Architektura jako stvořená pro Miami Beach
Vedle skleněných stěn tvořících plášť budovy směrem k moři je tento transparentní materiál využit také na schodišti, galerii a zábradlí, které ji ohraničuje. Denní světlo prostupuje těmito plochami a umocňuje pocit světlosti a vzdušnosti.
Množství leštěného dřeva v kombinaci s velkorysými prosklenými stěnami charakterizují interiér vily. Společenský prostor v přízemí je otevřený, jednotlivé zóny oddělují výrazné kusy nábytku nebo pilíře, plnící zároveň funkci nosných stavebních prvků.
Pod galerií lemovanou lávkou z bezpečnostního skla je situována barová kuchyně. Laděná je v kombinaci leštěných hliníkových a bílých lakovaných ploch a vyjímá se v interiéru charakterizovaném červenohnědými dřevěnými obklady.
Barová deska navazuje na pracovní plochu, oproti níž je vyvýšena zhruba o 10 cm, aby bylo možné u baru pohodlně sedět. Solitérní odsavač par z leštěné oceli je opatřen kovovou lištou s několika LED žárovkami.
Barová židle Riva je produktem dánské firmy Dan-form. Luxusní čalounění je vyvedené v kůži. Sedák, chromovaná základna a stylová opěrka nohou jsou navrženy ve tvaru čtverce.
Kuchyně je otevřená směrem do velké společenské místnosti a delší stranou do jídelny. Ohraničují jí pilíře obložené leštěnými dřevěnými šablonami. Jejich hnědočervená barva je charakteristická pro celou společenskou zónu.
Jídelna je otevřená na výšku dvou podlaží. Černou koženkou čalouněné židle Armani odpovídají komfortní výšce místnosti. Designové lustry ve tvaru podlouhlých lastur působí jako vznášející se plastiky.
Vedle skleněných stěn tvořících plášť budovy směrem k moři je tento transparentní materiál využit také na schodišti, galerii a zábradlí, které ji ohraničuje. Denní světlo prostupuje těmito plochami a umocňuje pocit světlosti a vzdušnosti.
Do umírněné palety, kombinující odstíny dřeva a antracitové šedé, jako zářivý akcent vstupují bílá s červenou, uplatněné na sofa nebo na billiardovém stole.
Otevřenou dispozici přízemí člení nejenom seskupení nábytku a stavební prvky, jako jsou pilíře, ale také různé také světlé výšky. Jídelna otevřená až do úrovně stropu prvního patra působí monumentálním dojmem.
Předchozí dvoustrana: Exkluzivitu dodávají interiéru vybrané materiály a jejich povrchové úpravy. Leštěné exotické dřevo na podlaze a obkladech umocňují odlesky chromovaných svítidel a kuchyňské linky z eloxovaného hliníku. Zrcadlení skleněných prvků, schodiště, skleněné lávky a zábradlí na galerii umocňuje tento luxusní pocit.
Funkčním a zároveň zdobným prvkem v místnostech prvního patra jsou dřevěné lamely. Stropům a stěnám dodávají zajímavou strukturu a jsou uplatněny také ve formě předělových stěn.
Koupelna zachovává harmonii přírodních tónů. Bílé detaily v podobě umyvadla, židle a koupelnového textilu jí dodávají svěžest.
Součástí ložnice majitele je prostorná šatna. Kombinuje výraznou červenohnědou dýhu s lakovanými plochami.
Ložnice působí minimalistickým dojmem. Vestavěnou skříň s čelní leštěnou plochou doplňuje exkluzivní postel s vysokým čelem. Saténové povlečení zaujme efektní kombinací matu a lesku.
Efektní pohled z galerie do reprezentativní jídelny umocňují průhledné skleněné plochy. Sloupy z leštěné oceli jsou sladěny s madly a úchytovými sponami na zábradlí.
Průzračná lávka na galerii patří k efektním prvkům, které architekt využíval také při tvorbě exkluzivních hotelů v Miami Beach.
Schodiště do patra kombinuje skleněné stupně s ocelovými schodnicemi a zábradlím. Efektní průhledy v horizontálním i vertikálním směru dodávají nevšední rezidenci na exkluzivitě.
Z ložnice je možné vstoupit na terasu, odkud se otevírají pohledy na mořskou zátoku.
Umístění oken proti sobě umožňuje dokonalé větrání a omezení nutnosti používat klimatizaci.
Dřevěný panel s vestavěnou televizí zachovává strukturální povrch, který zdobí stěny v prvním patře vily.
Velké zrcadlo nad umyvadly ještě zvětšuje rozměrnou koupelnu. Kombinaci vzácné dýhy použité na skříňkách s bílou barvou desky z bílého křemene s vestavěnými umyvadly rozsvěcují baterie a svítidla z leštěné oceli.
Solitérní vana vytesaná z pískovce poskytuje požitek nejenom z koupele, ale také z výhledu do zátoky a na protější břeh se subtropickou zelení.
Bazén na střeše a pohodlná sedací souprava patří k luxusu floridské vily. Betonová pergola odkazuje na evropské funkcionalistické vily předválečné éry.
Hluboká lodžie je chráněná proti slunci a slouží pro odpočinek v intimním rodinném kruhu. Ručně vyplétaný nábytek z umělého vlákna dokonale odolává povětrnosti, stejně jako skleněná deska na stole.

Tentokrát vás zveme do rezidence, jejíž styl vychází z inspirace interiéry jachet a luxusních hotelů na pobřeží Biscayne Bay.

Autorem luxusní rezidence o třech nadzemních podlažích je architekt Morris Lapidus. Mezi jeho nejslavnější projekty patří hotel Fontainebleau, jedna z nejznámějších staveb v Miami Beach. V roce 2007 byla zařazena mezi 100 nejvýznamnějších realizací na Floridě.

Interiér luxusního hotelu jsme mohli vidět ve filmu Goldfinger, kde si Jamese Bonda zahrál Sean Connery. Několikrát zde natáčel také Frank Sinatra.

Exteriér vily je typickou ukázkou stylu Miami Modern Design, jehož představitelem je právě Morris Lapidus. Jeho rukopis charakterizují čisté linie a velkorysé využití skla v interiéru i exteriéru.

Zrcadlící se povrchy, od leštěného tmavého kamene na podlahách k průsvitnému schodišti, dávají při vstupu do foyeru pocit, že jste se právě nalodili na luxusní výletní loď.

Monumentální zdi u vstupu jsou opatřeny kombinací obkladů z masivního palisandru a benátské omítky v tónech černé, šedé a bílé. Jejich lesk vytváří jemný pohyb, připomínající mihotavý odraz slunce od mořské hladiny.

Z foyeru postupujeme do moderní kuchyně, opatřené vestavěnou skříní vysokou od podlahy ke stropu s čelní plochou z leštěného hliníku. Také pracovní ostrůvek s vyvýšenou barovou deskou z mramoru má aluminiové boky.

Prostor lehce plyne do obývacího pokoje, který je vybavený černě lakovaným zakázkovým nábytkem, kombinovaným s ebenovými a skleněnými komponenty. Z druhé strany na otevřenou kuchyni navazuje jídelna.

Reprezentativní otevřený prostor na výšku dvou podlaží je ze dvou stran lemován skleněnou lávkou, navazující na galerii v patře. Průhledy a zrcadlení dodávají vzdušnému místu výraz luxusu. Dominuje zde pompézní nábytek od Armaniho.

Bíle lakovaný stůl s povrchem evokujícím krokodýlí kůži doplňuje souprava vysokých čalouněných židlí. Lesknoucí se polyesterový závěs od Francisca Costy vytváří dojem třpytivého vodopádu, jenž dovoluje vstoupit dennímu světlu a zároveň zachovává soukromí.

Neomezené výhledy na Biscayne Bay tvoří nádherné pozadí společenské místnosti, kde poutá pozornost starožitný stůl na billiard.

Ložnice majitele s vlastní šatnou a prostornou koupelnou zabírá šířku celého prvního patra, skleněná stěna vysoká šest metrů nechává dovnitř vstoupit obrazy zátoky a subtropické zeleně s korunami palem.

Podlaha z exotického dřeva wengé spojuje všechny místnosti v patře, tmavý palisandr pak vyniká na nábytku a obložení stěn.  Koupelna je vybavena nejvyšším možným komfortem.

U skleněné stěny je umístěna vana organických tvarů vytesaná z vápence, při koupeli z ní lze sledovat modrou hladinu zátoky. Deska se dvěma se dvěma zapuštěnými umyvadly je z bílého křemene.

Také v této místnosti vynikají dřevěné obklady, připomínající prostředí lodní kajuty.

Design rezidence vytváří vlídnou, uvolněnou atmosféru. Její rozměry jsou velkorysé, odpovídající stylu převládajícím v Miami Beach.

V průčelí prohnutém v jemné křivce je vepsán rukopis slavného architekta Morrise Lapiduse, který se nezapomenutelně vepsal do staveb na pobřeží Biscayne Bay.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: Steven Brooke