Rodinné útočiště v nitru přírody
Kulatý snídaňový stůl obklopují jídelní židle Eames DSW, patřící k designovým ikonám padesátých let minulého století, jež změnily svět. Ne náhodou jejich nesmrtelný vzhled inspiroval vznik řady replik a napodobenin.
Kulatý snídaňový stůl obklopují jídelní židle Eames DSW, patřící k designovým ikonám padesátých let minulého století, jež změnily svět. Ne náhodou jejich nesmrtelný vzhled inspiroval vznik řady replik a napodobenin.
To, co tuto lesní rezidenci odlišuje od ostatních, je elasticita hranice mezi vnitřním a vnějším prostorem, dosažená i díky flexibilitě obvodových zdí a vzniku řady funkčních meziprostorů.
Torontské studio Akb Architects, založené Robertem Kastelicou a Kelly Buffeyovou, je typická snahou vytvořit obytný prostor charakteristický jasnou vizí, pozorností ke každému detailu a přísným dodržováním koncepce daného záměru.
Dřevodekor byl zvolen i pro realizaci kuchyňských dvířek, jež vizuálně splývají s ostatními svislými plochami, stropem i topem kulatého stolu. Pracovní desky jsou z přírodní žuly.
Vizuální součástí společenské zóny je rovněž barový pult s vysokými stoličkami. Jde o jakousi verandu, navazující na partii, oddělitelnou od navazujícího interiéru vnitřními posuvnými příčkami z bezpečnostního skla.
Základním vybavením centrálního společenského prostoru je sestava pohodlných polstrovaných pohovek a křesel se světlým látkovým čalouněním a spoustou polštářů. Většina mobiliáře byla vyrobena na míru.
Členité, rovné i šikmé stropy jsou ve stylisticky vyváženém obytném prostoru zdrojem napětí, interiéru dodávají potřebnou dynamiku. Stejně jako celá řada vertikálních linií těží z obkladových prvků ze dřeva evropského dubu.
Z bohatě prosklené společenské zóny, jejíž charisma těží z přílivu denního světla a atmosféry umocněné živým ohněm mohutného krbového tělesa, lze vyjít přímo na venkovní terasu, bezprostředně navazující na interiér.
Konstrukcí jednoduché lomené schodišťové těleso osvětluje okno, nabízející výhled do zalesněného okolí. Propojení s přírodou dokládá opět velký podíl dřeva na stěnách, stropě i pochozích plochách prostoru.
Téměř monochromatickou barevnou paletu zvolili návrháři pro koupelnu, v níž se moderní betonové povrchy snoubí se světlým dřevem nejen umyvadlové skříňky. Prostoru vévodí mohutná oválná vana vyrobená rovněž z betonu.
Za výběrem nábytku v rezidenci stojí studio Ashley Botten Design, jejíž majitelka sází na ležérní jednoduchost a přírodní materiály. Na výsledné kvalitě a luxusu zakázkově vyrobeného vybavení se podílejí vybraní řemeslníci.
Chata situovaná v nedotčené krajině severního Ontaria stojí na výběžku s panoramatickým výhledem na vodu jezera Muskoka. Její dispozice je orientována s cílem maximalizace rozsáhlého zorného pole.
Objekty s jednoduchými sedlovými střechami jsou obložené rustikálními dřevěnými prvky ze západního červeného cedru. Výsledek navenek evokuje bukolický styl, jenž se přirozeně propisuje také do vnitřních prostor.
Pozemek, mírně se svažující ke hladině sladkovodní nádrže, bohaté na výskyt štiky severní, poskytnul prostor pro vytvoření citlivě pojatého útočiště pro rodinu i její početné přátele.
Střešní přesahy, podbité prkny, fungují jako zastínění části venkovních aktivit, k nimž neodmyslitelně patří například grilování. Zásobník na dřevo byl ručně vyroben z povrchově neopracované oceli, jež časem získá potřebnou patinu.
Cedrová sauna, fitness centrum a relaxační prostory v podstatě navazují na komunikace vedoucí k loděnici na břehu jezera. Pocitové uvolnění uživatelů rezidence a jejich hostů čerpá z dokonalé symbiózy staveb s navazující přírodou.

Oděná do hrubě řezaných prken ze červeného cedru splývá vícegenerační rezidence Muskoka s terénem typickým ošlehanými stromy a předkambrickým podložím.

Návrh kanceláře Akb Architects při jejím koncipování vyšel vstříc požadavkům na environmentalitu i dokonalý uživatelský komfort.

Lákavá destinace na severu Ontaria se ukázala pro umístění sídla, tvořeného třemi vzájemně propojenými objemy, jako naprosto ideální.

Objekty o celkové obytné ploše 2286 čtverečních metrů propojuje útulnost interiérů, otevřených výhledům směrem ke hladině sladkovodního jezera Muskoka.

Jednoduché, výrazně moderní linie v kontextu s místními lidovými prvky dodávají stavbě přitažlivost lesního srubu s charakteristickými sedlovými střechami, nepřehlédnutelnými komíny a množstvím přirozeně stárnoucího dřeva.

Celoročně obývaná usedlost přitom nejen splňuje požadavky na dostatečné soukromí pětičlenné rodiny, ale funguje i jako zázemí pro relaxaci a zábavu jejích hostů.

Aby architekti Akb Architects vyhověli striktním podmínkám udržitelného životního prostředí, vnořili objekty do rámce stávající topografie s minimálním narušením okolního prostředí.

Víceúčelový společenský prostor, nacházející se v srdci obytných kapacit, obklopují oddělené ložnice s koupelnami.

Jediná střešní rovina je umístěna nad velkolepou zónou s otevřeným kuchyňským a jídelním prostorem, orámovaným klenutým stropem s obkladem ručně broušenými prvky z evropského dubu.

Ty přes posuvnou skleněnou příčku pokračují až na do jakési venkovní verandy s další jídelnou, salonkem a barem.

Hřejivý dekor se propisuje i do čelních dvířek kuchyňských skříněk, protipólem jsou pak betonové konstrukční prvky a podlahy, stejně jako pracovní plochy z přírodní žuly.

Multifunkční centrum doplňuje vedle komfortního čalouněného posezení koberec v neutrálních tónech, jež výslednou estetiku podporují souhrou rustikálního šarmu a jemně vyladěného minimalismu.

Pevné i posuvné skleněné panely, tvořící fasádu otočenou směrem k vodní ploše, se postarají o dokonalé propojení vnitřního a vnějšího prostředí.

Díky instalaci stahovacích sítí proti hmyzu, jež jsou u jezera Muskoka doslova nezbytností, mohou skládací stěny zůstat otevřené ve dne i v noci, což podporuje pasivní proudění vzduchu.

Další meziprostor vymezuje široký střešní převis, zastiňující terasu, která lemuje celý obvod budov.

TEXT: Alena Müllerová FOTO: Shai Gil

Kontakty

AKB ARCHITECTS (projekt a návrh interiéru), 182D St Helens Ave, Toronto, Ontario M6H 4A1, Kanada, tel.: +1 416-204-1331, www.akb

HOME STYLE (luxusní nábytek), Vinohradská 34/30, Praha 2 – Vinohrady, Tel.: 777 004 637, www.homestylde.cz

SAPHO (vše pro koupelny), Mělnická 87, Pakoměřice, Bořanovice, Tel.: 283 090 760, www.sapho.cz

PRAŽSKÝ KÁMEN (dodavatel a zpracovatel kamene), Sluštice 17, tel.: 323 605 758, www.prazskykamen.cz

DECEUNINCK (prosklené posuvné systémy, velkoformátová okna a dveře),

Tuřanka 1519/115a, tel.: 547 427 777, www.deceuninck.cz