Velký efekt na malém prostoru

Úkol zrekonstruovat rodinný dům na úzké parcele vzali architekti ze studia Kyzlink jako profesní výzvu a „poprali se“ se stísněnými dispozicemi: v nejužším místě má totiž stavba šířku pouhé 4,3 metru, v nejširším pak 5,5 metru.

Velikost parcely vyplývá v podstatě z rodinné historie. Původní objekt, který v brněnské čtvrti Královo Pole vyrostl v roce 1905, totiž jeho majitel rozdělil mezi své syny, takže jednotlivé poloviny domu oddělovaly pouze příčky.

Jak šel čas, vlastníci se měnili, stavba prošla i několika úpravami, z nichž poslední proběhla někdy v padesátých letech minulého století.

Nabízí se tedy otázka, proč současní investoři nevložili své prostředky raději do novostavby se zahradou na větší parcele mimo centrum města.

Manželé se dvěma dcerami si však lokality v srdci moravské metropole, v dosahu místních kulturních institucí, cenili natolik, že byli ochotni se situaci přizpůsobit.

Totální rekonstrukce začala nezbytným zajištěním statiky, pokračovala prohloubením suterénu pod úroveň původních základů, vybetonováním monolitické vany a vytvořením vlastního nosného systému.

Tady se projektanti inspirovali filozofií Bohuslava Fuchse v hotelu Avion: čím vyšší patro, tím subtilnější konstrukce. Z uliční fronty je vstup a vjezd do domu chráněn pouze bránou z ocelového roštu.

Na zahradu lze projít buď suterénem, přes průjezd a garáž kolem vinného sklípku nebo přes společenskou část přízemí domu. Z ulice se do domu vstupuje po venkovních schodech, oddělených od interiéru skleněnou izolační stěnou.

Odtud se směrem do zahrady sestupuje přes kaskádovitě uspořádané jednotlivé zóny (hala, chodba, kuchyně, obývací část s jídelnou).

Tato terasovitá schodiště probíhají většinou přes celou šířku budovy, lze je přitom vnímat i jako systém lavic nabízejících posezení.

Stropy v celém přízemí jsou ve stejné úrovni, ovšem podlahy se díky sestupnému uspořádání ocitly v různých rovinách. Rozdílná světlá výška jednotlivých místností umožnila vpustit denní světlo do středu úzké a hluboké parcely.

První patro domu je vymezeno pro rodiče. V uliční části je pracovna a zároveň pokoj pro hosty, ložnice je orientovaná do zahrady. Druhé patro, jež obývají dcery, je řešeno jako open space přes celý půdorys domu, uprostřed s koupelnou.

Ta pouze opticky dělí prostor na dvě části, z nichž jedna je vyhrazena pro učení a tvoření, druhá pak pro spánek a klidné hraní.

Kromě kvalitního designu a architektonického zpracování je dům na velmi vysoké technologické úrovni. Je kompletně řízen inteligentním systémem, lze ho ovládat standardně manuálně, prostřednictvím vypínačů, ale také mobilem nebo tabletem. Systém kompletně dodala a naprogramovala společnost Category.

KYZLINK ARCHITECTS & INTERIOR vytváří originální architekturu a interiérový design v souladu s nejlepšími myšlenkami minimalismu a funkcionalismu. Ke každému klientovi přistupuje individuálně, s respektem k jeho přáním a potřebám.

Tým více než dvaceti zkušených profesionálů – architektů, designérů, projektantů a realizačních techniků, kteří pracují v sídle společnosti v Brně a v Praze, nabízí klientům úplné řešení, od vypracování základní koncepce návrhu až po jeho realizaci.

Text: Alena Müllerová, Foto: KYZLINK ARCHITECTS & INTERIOR