Lustry jako šperky a zdroje pohody

Kombinace přímého a nepřímého osvětlení zvyšuje světelný komfort

v interiéru, střídáním různých variant lze měnit atmosféru v bytě.

Osvětlení moderního interiéru se zásadně liší od ještě nedávné doby, kdy v obývacím pokoji dominoval jeden lustr a maximálně ho doplňovala v rohu místnosti stojící lampa. V současnosti je osvětlení celého bytu důkladně promyšleno.

Je možné aktivovat mnoho variant a vytvořit tím různé světelné atmosféry. Na stropě bývají kromě výrazných lustrů další zapuštěná bodová svítidla a světelné proužky z LED pásků, lemující stropy. V zásadě jde vždy o kombinaci přímého a nepřímého osvětlení.

Světlo, vycházející ze svítidla směrem nahoru se odráží od stěn a stropu a osvětluje celý prostor, bývá označováno jako nepřímé. Tento druh osvětlení používáme pro celkové osvětlení prostoru centrálním svítidlem.

To musí být dostatečně výkonné (z důvodu ztrát při odrazech od stěn a stropů), strop a stěny ideálně bílé nebo světlé barvy, aby měly co největší odraznost. Výhodou tohoto způsobu osvětlení je celkové prosvětlení prostoru, včetně jinak tmavých koutů. Samotný prostor se navíc pocitově zvětší.

Naopak světlo vycházející ze svítidla přímo směrem dolů nasvětlí pouze prostor pod sebou. To o jak velký prostor se bude jednat, je závislé od výkonu svítidla a jeho charakteru svícení, jedná-li se o difuzní (rozptýlené) světlo, nebo bodové.

„Faktem je, že tato svítidla se více hodí pro lokální osvětlení, kde díky tomu, že nasvětlí prostor pod sebou a okolí zůstane tmavé, vytvoří v daném místě určitou atmosféru. Ideální jsou tato svítidla zavěšená nad jídelním či konferenčním stolem.

Pokud bychom chtěli takovýto prostor nasvětlit co nejvíce rovnoměrně a přiblížit se výslednému pocitu, kterého dosáhneme při použití

nepřímého osvětlení, museli bychom použít těchto svítidel vmístnosti více,“ říká ing. Pavel Boháč z firmy Delta Ligth Czech.

Podle jeho slov se jako vhodné jeví kombinace obou druhů svícení, přímého a nepřímého, ať již nezávisle formou více svítidel s různým charakterem svícení, nebo jedním svítidlem s přímou i nepřímou složkou světla, které lze ideálně rozsvěcet zvlášť.

Text: Alena Kodlová, Foto: archiv firem