podlahy a někde i stěny jsou tvořené čedičem, který dodává celému objektu jedinečný, tak trochu industriální charakter.

Hlavní fasáda má výše zmiňované přiznané kovové nosníky, které podepírají přesahy, chránící interiéry před přehříváním v důsledku silného slunečního záření.

Plochy vnějších stěn jsou obloženy kamennou dlažbou nebo dřevěným rastrem, oba materiály se pak promítají i do interiéru.

Energeticky úsporné osvětlení a izolační skla účinně snižují spotřebu energie na provoz i klimatizaci a udržují v obytném prostoru příjemnou vnitřní atmosféru.

TEXT: Jana Šulcová. FOTO: Augustín Garza