Orlí hnízdo na útesu
Rezidence se vyznačuje unikátním řešením a členitostí, již si vyžádala složitost terénu. S ohledem na to byly koncipovány a navrženy i četné zelené plochy včetně vodních cest, jezírek a vodopádů.
Příroda doslova obklopuje obytné prostory a vstupuje do nich, což umožňuje jejich obyvatelům užívat si její přítomnosti ve společenských i soukromých zónách. Upřednostněny byly také panoramatické výhledy na jezero Valle de Bravo.
Středem vřetenového schodiště, jež propojuje všechny úrovně domu, vede prosklený tubus domovního výtahu. Tento vertikální prvek jako liány ovíjejí stylizované kovové větve.
Rezidenci Simbiosis se daří přímočarými výrazovými prostředky dosáhnout dokonalého souznění mezi přírodními živly a budovou, přičemž hlavním cílem bylo poskytnout jejím obyvatelům nádherné emoce.
I tak všední záležitost, jako je barový pult, se může proměnit v oázu klidu a pohody, stačí nad desku z masivního dřeva zavěsit stovky třpytících se kovových lístků. Celek korunuje stylový detail – mosazné umyvadlo s baterií.
V prvním patře je kromě hostinských ložnic také perfektně vybavená společenská místnost. Nechybí ani kulečníkový stůl nebo pohovka pro sledování televize.
Bar je zásobený lahvemi kvalitního vína. Běžně jsou skladovány v klimatizovaném „sklepě“, k dispozici je zde proto jen několik vybraných nápojů, určených k přímé konzumaci.
Spojovací chodba funguje jako prostor pro prezentaci pečlivě vybrané kurátorské sbírky uměleckých děl s instalací, která byla navržena na míru domu. Řešení zdůrazňuje její význam v rámci celkového schématu.
Všechny prvky v domě, především ale otevřené i kryté terasy, jsou harmonicky včleněny mezi bujnou vegetaci i okouzlující vodopády. Společně tvoří podmanivou relaxační oázu, rámovanou panoramatickými výhledy na malebné jezero.
Také denní kuchyně má rysy zvoleného organického stylu. Zakřivená stěna kopíruje vnější terén a propisuje se do pracovního prostoru. Použité materiály, masivní dřevo a mosaz, se opakují i na jiných místech v domě.
I další společenská místnost je vybavena barem, tentokrát zaměřeným na nabídku aromatických rumů. Z kruhové sedačky je výhled nejen na „rumotéku“, ale i fascinující venkovní drama mezi přírodními kameny a vodním živlem.
Kde jinde by se měla projevit idea domu víc než v koupelně. Skalní masiv, ze kterého stéká voda, jako by přímo vstupoval do místnosti. Však také uvnitř architekti pracovali se stejnými materiály a živly: vodou, kamenem, dřevem a živými rostlinami.
Každá z ložnic poskytuje komfort vlastní terasy, odkud je vždy krásný výhled na klidnou jezerní hladinu. Doširoka otevíratelná okna umožňují okolní přírodě vstoupit přímo do místnosti, jejíž vnitřní pojetí reaguje na situaci výběrem barev a materiálů.
Integrace stékající vody a kamene do architektonického návrhu slouží jako spojovací prvek mezi jednotlivými obytnými zónami. Tato místnost například slouží nejen jako odpočívárna po wellness, ale také jako přírodní galerie.
Kromě hlavní rezidence se čtyřmi ložnicemi je součástí nemovitosti rovněž neméně komfortní dům pro hosty. Obě stavby jsou propojeny proskleným tunelem, který se elegantně vine členitým terénem.
Ve všech ložnicích je standardem dokonalý uživatelský komfort, stejně jako neustále se opakující akcenty přírodních materiálů a klidných barev, podpořených kvalitou zpracování.
Důležité je v rámci interiérů opakovat materiály a struktury, i když pokaždé v trochu jiné formě. V jedné z koupelen to dokazuje zrcadlo, evokující motiv kamene a stékající vody.
I ta nejmenší ložnice si užívá výsady výhledu a přímého vstupu na terasu. Dotek masivního dřeva zde zastupuje podlaha, další přírodní materiály pak přehoz přes postel a kožešina na podlaze.
Architekti si pohráli s detaily, takže každá z ložnic je jiná. Tady například příčku tvoří dřevěné latě, které jako by prodlužovaly řasení závěsu a odrážely vodu, stékající ze skalního masivu.
Nejvyšší, tedy druhé patro je přístupné i z hlavní příjezdové cesty. Soukromí řeší vysoký stylový plot a parkovací plocha, plynule napojená na elegantní vrata, jež dovnitř vpustí jen vyvolené.
Prostorové uspořádání místností je vizuálně vymezeno přítomností skalního masivu, zdobeného půvabnými vodopády. Tento podmanivý detail slouží jako architektonický prvek, který elegantně odděluje různé objemy uvnitř struktury.
Celý koncept si vyžádal rozložení objemů a zajistil, že panoramatické výhledy na krásné okolí včetně jezera Valle de Bravo jsou jeho součástí. Otvory ve fasádě modulují přístup slunečního světla do domu během různých ročních období.
Rezidenční projekt Symbiosis efektivně dosahuje harmonického souznění přírodních prvků a zastavěného prostředí. Design ztělesňuje podstatu jeho vzniku a čerpá inspiraci ze svého okolí.
Tento záběr odhaluje celý komplex, tedy hlavní dům zcela na vrcholu masivu, pod ním menší dům pro hosty, který připomíná spíše hotelové apartmá, zcela dole je bazén se slunečnou terasou.

Rezidence zasazená do úchvatného skalního masivu, tyčícího se nad jezerem Valle de Bravo v Mexiku, je příkladem organického spojení architektury, designu i přírody. Právě proto dostala příhodný název Symbiosis.

Primárním záměrem sice bylo vytvořit harmonické propojení obytné zástavby s okolním prostředím, elegantní projekt, který vyrostl na velkorysém pozemku o rozloze tisíc čtverečních metrů, strategicky umístěném na vrcholu majestátního skalního útvaru, však evokuje koncept vzájemného prolínání živlů.

Nemovitost, která se hrdě tyčí čtyři desítky metrů nad klidným jezerem, svým zajímavým nepravidelným tvarem kopíruje členitou topografii, která výrazně ovlivnila i přístup k architektonickému návrhu.

Složitý terén a značná hustota osídlení okolní oblasti si vyžádaly zaměření na vizuálně měkké, až vlnité povrchové úpravy.

Konstrukční prvky jako převisy teras a balkony byly promyšleně integrovány do podkladu, což vedlo ke vzniku podmanivých ploch, propojujících rezidenci s jejím okolím. Zvolené řešení viditelně podporuje harmonickou fúzi mezi interiérem a exteriérem.

Vezmeme-li v úvahu všechny výše uvedené aspekty, bylo navrženo a pečlivě vytvořeno množství zelených zón, jež zahrnují hydrologické koridory, zdobené klidnými jezírky a kaskádovými vodopády, stejně jako pečlivě upravené zahrady, které plynule splývají s obytnými prostory, do nichž vstupují.

Takto promyšlené uspořádání poskytuje obyvatelům rezidence příležitost kochat se nádherou přírody, a to jak ve společenských místnostech, tak v rámci soukromých prostor. Seskupení architektonických objemů, které zahrnují různé funkce, začíná na nejnižší úrovni.

Přízemní linie zahrnuje výhradně společenskou zónu, tvořenou zejména velkoryse řešeným obývacím pokojem, elegantní jídelnou, pohodlnou koupelnou pro hosty a vnitřní kuchyní, plynule propojenou s hlavní terasou.

Ta je ostatně sama o sobě samostatným obytným prostorem, zajišťujícím dokonalý komfort včetně sofistikovaného salonku, dalšího jídelního prostoru, klidného solária, šatny s luxusní koupelnou a rozmáchle velké jacuzzi.

Do prvního patra jsou situovány dvě elegantně zařízené ložnice pro hosty, z nichž každá má vlastní terasu, nabízející úchvatný výhled na klidné vody jezera.

Tato úroveň navíc zahrnuje komfortní multimediální místnost, která je ideální pro sledování oblíbených filmů nebo pořadů, a perfektně zařízenou klubovnu, respektive hernu, která poskytuje dostatek prostoru pro rekreační aktivity.

Dispoziční kompozici jako všude v tomto domě charakterizuje harmonická integrace zeleného okolí a kaskádových vodních prvků, přicházejících z horních partií.

Na druhém poschodí je tak ústředním bodem hlavní ložnice s navazující koupelnou výhled na jezírko a vodopády. Na tomto poschodí se nalézají ještě další ložnice, z nichž každá se opět může pochlubit vlastní terasou, nabízející motiv klidné vody jezera.

Všechny místnosti v domě propojuje vnitřní chodba, schodiště a výtah, zajišťující snadnou dostupnost všech obytných úrovní a zároveň i přirozené proudění vzduchu.

Vertikální uspořádání domu se elegantně vine kolem dominantního točitého schodiště, jehož středem stoupá kruhový výtah. Všechny tyto prvky se přirozeně propojují do celkové kompozice a nechávají přírodu a architekturu harmonicky splývat do soudržného celku.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Hector Velazco Facio

Kontakty

LUCIANO GERBILSKI ARQUITECTOS (projekt a realizace): Blvd Palmas Hills 1, Valley of the Palms, Mexico City, Mexiko tel.: (55) 886 944 18, www.gerbilsky-wainberg.com

DECEUNINCK (okenní profily, posuvné dveře), Tuřanka 1519/115a, Slatina, tel.: 547 427 777, www.deceuninck.cz

MIELE (špičkové domácí spotřebiče), Spielberk Office Centre, Holandská 4, Brno, tel.: 543 553 111-3, www.miele.cz

DESIGN BATH (luxusní koupelny pro náročné), Komunardů 894/32, Praha 7 – Holešovice, tel.: 734 515 544, www.designbath.cz