Jak si zařídit jídelnu pro všední večeře

Chcete sdílet tento článek?

Jídlo chutná mnohem lépe, když se u stolu sejdete se svými nejbližšími. Ať už patříte mezi šťastlivce, kteří stolování mohou věnovat celou místnost, nebo je vaše jídelna spíše skrovným jídelním koutem, inspirujte se našimi tipy, jak ji interiéru přizpůsobit na míru.

Patříte mezi milovníky bohatých hostin a máte jídelnu jako samostatnou místnost? Pak se neobejdete bez dlouhého dřevěného stolu z masivu, ke kterému se pohodlně usadí i více lidí. Investice do něj se rozhodně vyplatí, masivní dřevo vám totiž při správné péči může dělat radost i několik desítek let. Naopak do malých kuchyní se hodí rozkládací jídelní stoly, které se perfektně přizpůsobí počtu strávníků, aniž by zabíraly příliš místa. Při výběru myslete na to, že kulatý stůl potřebuje více prostoru, ale skýtá méně míst k sezení. Ideální volbou jsou proto klasické obdélníkové stoly.

Tip: Maličkosti jsou to, co tvoří útulnou atmosféru. Ozdobte jídelní stůl vázou s lučním kvítím, stylovou lucernou nebo designovou slánkou a pepřenkou.

Kredence a příborníky sluší i moderním jídelnám

Kdo říká, že kredence a příborníky patří jen na chalupu a do retro interiérů? Tyhle kousky nábytku sluší i moderně zařízené jídelně, a navíc tak získáte spoustu úložného prostoru. Můžete do nich dát nejen rodinný porcelán, ale i sklenice na víno, příbory, utěrky nebo ubrousky. Schováte tam zkrátka všechno potřebné a během rodinných oslav už nebudete muset odbíhat kvůli každé drobnosti do kuchyně.

Posviťte si na kulinářské zážitky

Jestliže si nějaká část domova zaslouží okázalé osvětlení, pak je to jídelna. Stačí se držet několika pravidel: světlo nad stolem by mělo být měkké a rozptýlené a jeho tvar by měl kopírovat křivky stolu. Ke kulatým stolům tak pasují zaoblené lustry, zatímco ke dlouhým obdélníkovým stolům se hodí závěsná svítidla v řadě, která osvítí celou plochu. Máte-li jídelní stůl v prostoru mezi obývákem a kuchyní, pak vám lustr pomůže jídelnu opticky oddělit od zbytku místnosti. A jak vysoko světlo zavěsit? Ideální je mezi svítidlem a stolem nechat zhruba 60 až 80 cm prostoru, získáte tak intimnější atmosféru při stolování, ale zároveň bude vše zalité světlem.

 

Foto: Unsplash.com

Tento článek je obchodním sdělením
Další zajímavé články