Eklektický souboj stylů
Oslo je ručně tkaný kulatý koberec, inspirovaný norským hlavním městem, a stejně jako tato metropole kombinuje pohodlí s noblesou, jednoduchostí a přímočarostí. Zkrátka je to perfektní koberec pro vytvoření útulného prostředí.
V pozadí patrná barová židle Moka je jednoduchá, ale rafinovaná, může být prezentována v nekonečné řadě variant podle zvoleného stylu. Masivní dřevo a látka vellutino těží z minimalistického designu a hravosti.
Závěsná lampa Kravitz, inspirovaná afro účesy, které definovaly 60. léta, je také poctou odvážné rockové hvězdě Lennymu Kravitzovi. Tento jedinečný lustr je tvořený řadou trubic oříznutých tak, aby vytvořily kouli.
Rafinovaně jednoduchý a subtilní konzolový stolek Cassis má konstrukci z kartáčované mosazi a zásuvkové poličky z dýhy z topolového dřeva kombinované s dýhou z dřeva palisandrového.
Předtím, než návštěvník vystoupá do druhého patra, osloví jej venkovní prostor svou velkoryse pojatou úpravou. Zeleň jako by pronikala do domu díky barevným tónům křesla Andes od Brabbu spolu s konferenčním stolkem Philip.
Ze společenských prostor v přízemí do soukromých ložnic ve druhém patře vede ocelové vřetenové schodiště se zábradlím z lehaného skla a nerezovými madly.
Velkorysá postel Château Bed je inspirována zdmi francouzských hradů. Její kůží čalouněné čelo promění ložnici v nejexkluzivnější komnatu. Noční stolek Minnelli má zaoblený dřevěný rám, čalouněný texturovanou látkou a podepřený leštěnou zlatou mosaznou základnou. Doplňuje jej zásuvka ve spodní části.
Koberec Amazon s neotřelým grafickým designem je ručně vyráběný unikát, který prostřednictvím ušlechtilých materiálů, grafiky a vzorů podpoří charakter prostředí. Křeslo Marco přináší neobvyklý kulovitý tvar s křivkami a pohodlnými područkami.
Velkorysá postel Château Bed je inspirována zdmi francouzských hradů. Její kůží čalouněné čelo promění ložnici v nejexkluzivnější komnatu. Noční stolek Minnelli má zaoblený dřevěný rám, čalouněný texturovanou látkou a podepřený leštěnou zlatou mosaznou základnou. Doplňuje jej zásuvka ve spodní části.
Cell je ručně vyšívaný koberec od Rug´Society, který kombinuje vizuální atraktivitu tří materiálů: botanické hedvábí, přírodní vlna a lurex. Doplňuje jej elegantní křeslo Ellen od Essential.
Efektní zrcadlo Venice od Boca do Lobo je ručně vyřezávané zkušeným řemeslníkem a má ambici přinést hodnotu tradice do současného designu. Konzolový mramorový stolek Bryce vzdává hold obřímu přírodnímu amfiteátru, vytvořenému erozí přes náhorní plošinu Paunsaugnt.
Závěsná lampa Coltrane je jednoduché, ručně vyrobené ocelové svítidlo. Je vybaveno ocelovým lankem a magnetickým diskem nahoře, zatímco dole pod stříškou se ukrývá zlacený povrch.
Jídelna, nejvýraznější místnost celé rezidence, jako by zhmotňovala americký sen tvůrce interiéru, designéra Serjozhy Ya (Serjoži Jakimenka), zakladatele studia Architecture I See You, že díky tvrdé práci a úsilí lze dosáhnout i hodně smělých cílů.
Fascinující židle Chandra je výrazná a odvážná. Její extravagantní linie vyzařuje pocit vintage glamour, zatímco kovové pásy decentně spojují podnož s opěrkou zad.
Závěsné svítidlo Hera je tvarováno tak, aby připomínalo rysy a vzhled zlaté větve. Tento lustr je ručně vyrobený z odlévané mosazi, má organický tvar a složité detaily, které vytvářejí nastavitelné uspořádání v harmonickém celku.
Jídelní stůl Empire od Boca do Lobo symbolizuje generace setkání a rozhodování. Středová prasklina jako by odrážela těžké časy a odhalujíc zlatý vnitřek, poukazuje na budoucnost.
Ručně tkaný koberec Agatha Botanical zaujme odvážným grafickým designem, jenž si dal za cíl propojit interiér s exteriérem. Jeho barvy a vzor mají připomínat vlny oceánu.
Sofistikovaný středový stůl Java Center využívá sadu elementárních povrchových úprav, jako jsou vrchní desky z tmavého ořechu v kombinaci s jemnými detaily z tmavého bronzu na noze a také několika tkaninami.
Modulární pohovka Siphon je díky svému čistému designu, perfektním liniím a definovaným úhlům skvělým doplňkem do otevřeného obývacího pokoje.
Odkládací stolek Brutte Side Table čerpá inspiraci z odrůdy kávy Arabica, Brutte. Robustní a pevná základna z mramoru Nero marquina tvoří celek se splývavým, tmavě bronzovým topem.
Křeslo Demitasse má dokonale ergonomicky zakřivený tvar, aby uživatele objal jako náruč. Decentní široká a elegantní noha je přesně tím malým detailem pro vytvoření konečného výrazu.
Setkávání středověku s moderním stylem je patrné i v pracovně, která slouží rovněž jako kancelář a prostor pro jednání a konference.
Lustr Lindsey Adelman Branching Bubble, připomínající molekulární strukturu, byl navržen v roce 2006. Designérka Michiko Sakano zkombinovala mosazné trubky se zaoblenými skleněnými baňkami.
Stůl Ezra a židle Marco, obojí od Essential Home, jsou hlavními výrazovými prvky. Doplňují je ikonická závěsná lampa Horus od Brabbu a knihovnou Caffeine od Caffe Latte, která je ztělesněním jednoduchých organizovaných linií.
Za pozornost stojí subtilní konferenční stolek Harar od Caffe Latte s čistými linie, jenž kombinuje vizuálně kontrastní materiály, odlišné barvou a texturou – mramor, dřevo a kůži.
Hlavní slovo v klubové místnosti mají materiály, především obložení stěn z leštěného mramoru a stropní podhledy, tvořené překrásným červeně zbarveným mahagonem.
Moderní jídelní stůl Bertoia pro neformální posezení s kapacitou osmi osob je majestátním kouskem do každé jídelny. Vrchní deska je z černého mramoru.
Extrémně pohodlné křeslo Essex od Brabbu je inspirováno metamorfózou housenky v motýla. Tento výrazný solitér je čalouněný hebkým sametem, základna z matné mosazi mu dodává charisma.
Nejenom opulentní prostory, ale i nenápadná zákoutí lze najít v tomto interiéru. Velkorysý obývák a neméně okázalou klubovou část propojuje vizuálně nevýrazný prostor pro denní stolování.

V Miami Beach Villa v srdci Floridy spatřila světlo světa úchvatná rezidence, jejíž design kombinuje neoklasicistní a současný moderní styl s lehkým nádechem art deco.

Tento snový projekt pro Caffe Latte a Covet House vytvořil ukrajinský ateliér Architecture I See You.

Luxus návštěvníka omámí už při vstupu do vily. Vstupní hala je plná glamour lesku a dává tušit komfort, jenž bude následovat.

První, co upoutá pozornost, je moderně pojaté zrcadlo Venice v tradičním benátském stylu s typickými broušenými segmenty kolem středové funkční odrazové plochy.

Této dominantě konkuruje neméně impozantní mramorový konzolový stolek Bryce od Brabbu, jenž kombinuje bílý kámen se zlatými plochami. Proti této sestavě je umístěno elegantní posezení, poskytující příchozím pohodlí a pohodu, než budou uvedeni dál.

Mimo jiné se tu nachází i béžovým sametem čalouněné křeslo Ellen od Essential Home. Kompozici sceluje nástěnné svítidlo Cubic Sconces, znázorňující tři zlaté krychle.

S ostrými hranami svítidla kontrastuje měkký koberec Cell od Rug’Society, definovaný oblými liniemi dekoru. A konečně celek uzavírá lustr Coltrane od Delightfull s nadčasovým a jedinečným retro designem.

Zdobný interiér pokračuje dál do jídelny, jejíž zařízení je jedním slovem nevídané. Dechberoucí je trojnásobná výška stropu a velké okno, tvořící celou čelní stěnu místnosti. Poskytuje neopakovatelný výhled ve na oceán.

Zařízení je provedeno v impozantním temném a černozlatém gotic stylu, zároveň však má lehký tropický nádech, a to především díky nepřehlédnutelným rostlinám, jež jako girlandy spadají od stropu dolů.

Dominantou místnosti je však masivní stůl Empire z černého mramoru s výraznými bílými žilkami. Kolem něho jsou rozestavěny impozantní černozlaté židle. Nádheru završuje lustr Hera s organickými tvary.

Na podlaze spočívá koberec Agatha, který svým dekorem přivádí do prostoru hladinu oceánu, rozprostírající se za oknem.

Srdcem domu je ovšem hlavní obytný prostor, v němž se cele odráží moderní styl Caffe Latte. Na první pohled upoutá monumentální pohovka Siphon, která nabízí pohodlné a prostorné posezení pro opravdu početnou společnost.

Minimalismus a funkčnost jsou tady zastoupeny dalšími skvělými kusy, které kombinují mramorové a dřevěné povrchy. Patří sem stůl Java, židle Demitasse a konferenční stolek Brutte.

Neměli bychom zapomenout ani na jemný dotek lampy Ike od Delightfull a koberce Ocli v neutrální barvě od Rug’Society.

Klubová část je možná nejdynamičtějším prostorem v domě, protože dokáže plnit několik funkcí najednou. Jako doplňky pro maximální pohodu tu fungují židle Essex od Brabbu a stolky Philip od Essential Home.

Dotek inspirace stylem art deco pak přináší koberec s černobílou dynamickou kresbou Inkage od Rug’Society.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Caffe Latte

KONTAKTY

ARCHITECTURE I SEE YOU (návrh projektu): Kyjev, Ukrajina, tel.: +6 (13) 9013 5551, www.architecture.icu

COVET HOUSE (zařízení), R. da Portelinha 136, 4434-371 Fânzeres, tel.: +351 911 780 428, www.covethouse.eu

CAFFE LATE HOME (zařízení), Rua Particular de Regueiras nº33

4435-379 Rio Tinto, Portugalsko, tel.: +351 911 780 428, www.caffelattehome.com

HOME STYLE (luxusní nábytek), Vinohradská 34/30, Praha 2 – Vinohrady, tel.: 777 004 637, www.homestyle.cz

DESIGNBATH (luxusní koupelny pro náročné), Komunardů 32, areál Holport, Praha 7 – Holešovice, tel.: 222 984 951, www.designbath.cz

GRANIT HOLEC (obklady, dlažby objekty z přírodního kamene), Chelčického 2292, Kroměříž, tel.: 634 342 017, www.granitholec.cz