Otevřený minimalismus Diablo House
Jednoduché linie, transparentnost, skvělé výhledy do okolí. To všechno nabízí přístavba, v jejímž přízemí našly místo kuchyně, jídelna a mediální místnost, v patře pak apartmá s klidovou zónou a venkovní terasou.
Minimalismus forem i barevného schéma panuje rovněž ve vnitřním obytném prostoru. Mediální místnost nabízí díky masivně prosklené rohové části fasády nejen propojení s exteriérem, ale také bohatý přísun přirozeného světla.
Velká část multifunkčního přízemní patří kuchyni s navazující jídelnou. Prim tu hrají dekorativní dřevěné povrchy nábytku a podlahy, jež dobře vyniknou v rámci bílých stěn a pracovních ploch ve stejné barvě.
Spodní společenskou zónu spojuje s klidovým zázemím v patře schodiště, bohatě prosvětlené pásem fasádních oken v černých kovových rámech. I tady vládne jednotná jednoduchost a střízlivost forem.
Otočná glamour křesla Earth od Brabbu, čalouněná sametem, jsou esencí uživatelského komfortu a designu. Jejich mosazná kulatá základna a výrazná barevnost jsou jediným prvkem, vybočujícím z dané střídmosti konceptu.
Minimalistické lomené schodiště s konstrukcí a nášlapnými stupni ze surového betonu jsou páteří přístavby, jež účelně rozšířila původní jednopodlažní objekt a znatelně zvětšila výslednou obytnou plochu domu.
Do oblouku zakřivenou prosklenou partii nové části domu, směřující do zahrady, lemuje venkovní terasa s povrchem obloženým dřevěnými palubkami. Hluboký střešní přesah zajišťuje stín nejen venkovní ploše, ale také vnitřnímu prostoru.
Střízlivou paletu neopustili tvůrci z Terry & Terry Architecture ani v hygienické zóně. Obě koupelny těží z převažující bílé s kontrastními černými akcenty, jež prostoru dávají až industriální charakter. Zvolená kombinace barev, jež se vzájemně přitahují, je zdrojem jedinečné harmonie a prostoru dodává eleganci a šmrnc.
Venkovní terasu lze doširoka otevřenými posuvnými stěnami propojit s interiérem. Harmonická směs moderního designu a ekologických prvků poskytuje obyvatelům rezidence pohodlný a efektivní životní prostor, který respektuje přírodní prostředí, do něhož se dům s lehkostí integruje.

Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu.

Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí.

Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání plynule propojeno s venkovními obytnými prostory prosklenými stěnami od podlahy až ke stropu, které se zakřivují kolem hlavní palubové terasy a obohacují interiér o efektní estetiku otevřené krajiny.

Výhled rámují hluboké střešní přesahy, jež dům zároveň chrání před intenzivním letním sluncem.

Původní křídlo v současnosti slouží jako klidové zázemí s koupelnami, v novém objemu se pak nachází přízemní kuchyně, jídelna a mediální místnost, nad nimiž se vznáší nové apartmá s primární ložnicí.

Pod terasou, zanořenou do svažitého terénu, našlo místo samostatné zázemí pro hosty, odcloněné tak, aby přilehlé hlavní budově zachovalo potřebné soukromí.

Tato efektivní a plně vybavená obytná jednotka je s ní sice komunikačně propojena, ale díky samostatnému vchodu umožňuje uživatelům obou objektů pociťovat nezávislost, pokud chtějí. Do severního konce svahu se zakusuje rovněž nová konstrukce garáže.

Stejně jako z pohledu vnější formy rezidence je i pro vnitřní prostory direktivou jednoduchost a střídmost nejen pokud jde o tvary a linie, ale i v případě zvolené barevnosti.

Tým ve složení Ivan Terry, Alex Terry a Naomi Hansen vsadil při rekonstrukci na celou řadu pasivních a aktivních udržitelných designových prvků.

Široce otevřená jižní a severní fasáda rezidence tak umožňuje solární ohřev interiérů v zimě a příliv přirozeného denního světla po celý rok, zatímco hluboké převisy poskytují stín v létě.

Stejný úkol – tedy postarat se o průběžný tepelný komfort vnitřních prostor – plní rovněž vysoce účinná stříkaná pěnová izolace ve střešních a stěnových systémech.

Orientace střechy umožnila integrovat do projektu velkorysá pole fotovoltaických a hydronických solárních panelů, což v kontextu se systémem zavlažování dešťovou vodou, vázaným na původní krajinu, zajišťuje domu i elektromobilům téměř veškeré potřebné množství energie a vody.

Dosavadní provoz pak prokázal, že instalovaná topná a chladicí zařízení slouží skutečně pouze jako záložní, tedy velmi sporadicky.

I bez nich se totiž díky konstrukci a použitým materiálům daří držet vnitřní klima v rovnováze bez ohledu na nízké zimní a vysoké letní venkovní teploty. Jde o další důkaz toho, že společnost Terry &

Terry Architecture dokonale plní své předsevzetí zaměřovat se na propojení inovativní architektonické teorie a praxe v urbanistickém kontextu.

Firma v duchu snahy o dosažení dokonalého vztahu mezi konceptem, konstrukcí a realizací projektu spolupracuje s dalšími odborníky v daném segmentu, a to v širokém záběru od soukromých alternativních domů po městský design. Díky tomu získala i řadu regionálních a národních ocenění.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Bruce Damonte