Exkluzivní sídlo sira Roda Stewarta
Interiéry si svým vybavením nezadají s královskými paláci Stewartovy rodné Anglie. Barokní dekorativnost se snoubí s vysokým komfortem, důraz byl kladen na špičkové materiály a jejich dokonalé řemeslné zpracování.
Mezi hvězdné sousedy známého hudebníka patřily nebo dosud patří osobnosti jako Adele, Mark Wahlberg, Denzel Washington nebo Magic Johnson. Není divu, že celá destinace je nepřetržitě střežena ochrankou.
Nemovitost se nachází v North Beverly Park, nejexkluzivnější čtvrti LA s mimořádně velkými pozemky a přírodní krajinnou úpravou, která vznikla v 80. letech 20. století pro nejbohatší lidi světa.
Ohromující vstupní hala s portálem podepíraným dvěma svalnatými siláky vítá příchozí skutečně impozantně: celou řadou zlatem zdobených kusů nábytku, zrcadlovými stěnami a monumentálním dvouramenným schodištěm.
Impozantní vstupní hala je otevřená do výšky dvou pater. Dominuje jí dvouramenné schodiště s ozdobným zábradlím, vedoucí do klidové zóny hlavní budovy sídla. Ze stropu se snáší exkluzivní křišťálový lustr.
Impozantní bar, obklopený stylovými vysokými stoličkami, prosvětlují bohatě prosklené stěny, umožňující přímý výstup na venkovní terasu. Intarzovaná podlaha souzní se štědře štukovaným stropem.
Téměř všem místnostem dominují otevřené krby se zdobenými portály. Nezbytnými doplňky jsou umělecké předměty, ať už jde o plátna ve zlatých dekorativních rámech, dobové plastiky či benátská zrcadla.
V interiéru jsou bohatě zastoupeny nákladné textilie. Mají podobu různě vzorovaných látek na čalounění, dramaticky řasených draperií kolem oken a vlněných koberců s typickými barokními dekory.
Pořádání velkých společenských akcí stejně jako intimnějších večírků bylo díky členité multifunkční zóně v hlavní rezidenci hračkou. Všechny části interiéru je navíc možné otevřít ven a prodloužit o navazující terasy.
Každou ze zón domu odlišuje specifická barevnost, v tomto případě zvolili designéři uklidňující tóny světle modré v kombinaci s univerzální bílou. Základem zámecky laděného prostoru je hřejivá podlaha z dřevěných prvků, skládaných „na rybinu“.
Formální knihovna zaujme dřevěnými obklady stěn a integrovanými policemi ze stejného materiálu. Prostřednictvím nábytku, zejména pohovek a křesel, je tu vytvořeno několik intimních zákoutí.
Dominantou místnosti je krb s mramorovým portálem, a koho nebaví dívat se do plamenů nebo číst, může využít možnosti sledovat programy na velké televizní obrazovce. Prostor lze otevřít do zahrady s posezením nedaleko kaskádové fontány.
Ke společenskému životu muzikantovy rodiny neodmyslitelně patřila i konzumace občerstvení, proto rezidence disponuje celou řadou menších či větších jídelen včetně půvabného snídaňového zákoutí.
Vzdušná gurmánská kuchyně, pojatá v pravém anglickém stylu, byla navržena tak, aby poskytovala prostor nejen pro bohatý catering, ale i pro neformální stolování. Po obou stranách na ni navazují dva obývací pokoje.
Centrem kuchyně je masivní ostrůvek s pracovní deskou z bílého mramoru, který slouží především jako úložný prostor. Nejvýraznějším prvkem zóny je intarzovaná dřevěná podlaha.
Oficiální jídelna pro čtrnáct osob překypuje luxusem. Masivní dřevěný stůl, obklopený čalouněnými židlemi, vyniká na podlaze vykládané prvky z přírodního kamene, sestavenými do efektního vzoru koberce.
Masivní nábytek, typický pro klasické anglické interiéry, byl použit rovněž ve velkorysé šatně. Místnost nabízí nejen dostatek úložného prostoru, ale také přímé propojení s venkovní terasou.
Zelená barva vymezuje speciální část rezidence, pojatou jako svého druhu vinárnu s barem a řadou stolků pro až dvacet hostů. Atraktivním prvkem prostoru je rozhodně velmi dekorativně provedená podlahová krytina.
Charakter, daný klasickým nábytkem z masivního dřeva, byl dodržen rovněž v impozantní koupelně. Umyvadla na jedné a vana na druhé straně jsou zapuštěny do ploch ze zeleného mramoru, který se opakuje i na pochozí ploše.
Při detailnějším pohledu lze odhalit prvky, jež reprezentativnímu interiéru dodávají vznosnost a punc luxusu. Patří k nim nejen bohatě štukované stropy zdobené zlatem, ale také sloupy v elegantním jónském slohu.
Sloupy s bohatě dekorovanými hlavicemi, tentokrát v korintském slohu, typickém pro architekturu starověkého Řecka, dávají styl rovněž komfortnímu domácímu kinu. Prostor je opět propojen s venkovní terasou.
Poněkud nepatřičně může v historizujícím interiéru vypadat soukromé fitness, vybavené těmi nejmodernějšími kondičními a posilovacími stroji. K životu Roda Stewarda ovšem, jak vidno, patří i zdravý pohyb.
Venkovní kuchyně si s vnitřním kulinářským zázemím rozhodně nezadá. Zastřešenému prostoru dominuje krb s mohutným komínovým tělesem, příprava jídel je hračkou díky několika varným zónám včetně grilů.
Četné zastíněné venkovní prostory rozšiřují uživatelský komfort celé rezidence. Při chladnějším nebo deštivém počasí je pak výhodou, že mnohé z těchto míst lze uzavřít posuvnými prosklenými stěnami.
Četné zastíněné venkovní prostory rozšiřují uživatelský komfort celé rezidence. Při chladnějším nebo deštivém počasí je pak výhodou, že mnohé z těchto míst lze uzavřít posuvnými prosklenými stěnami.
Tato terasa, krytá střešním přesahem a markýzou, je určena především k pohodlnému posezení v luxusním, bohatě polstrovaném outdoorovém nábytku. Relax umocňuje také výhled do svěží zeleně.
Koupelna, určená pro paní domu, se nese ve znamení růžového mramoru, jenž byl použit k realizaci nejen horizontálních, ale také vertikálních ploch. Glamour budoár doplňují luxusní zlacená svítidla.
Další z velkorysých šaten, definovaná obloukovými prostupy a sloupy, podepírajícími členité stropy, je tentokrát laděná převážně do bílé barvy se zlatými detaily.
Celé jedno křídlo obrovské šatny je věnované ukládání obuvi. Rodovy boty jsou vyrovnané ve vzorných řadách nejen podle typu a účelu, ale rovněž podle barevnosti.
Na pozemku je kromě už zmíněného domácího fitness rovněž tenisový kurt a fotbalové hřiště. Využívají je nejen domácí, ale rovněž hosté, stejně jako parkovací plochu a garáž pro šest vozů.
Venkovní bazén s integrovanou kulatou vířivkou s tryskami je přístupný románským schodištěm. Soukromí odpočinkové zóny dokonale chrání okolní vzrostlá vegetace, jež se podílí i na ochlazování ovzduší.

Majestátní domov v barokním stylu, patřící jedné z největších hudebních hvězd současnosti, je vskutku okázalý, ostatně jako sám jeho majitel. Bohatě zdobené interiéry impozantní rezidence disponují luxusem, srovnatelným s Buckinghamským palácem.

Pozemek v Los Angeles, v proslulé komunitě Beverly Park, koupil Stewart v roce 1991 za částku o něco málo přesahující dvanáct milionů dolarů.

Dům s neuvěřitelnými devíti ložnicemi a dvanácti koupelnami, ideální pro ubytování všech osmi muzikantových potomků, mu na něm postavil slavný architekt Richardy Landry, jehož vyhlášené služby využili například i Tom Brady, Sylvester Stallone, Michael Bolton, Kenny G a Wayne Gretzky.

Ve třech patrech rozlehlé nemovitosti, rozkládající se na zatravněném pozemku o rozloze přesahující tři akry, se v dokonalé souhře potkávají prvky z francouzského mramoru, zdobné stropy, zlacené akcenty a detaily z ručně tepaného železa.

Interiéry dotváří spousta starožitných olejomaleb, křišťálové lustry a nábytek z období regency, který vypadá, jako by pocházel přímo z populární americké série Bridgertonovi, inspirované světem londýnské smetánky na počátku 19. století.

V souladu s estetikou britského panství vyzařuje okázalé sídlo a celý jeho areál adekvátní retro atmosféru, již dotváří nápadně žlutá omítka domu, velká fontána ve stylu Las Vegas a sloupovím podepíraný balkon, zastřešující dekorativní dvoukřídlé dveře, zvoucí návštěvníky do velkého foyer vily.

V první úrovni hlavní budovy je rozlehlá společenská zóna, jejímž základem jsou dva obývací pokoje, plné pokladů Starého světa.

Štukované stropy tradičně lemované složitými lištami shlížejí na intarzované parketované podlahy, kryté zčásti vlněnými koberci, okna rámují umně řasené drapérie z těžkých tkanin, krby s masivními kamennými portály dokonale ladí s nádherným dobovým nábytkem z masivního dřeva i komfortními čalouněnými křesly a pohovkami.

Zaujme samozřejmě skvěle vybavená gurmánská kuchyně, k dispozici je i soukromá vinárna a nádherná formální jídelna pro dvacet osob.

Samostatný bar, který konkuruje nejlepším evropským tavernám, ohromí velkým benátským zrcadlem a několika renesančními olejomalbami.

Zákoutí, zvoucích k posezení či konzumaci luxusního občerstvení, je tu celá řada, hosté se mohou uchýlit například i do dřevem obložené knihovny nebo do vinotéky.

Do soukromého zázemí s ložnicemi a hlavním apartmá se dvěma koupelnami, růžovou a zelenou, vede monumentální dvouramenné schodiště. Nezbytností je rovněž extra velká šatna, do níž se kromě jiného vejde i početná sbírka hudebníkových bot.

Kryté terasy nabízejí výhled na jeden z nejluxusnějších bazénů v LA a na okouzlující město a okolní kaňon.

Celý areál, jehož nedílnou součástí je kromě skutečně velkorysého domu pro hosty i fotbalové hřiště profi parametrů, se na realitním trhu objevil za osmdesát milionů dolarů.

TEXT: Alena Müllerová. FOTO: Ryan Lahiff

Britský zpěvák a skladatel sir Rod Stewart prodal přes 120 milionů desek po celém světě a získal řadu ocenění včetně dvojího uvedení do Rock and Roll Hall of Fame, a to nejen za své sólové působení, ale také jako člen kapely Faces.

Tento všestranný umělec se věnoval celé řadě hudebních žánrů, kromě rocku také folku, popu a soulu, vedle své úspěšné osobní kariéry spolupracoval rovněž s dalšími hudebníky a kapelami, jako jsou The Faces a The Jeff Beck Group.

Milují ho fanoušci napříč generacemi, je stejně populární ve Spojených státech jako ve své rodné Anglii.

KONTAKTY

PRAŽSKÝ KÁMEN (luxusní obklady a dlažby), Sluštice 17, tel.:

323 605 758, www.prazskykamen.cz

STOPKA (dokonalý nábytek), Klimentská 46 a 48, Praha 1, tel.: 221 851 045,

www.stopka.cz

NEW LIVING CENTER (centrum bydlení), Šafránkova 1238, Praha 5, tel.:

734 421 720, www.newlivingcenter.cz

PROCERAM (obklady, dlažby, sanita), Jateční 862/32, Plzeň, tel.: 373 034 239 , www.proceram.cz