V barvě mědi a rzi

Kdysi neoblíbená rez se stává velmi módní a vyniká na paletě designérů. Také měď a bronz si našly své místo v moderních interiérech.

Poslední období je ve znamení nových prostředků, jak oživit stále velmi oblíbený minimalistický vzhled interiérů. Jednou z cest je neobvyklá úprava povrchů, která dodá jednoduchým liniím ten správný říz.

Letošní veletrhy přinesly řadu inspirací a jedna z nejvýraznějších byla inklinace k industriálnímu designu. Velkou pozornost poutaly také kovové povrchy, zlaté, stříbrné, v drsnější variantě pak barvy mědi a rzi.

Červenohnědé zabarvení někdy s příměsí oranžového odstínu na povrchu nábytku, dveří a dalších ploch v interiéru si našly velmi rychle cestu do tuzemských designových interiérů. „Dekory technických materiálů dokážou na dveřích vykouzlit opravdové divy.

A to je důvod, proč jsme je zařadili do nabídky našich povrchových úprav.

Velice atraktivním je rezavý plech, který z vašich dveří vytvoří jasnou dominantu interiéru,“ popisuje atraktivnost povrchu Ing. David Vítek, vedoucí marketingu SAPELI, výrobce interiérových dveří.

Podle jeho slov jsou tyto dekory uplatněny na laminátových površích, které se vyznačují extrémně vysokou mechanickou odolností.

Další technologií, ve které lze uplatnit vzhled rzi, je grafosklo. Do dvouvrstvého skla jsou zalaminovány tenké plechy se stopami rzi, ale také například plátky zlata. Sklo je dokonalým nosičem tenkých fólií, plátků kovu nebo přírodnin.

Navíc vložený motiv ochrání před vodou, teplem a mechanickým poškozením. Kovový design grafoskla bude skvěle kontrastovat zejména s kuchyňskou linkou v bílém dekoru.

Designovým trendem je rovněž vzhled mědi nebo bronzu, který je slitinou mědi a dalších kovů. Tyto kovy výrazné červenohnědé barvy inspirovaly novinkový povrchový materiál pro nábytkové plochy.

„Fóliovaný dekor Bronzy, konkrétně měděný bronz, se vyznačuje nejen typicky rezavou barvou, ale také jemnými zářivými odlesky, které dokonale imitují kovový materiál, do kterého se opírají sluneční paprsky.

S různou intenzitou světla se vzhled nábytku mění a rozehrává v interiéru neobyčejnou hru stínů a barev,“ uvádí pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea, největšího českého výrobce nábytkových dvířek.

Kromě nábytku bude tento dekor úžasný na obkladových panelech kdekoliv v interiéru.

Text: Alena Kodlová, foto: Archivy firem