„Vesmírná loď“ na vrcholu kalifornského pahorku
Obrovské vinotéce, která oplývá přísunem denního světla, sluší sousedství stěny vytvořené ze šedého pohledového betonu. Alternativou velkolepého schodiště je prosklený výtah, propojující všechny čtyři úrovně objektu.
Ohromující obývací pokoj s uhrančivým tmavým ostěním se plynule přelévá do prostoru jídelny a minimalistické přípravny pokrmů, která jako by z oka vypadla velínu na kosmické lodi.
Dekor dřeva je použit jak na schodišťových stupních, tak na podestách a na kuchyňských skříňkách. Z kuchyně se po schodech vystupuje do hlavní ložnice a dále na okouzlující střešní terasu.
Osvětlení knihovny zajišťují lineární LED zdroje a zapuštěná zářivková tělesa. Modulární sedací elementy s protišpinivou povrchovou úpravou se snadno přemisťují v souladu s aktuálními potřebami.
Jádrem domu je ohromující futuristické schodiště, jehož stěnové i prostorové bočnice působivých organických tvarů vznikly z bílého pohledového betonu. Podstupnice elegantně podsvětlují LED zdroje.
Stěnový obklad knihovny je z ořechové dřevěné dýhy, jež perfektně ladí s podlahou z umělého ořechu. Kontrapunkt do prostoru vnáší bělostná výmalba a černé sezení, těleso krbu vynikne na stěně s antracitovým obkladem.
Svislý otevřený prostor mezi rameny schodiště, zasahující do všech podlaží, projektanti podřídili cíli umožnit přísun denního světla až do nejnižších úrovní domu. Řešení dodává interiéru výsledný pocit vzdušnosti a lehkosti.
Hlavní koupelna je sama o sobě počinem hodným architektonické ceny. Bělostná oválná vana, podsvícené zrcadlo a černé mramorové obklady spolu s exkluzivními armaturami jsou v dokonalém souladu.
Přímo z královského dvoulůžka v hlavní ložnici se bohatě prosklenou fasádou nabízí snový výhled na Tichý oceán. Na terasu předsunutého ložnicového kubusu se vstupuje bočním vchodem.
Pitný režim na obytné střeše zajišťuje přilehlý bar. Podlaha terasy byla sestavena z prvků z odolného tropického dřeva, v němž jsou ve výřezech usazeny suchomilné rostliny.
Nepravidelné vysunutí obou horních modulů rezidence přispívá k jejímu výslednému futuristickému vzhledu, který podtrhuje celoplošné prosklení směrem do uliční fronty.
Vodní plocha za domem, dostupná prostřednictvím posuvných dveří, zahrnuje kromě plaveckého bazénu rovněž a jacuzzi. Terasa je před zvědavými pohledy krytá zelení, která jejím uživatelům poskytuje potřebné soukromí.

Ohromující interiéry rezidence RO 54 v prestižní čtvrti Bel Air jsou jako vystřižené z prvotřídního sci-fi filmu.

Základem futuristického vzhledu je centrální, shora osvětlené schodiště, jehož prostorové i stěnové bočnice mají charakteristický organický tvar a celoskleněné zábradlí.

Rodinné sídlo, navržené renomovaným studiem Arshia Architects, je příkladem ultramoderní architektury, dokonale spojující inovativní design a funkčnost. Jeho koncept se na přání investorů – milovníků rychlých aut – odvíjí od použití monokokové konstrukce.

Jde o základní stavební prvek automobilu, spojující karoserii s podvozkem do jednoho výsledného celku, který díky tomu funguje jako jakási ochranná klec pro posádku. Právě toto pojetí rezidenci RO 54 zajišťuje potřebnou stabilitu a pevnost.

Zvolené řešení navíc umožnilo vygenerovat futuristický design, jehož klíčovým prvkem je centrální „prázdnota“ se schodištěm, kdy bylo jeho „zrcadlo“ (prostor mezi různě širokými schodišťovými rameny) rozšířeno na maximum.

Pomocí velkoformátového střešního světlíku pronikají sluneční paprsky až do nejnižších stupňů domu.

Tento inovativní přístup umožňuje nejen přístup maximálního množství přirozeného světla do interiéru, ale také jeho vizuální propojení a pocit jednoty výsledného obytného prostoru.

Jemné osvětlení podstupnic přispívá k estetice vesmírné lodi, kterou umocňují organické tvary na stropě a na schodišťových bočnicích.

Při stavbě rezidence byly použity vysoce kvalitní a udržitelné materiály. Základy budovy jsou postaveny z odkrytých betonových opěrných zdí, vlastní konstrukce je pak ocelová, uplatnění tu našly rovněž dřevěné trámy.

Exteriér je tvořen CNC frézovanými deskami z polyuretanu s vysokou hustotou (HDU), potažené minerálním omítkovým nátěrem. Jejich ekologické vlastnosti je předurčují k aplikaci zejména v oblastech typických vysokými teplotami.

Fasáda domu je pak mistrnou kombinací betonu, skla a dřeva, jež přispívá k exkluzivnímu looku celého objektu.

Architektura víceúrovňového paláce byla přizpůsobena terénu, aby se dům co nejlépe integroval do okolní krajiny.

V souladu s místními striktními regulemi navíc pomáhá redukovat hmotu poměrně velkého objektu, jenž se tak proporcionálně usadil v rámci sousední zástavby a minimalizoval svůj vizuální dopad na okolí.

Směrem do ulice rezidence působí jako dvoupodlažní, navíc došlo k předsunutí jak ložnicového, tak přízemního modulu.

Finální prostorové uspořádání nabízí úctyhodných 629 čtverečních metrů obytné plochy. V suterénu je umístěna dvojgaráž, servisní zázemí domu a tělocvična.

Pro tři ložnice s vlastními koupelnami bylo kvůli zajištění přísunu denního světla vybudováno vnitřní atrium.

Součástí této úrovně je také knihovna s vyvýšenými stropy, koncipovaná jako meditační a relaxační prostor s exkluzivním mramorovým krbem a pohodlnými sedačkami.

Do přízemí, hned u bočního hlavního vstupu do rezidence, je situován elegantní společenský prostor obývacího pokoje, jehož velkorysé prosklení se významnou měrou podílí na propojení interiéru se zahradou.

Další level usedlosti zabírá prostor kuchyně s obrovskou jídelnou. Posuvné dveře propojují kulinářskou zónu s terasou se zapuštěným bazénem. Otevřený koncept obývacího pokoje, jídelny a kuchyně se podílí na plynulém přechodu mezi jednotlivými částmi domu.

Konečně v nejvyšším patře objektu se nachází hlavní ložnice s výhledy až na Tichý oceán.

Maximální komfort a efektivitu domácnosti zajišťují chytré technologie. Automatizované systémy řízení osvětlení, vytápění a bezpečnosti umožňují majitelům rezidence snadno ovládat veškeré funkce v domě, hlídají rovněž spotřebu energií.

Klimatizace se skládá z vysoce účinné variabilní zónové vzduchotechniky s integrovaným střešním kondenzátorovým oddílem a na zakázku vyrobenými mikroštěrbinovými difuzory.

Projekt splňuje, místy dokonce i překračuje, přísné kalifornské standardy pro úsporné zelené budovy – architekti ve spolupráci s majiteli vizualistického objektu vsadili kromě jiného například na nízkoprůtokový vodovodní systém, výsadbu odolnou vůči suchu, filtraci dešťové vody, integrovanou fotovoltaiku či vysoce účinný plášť a zasklení budovy, díky čemuž objekt získal výborné hodnocení HERS (Home Energy Rating System).

Rezidence RO54 je tak jedinečným příkladem moderního projektu, jenž harmonicky spojuje estetiku a funkčnost. Promyšleným prostorovými řešeními reprezentuje vrchol současné americké rezidenční tvorby a právem získal osmnáct mezinárodních ocenění za design.

TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: Paul Vu, Renee Parkhurst, Yuheng Huan

Kontakty

ARSHIA ARCHITECTS (projekt), 8340 ½, Beverly Blvd, Los Angeles, CA 90048, USA, tel.: +1 310-786-7876, www.arshia.net

PRAŽSKÝ KÁMEN (dodavatel a zpracovatel kamene), Sluštice 17, Tel.: 323 605 758, www.prazskykamen.cz

SAFFRON (prémiové postele), Šaldova 1, Praha 8 Karlín, Tel.: 776 565 911, www.saffronbeds.com/cs

SAPHO (vybavení koupelen), UBC, s. r.o., Mělnická 87, Líbeznice, Tel.: 283 090 760, www.sapho.cz