Palácový přepych hodný komnat Šeherezády
Čtyřiadvacetikarátové zlato, drahokamy, mramor, opulentní orientální barevnost. Interiér Královského apartmá v Burj Al Arab nenechá nikoho na pochybách o tom, že tady jde především o luxus a ohromující velkorysou dekorativnost.
Burj Al Arab, legendární nejluxusnější hotel světa, zapsaný nejen kvůli svým údajným sedmi hvězdám do Guinnessovy knihy rekordů, je právem středem mezinárodní pozornosti a jako dominanta dubajského pobřeží patří k nejčastěji fotografovaným stavbám.
Na sedmadvaceti dvojitých patrech nabízí Burj Al Arab výběr z 202 apartmánů s prosklenými stěnami, díky nimž se mohou hosté hotelu kochat širokým výhledem na pláž Jumeirah a teplý Perský záliv.
Autorkou designu vnitřních prostor hotelu je architektka čínského původu Khuang Chew (Kuang Ču). Návrh interiéru vycházel ze čtyř přírodních živlů – vody, ohně, země a vzduchu. Uvnitř hotelu je pyramida vody a světla, na jejímž vrcholu je gejzír stříkající každých třicet minut do výšky dvanáctého patra.
Čtyřiadvacetikarátové zlato, drahokamy, mramor, opulentní orientální barevnost. Interiér Královského apartmá v Burj Al Arab nenechá nikoho na pochybách o tom, že tady jde především o luxus a ohromující velkorysou dekorativnost.
Apartmány v celém hotelu jsou výhradně mezonetové. Hala přístupná soukromým výtahem je laděna do zlatožluté, majestátní interiér je bohatě zdobený tradičními orientálními ornamenty.
Samonosné schodiště z carrarského mramoru lemuje řemeslně dokonalé, precizně tvarované zlacené zábradlí. V celém hotelu byla vedle třiceti druhů mramoru v celkové ploše 24 000 m2 použita i brazilská žula.
Dolní patro Královského apartmá zaujímá kromě salonu s recepcí ve stylu arabského majlis (místo, kde se přijímají a baví hosté) také jídelna pro dvanáct osob a knihovna. Mramorové podlahy zdobí vyšívané koberce, prostor je vybaven vzácným mahagonovým nábytkem. Orientálnímu stylu odpovídají i ozdobné polštáře na sedačce, stěny a strop pokrývají velkoryse aranžované textilie.
Horní patro Královského apartmá, které se v žebříčku CNN umístilo mezi patnácti nejdražšími ubytovacími prostory celého světa, má dvě hlavní ložnice. Komfort a design monumentálního lůžka umocňují rotující nebesa.
Také styl vybavení ložnic čerpá z bohaté arabské historie. Materiály použité v interiéru patří k nejdražším, ať už jde o vzácné dřeviny, jako je mahagon či eben, těžké vzorované a vyšívané textilie či barvité orientální koberce.
Ke každé z ložnic patří kromě velké šatny rovněž ohromující koupelna s velkolepými dispozicemi. Kromě van, umyvadel a sprch s dešťovými hlavicemi jsou vybaveny i nezbytnými vířivkami, k dispozici tu jsou kosmetika a parfémy Hermès. Součástí designu jsou rovněž bohaté květinové dekorace.
Výrazně barevným a žilkovaným mramorem se tu rozhodně nešetřilo. V koupelně jsou samozřejmostí i zlacené komponenty, například veškeré armatury. V celém hotelu bylo pro zdobení použito deset tisíc metrů čtverečních plátkového zlata.
Pohodlné lenošky plné polštářů – na výběr je jich hned sedmnáct typů – na každém kroku lákají k posezení a odpočinku. Luxusní tkaniny pocházejí zejména z Irska.
Pokud hosté nevyužijí možnosti občerstvit se v některé z devíti hotelových luxusních restaurací či barů, mohou snídat, obědvat a večeřet v soukromí vlastní jídelny. O perfektní obsluhu se postará číšník, kterého mají – stejně jako ostatní vyškolený personál – neustále k dispozici.
Ani ložnice nezůstaly stranou moderních technologií. Veškeré funkce včetně osvětlení a stínění jsou tu ovládány na dálku jako součást propracovaného systému inteligentního řízení.
Královské apartmá má i monumentální pracovnu s veškerými soudobými možnostmi „spojení“. Hosté tu mají k dispozici například pozlacený špičkový iPad, Wi-Fi, dva 21palcové iMacy a širokoúhlé interaktivní HD televizory.
Vnitřek hotelu, jehož apartmány jsou umístěny po obvodu stavby, má se svými 182 metry podobu nejvyššího atria na světě. Celou jeho jednu stěnu tvoří tkanina o celkové ploše 32 000 metrů čtverečních.
Hosté Royal Suite mají k dispozici také volný vstup do hotelového bazénu s oblíbenou přelivovou hranou, díky níž hladina vody pohledově splývá s jakoby navazujícím mořem Perského zálivu. Součástí okouzlující haly, bohatě zdobené drobnou mozaikou v orientálních barvách, je rovněž vířivka, nezbytná pro dokonalý relaxační komfort.
Hosté Royal Suite mají k dispozici také volný vstup do hotelového bazénu s oblíbenou přelivovou hranou, díky níž hladina vody pohledově splývá s jakoby navazujícím mořem Perského zálivu. Součástí okouzlující haly, bohatě zdobené drobnou mozaikou v orientálních barvách, je rovněž vířivka, nezbytná pro dokonalý relaxační komfort.

Dvoupodlažní královský apartmán se dvěma ložnicemi, jež nabízí světově proslulý hotel Burj Al Arab, je dokonalým synonymem jakéhokoliv myslitelného luxusu.

Ohromující stavba připomínající 321 metrů vysokou vzdutou plachtu vyrostla na uměle vybudovaném ostrůvku v Dubaji v podstatě jako důsledek odvěkého soupeření šejků jednotlivých emirátů o to, který z nich bude nejmodernější a nejluxusnější.

Díky Burj Al Arab se na pomyslnou špici v tomto ohledu vyhoupl ten dubajský, přestože za nejbohatší je stále považován emirát Abu Dhabi.     Tento originální, doslova a do písmene zlatý hotel se zatím jako jediný na zeměkouli může pochlubit sedmi hvězdami, a to ve speciálně pro něho vytvořené kategorii First Class de Luxe.

Není proto divu, že zdejší ubytování – bez výjimky mezonetové – patří k nejdražším na světě. Jako mávnutím kouzelného proutku se najednou ocitnete v úplně jiném světě.

Impozantním zážitkem je už samotný příjezd – luxusním Rolls-Roycem Phantom či BMW,  lodí nebo helikoptérou, která přistává na heliportu v 28. patře.

Což ale není nic proti okázalému interiéru a vybavení hotelu, jež kromě čtyřiadvacetikarátového zlata doslova hýří i mramorem, drahými kameny a vzácnými dřevinami.

Počínaje stěnami přes zábradlí až po vodovodní kohoutky či květináče ze všeho vyzařuje vkusná honosnost, typická orientální dekorativnost a nezaměnitelná barvitost.

Všechny pokoje nabízejí samozřejmě nádherný výhled na moře, písčité pláže a na Jumeirah, nejpřepychovější čtvrť Dubaje. Platí to i pro vznešené dvojité dvoupodlažní královské apartmá, rozkládající se na ploše 780 čtverečních metrů ve 25. podlaží hotelu.

Jeho dokonale promyšlené dispozice umocňuje majestátní barevné schéma, nákladný nábytek a opulentní vybavení bohatě zdobených interiérů, jež jsou posledním výkřikem luxusu.

Kromě samostatného vstupu soukromým výtahem, kina či jídelny pro dvanáct osob do něho patří rovněž společenský salon s recepcí, osobní bary v obou úrovních prostor, stejně jako dvě špičkově zařízené ložnice, velkorysé koupelny a rozlehlé šatny.

Komfortní spánek v ultra-deluxe super ergonomických postelích umocňuje ložní prádlo: na výběr je sedmnáct typů polštářů a přikrývek, samozřejmostí je hebké povlečení z luxusní egyptské bavlny.

Pobyt v apartmá provázejí veškeré soudobé technologické vymoženosti, jež vycházejí vstříc nejen zábavě hostů, ale i jejich eventuálním pracovním aktivitám.

Elektronika nejvyšší úrovně je stejně jako všechny ostatní funkce obytného prostoru zapojena do inteligentního systému ovládání.  V ceně ubytování, která se v přepočtu pohybuje kolem 560 000 korun za noc, je samozřejmě nepřetržitý servis poskytovaný četným personálem v čele s majordomem, v týmu je i soukromý kuchař.

Obě patra těchto skvělých Royal Suite mají senzační přirozené světlo a, jak už bylo řečeno, nepřetržitý úchvatný výhled na Arabský záliv.

Jejich hosté mají právo bezplatně využívat soukromou pláž Burj Al Arab, stejně jako lázeňský areál Assawan v 18. patře, vodní park Wild Wadi a vnitřní i venkovní bazény.

K dispozici mají gastronomické služby v kterékoliv z devíti speciálních restaurací – včetně podmořské – a barů.

Zkrátka, v tomto  individuálním, inspirativním a působivém hotelu dobře vědí, jak na své návštěvníky zapůsobit, aby na zdejší pobyt nikdy nezapomněli.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Jumeriah Hotels&Resorts