Kouzlo skleněného zábradlí

Schodiště se stává dominantou moderních interiérů. V kombinaci se skleněným zábradlím vnáší do prostoru luxus, vzdušnost a světlost.

Jedním z prvků, který je v moderní interiérové tvorbě nepostradatelný, je sklo. Tvoří nezanedbatelnou část obvodového pláště domu, aby sluneční paprsky mohly pronikat až do jeho nejzazších koutů.

Dříve uzavřené prostory malých tmavých místností jsou dnes plné světla také díky otevřeným dispozicím, ve kterých se stále více uplatňují skleněné předěly.

Oddělují jednotlivé funkce v bytě, zároveň umožňují prohlédnout celým interiérem, umocňují pocit světlosti a vzdušnosti.

Také schodiště se mění. Architekti ho stále častěji umisťují do obytné části domu, neoddělují ho masivními schodišťovými zdmi. Nechávají vyniknout jeho křivkám, ať už jde o elegantní točité schodiště, nebo o strohé dvouramenné řešení.

Skleněné zábradlí dodává schodišti křehkost, madlo z masivního dřeva nebo z nerezové oceli, případně z mosazi, mu dodává elegantní vzhled, bývá většinou nedílnou součástí atypicky řešeného schodiště.

Při pohledu na něj vás upoutá filigránská řemeslná práce se sklem, kovem nebo dřevem.

Skleněné segmenty bývají čiré nebo dekorované pískováním, v poslední době se v moderních interiérech uplatňuje technologie grafoskla, kde mezi dvěma tabulemi bývá nejčastěji zalaminovaná fólie s grafickým prvkem.

U historizujících typů zábradlí jsou slupky zhotoveny z kartáčované nebo leštěné mosazi, u minimalistických schodišť se spíše uplatňují vertikální prvky z leštěné nebo kartáčované nerezové oceli.

Z identického materiálu jsou také úchytové spony, kterými je zábradlí ukotveno ke sloupkům nebo ke schodišťovým stupňům.

Madlo bývá vyrobeno ze stejného materiálu jako schodišťové stupně, nejčastěji z masivního dřeva, z dubu nebo například exotického wengé. Minimalistické varianty se skleněnými stupni dávají přednost modelům z leštěné nebo broušené nerezové oceli.

Text: Alena Kodlová, foto: Archivy firem